Gre Svoboda po poti SD? Leto je končala z 868 tisočaki minusa in upadanjem članstva

Datum:

Gibanje Svoboda v finančnem smislu postaja vse bolj podobno propadajočim Socialnim demokratom, vsaj ko gre za finance. Leto je končala z več kot 868 tisočakov minusa. Zagotovo največjo škodo Svobodi povzroča kar sama Svoboda, ki je volivce povsem razočarala. 

V Gibanju Svoboda, v luči brezštevilnih težav, ki jih zaznavajo v stranki, spoznavajo, da je Vesna Vuković izvirni greh vsega hudega. Kot smo že pisali, gre za precej problematično osebno, menda še vedno neformalno novinarko portala Necenzurirano, ki pa se po dogodivščinah v državni politiki menda znova vrača v novinarske vode. Spomnimo, da je dvigovala veliko prahu, ko je želela pregledati mobilne telefone poslancev Svobode (tukaj).

Pripisuje se ji tudi afero sodna stavba, ki je javnomnenjsko potopila Socialne demokrate, a se obenem vrnila kot bumerang in oplazila celotni vladno koalicijo in Svobodo, posledično pa močno načela odnose v Golobovem ožjem krogu (tukaj). Golob naj bi direktorici Vladnega urada za komuniciranje žugal in nanjo vpil, da je kriva za padec podpore Svobodi, ker naj ne bi znala razmejiti krivde med SD-jem in Svobode v primeru Litijske.

Generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković (Foto: Bobo)

Za Vukovičevo se zadnje čase prav tako govori, da jo je Golob začasno dal na stranki tir. Da se strasti pomirijo. Se pa pojavlja vprašanje, če se Golob zaveda njene moči. Z informacijami, ki jih ima, bi se mu utegnila maščevati. A kot kaže, so v Svobodi (kjer je Vukovićeva precej osovražena) spoznali, da je njena zamenjava na mestu generalne sekretarke nujna. V slamnati stranki po poročanju časnika Delo neuradno namreč beležijo velik upad števila članov.

Stranka je že v dolgovih, članstvo skrbi prihodnost
Zadnje objavljeno letno poročilo namreč razkriva, da je bilo leta 2022 še 3500 članov, ki so jih pridobili po pripojitvi LMŠ-ja in SAB-a (pojavljajo se celo namigi, da se je članstvo prepolovilo), leto pa končali s kar preko 868 tisočaki minusa, s čimer postajajo podobni Socialnim demokratom (tukaj in tukaj). Prav tako v slamnati stranki opažajo svojo šibkost na terenu, kjer se nameravajo okrepiti.

Del pristojnosti pa bi se lahko prenesel na nesojenega kmetijskega ministra Vojka Adamiča. Prenos naj bi sicer že potekal. Veliko (škodljivo) moč je dosedanji generalni sekretarki Vukovićevi sicer dajalo tudi dejstvo, da jo je imenoval kar predsednik stranke (Golob), njena usoda pa je povsem odvisna od njega. Generalni sekretar v skladu s statutom sicer skrbi za razvoj članstva in vodi register članov stranke, kot tudi register njenih simpatizerjev. Ob tem se razmišlja, da bi v prihodnje del pristojnosti generalnemu sekretarju (in njegovemu namestniku Petru Majerlu) odvzeli.

Volivci so razočarani
Prav Adamič je sicer prepričan, da bi morala stranka bolj okrepiti svojo terensko prisotnost. Prepričan je namreč, da je to ključno za njeno prihodnost. Pojavlja se celo vprašanje, ali bi Adamič utegnil zamenjati Vukovićevo, saj je z njo nezadovoljen velik del poslanske skupine, vendar pa se do evropskih volitev morda ne bo nič zgodilo, so pa člani stranke zelo zaskrbljeni za njeno dolgoročno usodo, čemur botrujejo že navedeni razlogi. Nezadovoljstvo je moč zaznati tudi v nekaterih lokalnih odborih. Slamnata stranka sicer premore 91 odborov (skupno pokrivajo 123 občin, nekateri med njimi tudi po več). Najbolj škodljivo za Svoboda pa je kar sama Svoboda, ki ljudem ni zmožna zagotoviti dostojnega življenja.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...