SDS zahteva debato o romskem nasilju

Datum:

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic nujne seje Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti zaradi varnostne problematike v občini Šentjernej. Varnost se slabša zaradi nasilnega vedenja Romov. 

“Prebivalci več dolenjskih občin na različne načine izražajo zaskrbljenost glede naraščajoče stopnje kriminala in nasilja, vključno s šolskim okoljem, kjer so priča primerom nasilja, ki ga izvajajo Romi,” so zapisali v SDS.

Pišejo, da otroci iz romskih družin pogosto izostajajo od pouka in posledično v znanju zaostajajo za svojimi vrstniki, kar velikokrat vodi v fizično dominacijo v razredu ter posledično v izsiljevanje in pretepe. Mnogi med njimi šolo opustijo, kar pa posledično povečuje njihovo tveganje za brezposelnost, socialno revščino in vključevanje v kriminalne aktivnosti.

V izjavi za javnost izpostavljajo tudi težave občanov pri varovanju pridelkov s polj ter krajo živine in prašičev, kar predstavlja resno grožnjo kmetijskemu sektorju. Kmetje izražajo skrb zaradi ogrožanja njihovega premoženja. Občani več dolenjskih občin so zaskrbljeni tudi glede varnosti. Razmere so napredovale do te mere, da nekateri posamezniki nočejo javno spregovoriti o težavah, saj se bojijo maščevanja v obliki požigov ali uničevanja lastnine in polj s strani Romov. V omenjenih občinah se pogosto pojavljajo številna kazniva dejanja, vključno s krajo, prekrški zoper javni red in mir in prometnimi prekrški.

Vlada Roberta Goloba nima posluha za lokalne pobude
V letu 2023 je skupina 11 županj in županov občin iz jugovzhodne Slovenije in Posavja v Državni zbor Republike Slovenije s podpisi 31.500 volivcev vložila sveženj štirih zakonov, katerih namen je ureditev razmer otrok in mladine iz težavnih socialnih okolij, tudi romskih. Poslanci vladajoče koalicije so vse predlagane rešitve zavrnili.

Pod zahtevo je podpisana vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: STA)

V stranki SDS hkrati opozarjajo, da je bil na 19. redni seji Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki je potekala 4. oktobra 2023, sprejet sklep, ki ga Vlada RS do danes še ni realizirala. Sklep zahteva, da vlada do konca leta 2023 pripravi zakonodajne spremembe, ki bodo ustrezno in učinkovito naslovile romsko problematiko, zlasti z vidika vključevanja Romov v družbo in krepitve družbene odgovornosti posameznika.

“V luči navedenega in ob dejstvu, da imajo krajani ustavno pravico do osebnega dostojanstva in varnosti (34. člen Ustave RS) ter pravice do zasebnosti ter osebnostnih pravic (35. člen Ustave RS) Poslanska skupina SDS od vlade in vladne koalicije pričakuje odločnejše ukrepanje pri reševanju romske problematike,” pišejo v SDS.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...