SDS Posvet z volivci v obliki ankete izvaja že več let, a do sedaj to osrednjih medijev ni zanimalo!

Datum:

Vse od nastopa nove vlade lahko s strani protivladnih protestnikov, opozicije in osrednjih medijev z javno RTV Slovenija na čelu poslušamo, kako naj bi ta vladala avtoritativno. Še posebej jim gre v nos predsednik vlade Janez Janša, ker naj ne bi znal prisluhniti potrebam državljank in državljanov. Očitno pa si tega v resnici sploh ne želijo. “Neodvisna in objektivna” javna RTV Slovenija se je namreč kritično razpisala glede vprašalnika Posvet z volivci, ki ga je SDS naslovila na slovenska gospodinjstva, da bi jih povprašala po njihovem mnenju. 

“Vladajoča stranka SDS razburja z vprašalnikom, ki ga je poslala slovenskim gospodinjstvom. V njem Janez Janša državljane poziva, naj odgovorijo na precej sugestivna vprašanja o delovanju sodstva, tožilstva, medijev. Za odgovore obljubljajo nagrade,” so zapisali uvodoma v članku z naslovom “Za izpolnjen vprašalnik stranka SDS obljublja nagrade”, ki je bil objavljen v torek 14. julija. Predvajan pa je bil tudi televizijski prispevek.

Z namenom, da bi še podkrepili svoje “objektivno” stališče do poslane ankete so za komentar med drugim povprašali direktorico inštituta Mediana Janjo Božič Marolt in odgovorno urednico informativnega programa TV Slovenija Manico Janežič Ambrožič. Božič Maroltova s kritiko niti najmanj ni skoparila. Zatrdila je namreč, da je “izvajanje takšne ankete s sugestivnimi vprašanji, denimo o delovanju sodstva in tožilstva, v nasprotju z vsemi merili raziskovanja javnega mnenja.” Takšen komentar seveda ne čudi glede na to, da je znano, da je v času Šarčeve vlade izrazila enega največjih hvalospevov nekdanjemu predsedniku vlade Marjanu Šarcu. Primerjala ga je namreč s slovenskim čudežnim dečkom v košarki: Marjan Šarec je v politiki to, kar je Luka Dončić v košarki.

Foto: Printscreen

Zastavili tudi vprašanje glede ocene poročanja RTV SLO v času epidemije

“V informativnem programu TV Slovenija smo v prvi polovici tega leta predvsem zaradi epidemije ustvarili za 700 ur programa več, kot smo ga načrtovali. Ampak mediji nismo PR-služba vlade,” je poudarila Janežič Ambrožičeva in ob tem dodala, da naj bi bila nacionalna televizija mnogo več. “Ta je tudi informativni program in ta služi javnosti, služi demokraciji in prav je, da tako tudi ostane.” Takšen komentar nedvomno ustvarja občutek, da Janežič Ambrožičevi ni po volji vprašanje glede poročanja RTV v času epidemije, ki ga je stranka SDS zastavila v vprašalniku. Glede na to, da so slovenska gospodinjstva tista, ki financirajo delovanje nacionalne televizije, je seveda prav, da imajo državljani možnost izraziti mnenje, ki so si ga ustvarili med spremljanjem informativnih vsebin. Očitno pa RTV ne zanima mnenje državljanov.

Že tretjič zapored državljane povprašali po mnenju

Še posebej pred volitvami lahko poslušamo vrsto kritik s strani državljanov v smislu: zakaj bi šel na volitve, če moje mnenje nikogar ne zanima. To se seveda odraža tudi v nizki participaciji na volitvah, ki je daleč od tiste, ko se je odločalo o neodvisnosti Slovenije. Glede na to, da je stranka SDS v dveh letih, pred državnozborskimi volitvami leta 2018 in pred evropskimi volitvami 2019, poslala že tretji vprašalnik z namenom posvetovanja z volivci je očitno, da jih v stranki mnenje državljanov zanima. To, da vprašalnika ne pošiljajo zgolj na naslove članov stranke, ampak tudi na naslove drugih državljanov, le dokazuje, da jih za razliko od levice zanima tudi mnenje drugače mislečih. Soočanje različnih mnenj naj bi bil konec koncev smisel demokracije.

Foto: STA

Glede na to, da so iz stranke SDS za STA sporočili, da so na račun poslanih vprašalnikov leta 2018 in 2019 prejeli več kot 50 tisoč odgovorov na zastavljena vprašanja, kaže, da tudi državljani pozdravljajo takšen način komuniciranja. V preteklih letih sicer Posvet z volivci ni bil kamen spotike, a očitno je sedaj vse drugače, ker je na oblasti vlada Janeza Janše, ki gre levemu polu in njim podrejenim medijem na živce.

Foto: STA

V primeru, da bi bila na oblasti leva vlada smo lahko prepričani, da bi bilo tovrstno komuniciranje polno hvale in odobravanja v smislu: predsednik vlade se je odločil, da prisluhne državljanom. Od javne televizije se pričakuje le eno in to je objektivno poročanje, če tega ta ne zmore, se ne morejo čuditi, da je vedno več državljanov, ki smisla v plačevanju prispevka za delovanje pristranske nacionalne televizije ne vidi, saj ta niti približno deluje v javno korist, ampak v korist elit, ki nadzirajo njeno uredniško politiko.

SDS Posvet z volivci lahko najdete tudi na spletni povezavi TUKAJ.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...