Sramotna odločitev sodišča! “Džihadistična nevesta” Shamima Begum se lahko vrne v Veliko Britanijo!

Datum:

Džihadistki Shamimi Begum, ki se je pred časom pridružila teroristični organizaciji ISIS in odšla v Sirijo, zaradi česar so ji britanske oblasti posledično skušale odvzeti državljanstvo, je britansko sodišče dovolilo povratek v državi, da se bo lahko fizično zagovarjala in poskušala preprečiti namere britanske vlade. 

Britansko sodišče je odločilo, da se bo”džihadistična nevesta” Shamima Begum rojena v Veliki Britaniji lahko vrnila v državo. Njeni starši so v Veliko Britanijo prišli iz Bangladeša.

Begumova je goreča podpornica Islamske države, ki bo lahko vložila pritožbo nad odločitvijo britanske vlade, saj ji ta namerava odvzeti britansko državljanstvo. Begumova je v preteklosti sicer zaslovela po nošenju puške Kalašnikov in odločni podpori šeriatskemu pravu. Po prepričanju pritožbenega sodišča, na daljavo iz Sirije namreč ni bila deležna pravičnega zaslišanja, poroča Breitbart News.  

V začetku leta 2019 so v Veliki Britaniji odvzeli državljanstvo Begumovi, ki se je pridružila Islamski državi, kjer se je poročila z nizozemskim džihadistom. Kot je pojasnil britanski minister za notranje zadeve, bi Begumova lahko v Veliki Britaniji povzročila teroristični napad ali pa poskušala radikalizirati druge.

Shamima Begum (Foto: Facebook)

A primer se je zapletel, saj Begumova po odvzemu britanskega državljanstva ne bi smela ostati oseba brez državljanstva. Begumova je bila sicer članica moralne policije teroristične skupine Islamska država, ki je pri svojem delovanju sledila striktni interpretaciji islamskih zakonov. Pri komaj 15 letih je kot britanska državljanka pobegnila v Sirijo, pri čemer ne priznava, da je v teroristično skupino poskušala rekrutirati mlade ženske, namesto tega namreč lažnivo trdi, da je bila med bivanjem v Siriji zgolj gospodinja.

Islamska džihadistka, Shamima Begum, ki se je pridružila Islamski državi (vir: twitter)

19-letnica, ki je v Sirijo potovala skupaj še z dvema šolarkama, je v Islamski državi kot članica moralne policije igrala dosti bolj aktivno vlogo, saj je določala kazni za tiste, ki se niso oblačili ali obnašali v skladu s pravili Islamske države. Po besedah enega izmed aktivistov, ki je spregovoril za časopis, je Shamima v rokah nosila celo avtomatsko orožje, medtem ko je v sirskem mestu Raka kričala na ženske in jim očitala oblačenje v preveč pisana oblačila. “Pripadniki naše skupine iz  Rake jo poznajo zelo dobro,”  je povedal Aghiad al-Kheder, aktivist Deir ez-Zorja, ki je ustanovil skupino, usmerjeno proti Islamski državi, ki objavlja informacije o virih in zločinih Islamske države na terenu.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...