SDS: Vlada naj uskladi pokojnine, ker je upokojence spet prikrajšala

Datum:

Po skoraj dveh letih vladanja Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice sta se finančni in socialni položaj upokojencev drastično poslabšala tudi zaradi neizpolnjenih obljub oziroma zavez, ki so jih koalicijske stranke dale upokojencem,” ocenjujejo v SDS in zahtevajo, naj se pokojnine uskladijo za toliko, kolikor so bili upokojenci prikrajšani. 

Vlada oziroma koalicija se sicer hvali s podatkom o “zgodovinskem” dvigu pokojnin, pri čemer ostaja zamolčano pomembno dejstvo, da je ta t. i. “zgodovinski” dvig posledica zakonske obveze, ki določa formulo za izračun redne uskladitve pokojnin. Zaradi drastične podražitve hrane in drugih osnovnih življenjskih potrebščin namreč veljavna redna uskladitev pokojnin kot zakonska zaveza ne zadošča za pokritje dejanskih potreb za preživetje upokojencev. Hkrati se ob tem zakrivajo tudi realno nižje pokojnine, ki so jih zaradi neizpolnjenih vladnih obljub prejeli upokojenci.

SDS: Koalicija je po žepu udarila najšibkejše
Redna uskladitev pokojnin februarju 2024 je znašala 0,6 odstotka, kar je skupaj 8,8 odstotka. Pri tem je treba upoštevati dejstvo, da so bile zgolj januarske položnice za električno energijo v primerjavi z lanskim letom višje kar za 12 odstotkov. Z letom 2024 pa morajo tako zaposleni kot upokojenci plačevati še obvezni zdravstveni davek oziroma prispevek, ki so ga v lanskem letu uzakonili poslanci koalicije. Samozvana ukinitev prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja se je torej sedaj izkazala kot še ena izmed prevar trenutne koalicije, ki je po žepu udarila predvsem državljane z najnižjimi dohodki, kamor sodijo tudi upokojenci.

Foto: Nova24TV

Konec leta 2022 je vlada javnost, predvsem upokojence, zavajala s predčasnim dvigom pokojnin, ki ga v praksi ni bilo. Upokojencem je bil namreč izplačan zgolj dvakratni draginjski dodatek, najrevnejši med njimi so takrat prejeli dodatek v višini zgolj 13 evrov, kar je ob že tako težkem socialnem in gmotnem položaju upokojencev sramotno malo, kot da se vlada norčuje iz najrevnejših upokojencev.

V začetku leta 2023 je sicer sledila redna uskladitev pokojnin, ki je po zakonu obvezna. Ob takratni 10,3-odstotni inflaciji in 19-odstotni podražitvi hrane je vlada upokojencem dvignila pokojnine zgolj za 5,2 odstotka, medtem ko je socialne transferje dvignila za 10,3 odstotka. Če bi takrat zavajajoče obljube o predčasni izredni uskladitvi pokojnin ob koncu leta 2022 tudi držale, bi bile pokojnine v letu 2023 z redno uskladitvijo višje za 9,7 odstotka in ne zgolj 5,2 odstotka, torej za 4,5 odstotka več. To pomeni, da je vlada upokojenca, ki je delal 40 let in prejemal zagotovljeno pokojnino, v letu 2023 prikrajšala za najmanj 27 evrov mesečno oziroma 325 evrov letno.

Dejstvo je, da so slovenski upokojenci pod vlado Roberta Goloba vseskozi prikrajšani in zato tudi vsak dan revnejši. Vlada in koalicija s sprejetimi ukrepi delita državljane na prvo- in drugorazredne. Zaradi tega so v stiski ljudje, ki so s svojim delom gradili Slovenijo, vzdrževali naš sistem in vplačevali v pokojninsko blagajno, danes pa so od vladne koalicije pozabljeni in živijo pod pragom tveganja revščine.

Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide poslanska skupina SDS predlaga, da po končani razpravi sprejme naslednja sklepa:

  1. Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Vlado Republike Slovenije, da najkasneje v roku enega meseca od sprejetja tega sklepa zagotovi finančna sredstva in upokojencem izplača razliko v višini 4,5 % mesečne pokojnine, za katero so bili prikrajšani v letu 2023, in s tem izpolni svoje obljube.
  2. Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide poziva Vlado Republike Slovenije, da najkasneje v roku enega meseca od sprejetja tega sklepa izredno uskladi pokojnine v višini 4,5 %.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki z nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...