Velenjčani ogorčeni nad zneski za ogrevanje – je plesa konec?

Datum:

Prebivalci Velenja so ogorčeni nad zneski na položnicah za komunalne storitve. V Komunalnem podjetju Velenje sicer poudarjajo, da v letošnji kurilni sezoni niso povišali cen ogrevanja, da so višji zneski posledica večje porabe toplote, višjega davka in rasti cen emisijskih kuponov, a Velenjčani ne verjamejo. Slednji razmišljajo celo o protestnem shodu, v Komunalnem podjetju Velenje pa pravijo, da bodo občani morali spremeniti svoje življenjske navade.

Družbeno omrežje Facebook so preplavile fotografije položnic za ogrevanje z vrtoglavimi zneski. Ob njih se širijo tudi zapisi zaskrbljenih občanov Velenja, ki v teh dneh prejemajo položnice za decembrsko porabo. “55 kvadratov za 2 osebi, iz 125 eur na 200 eur”, “garsonjera cca. 20 kvadratnih metrov, iz 50 eur na 143 eur, radiator sploh ni priključen,” sta le dva zapisa na profilu Ljudska iniciativa Velenje, kjer krožijo zapisi občanov.

Stroški komunalnih storitev lastnika oz. uporabnika dvosobnega stanovanja denimo znašajo kar 438,46 evra. Strošek ogrevanja znaša 296,90 evra, kar predstavlja skoraj 70 odstotkov celotnega zneska na položnici.

Foto: Faceboook

Številne skrbi, kakšni bodo naslednji zneski, saj je bil december le neobičajno topel mesec. Iz 50 evrov na 143 evrov za le približno 20 kvadratnih metrov veliko stanovanje.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

V Komunalnem podjetju Velenje so na svoji spletni strani pojasnili, da v letošnji kurilni sezoni niso izvedli povišanja cen ogrevanja. Na januarskih položnicah (poraba v decembru) so zneski za ogrevanje višji zaradi večje porabe toplote v primerjavi s toplejšimi jesenskimi meseci, so zapisali. Variabilni del cene toplote ostaja nespremenjen in znaša 73,05421 €/MWh (brez DDV). Kot opozarjajo, je v letošnji sezoni treba upoštevati tudi 22-odstotni davek na dodano vrednost na energent, ki ga je vlada v prejšnji kurilni sezoni znižala na 9,5 odstotka.

Direktor Komunalnega podjetja Velenje Gašper Škarja (foto: sta)

“Na žalost je vedno višja cena toplotne energije delno posledica rasti cen emisijskih kuponov, ki jih morajo v Komunalno podjetje Velenje plačevati, kljub njihovim prizadevanjem za upravičenost plačila kuponov zaradi ekološke narave njihovega daljinskega sistema ogrevanja. Na ceno emisijskih kuponov podjetje ne more vplivati,”  pravijo.

Zaradi rekordno visokih temperatur v preteklem letu, ki so se zavlekle v pozno jesen in začetek zime, in ukrepov, ki so jih začeli upoštevati odjemalci (znižanje priključnih moči, energetske sanacije stavb, varčevanje pri ogrevanju), je bila poraba toplote v lanskem letu najnižja do zdaj, kar je doslej ugodno vplivalo na stroške pri uporabnikih, a zdi se, da je bila to vseeno kaplja čez rob. Velenjčani razmišljajo namreč celo o protestnem shodu.

Velenjčani se pripravljajo na protest
“Mnogi nas sprašujete o lokaciji, datumu in uri protestnega shoda. Z veseljem bi videli, da se zgodi že v ponedeljek. Trenutno potekajo preverjanja in urejanja vse potrebne dokumentacije, da bo vse skladno z zakonitostmi. Upamo, da bodo lokacija, datum in ura znani že v ponedeljek. Vsak predlog glede lokacije in ure je dobrodošel. Trenutno razmišljamo, da bo protestni shod, ob predpostavki pridobitve vseh dovoljenj, v petek, 19. januarja na Titovem trgu,”
 je zapisal pobudnik Asmir Bečarevič.

Foto: zajem zaslona

“Ni čas za lepe besede, ampak za odločno ukrepanje! Razgalimo njihovo zavajanje in zahtevajmo ukrepanje, kjer bodo naši računi odražali tudi resnične prihranke,” je medtem zapisala ena od uporabnic.

Nazadnje so v Komunalnem podjetju Velenje ceno dvignili 1. februarja 2023 za industrijski in poslovni odjem, za gospodinjski odjem pa 1. maja 2023, in sicer zaradi povišanja povprečne nakupne cene toplote iz Termoelektrarne Šoštanj, ki jo potrjuje Agencija za energijo.

T.B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Zala Klopčič: Ljudje, ki spreminjajo spol, ne bi smeli biti zaposleni v šolstvu

S spletno komentatorko Zalo Klopčič smo se pogovarjali o...

Matjaž Han je novi predsednik SD

Matjaž Han je novi predsednik Socialnih demokratov. V drugem...

Vili Kovačič želi odpraviti neustavnosti referendumskega zakona

Vili Kovačič je na Ustavno sodišče RS vložil pobudo...

Tretjina azilantov v Avstriji je povsem nepismenih

Kar dve tretjini migrantov, ki so jim lani v...