Se bo konflikt z ubojem namestnika vodje Hamasa razširil?

Datum:

V odgovoru na izraelsko usmrtitev visokega poveljnika Hamasa Saleha al-Arourija vodja Hezbolaha Hasan Nasrallah napoveduje maščevanje in istočasno opozarja pred “širjenjem vojne v celotni regiji”.

Drugega januarja so izraelske sile z dronom ubile Saleha al-Arourija, namestnika vodje političnega krila gibanja Hamas. Njegova smrt je bila hud udarec za Hamas, saj je bil al-Arouri eden najbolj karizmatičnih voditeljev gibanja, ki se za razliko od ostalih voditeljev Hamasa tudi ni pretirano skrival.

Medtem ko so od oktobra ostali voditelji Hamasa večinoma skriti po prestolnicah Bližnjega vzhoda, je bil al-Arouri aktiven tako pri vodenju terorističnih operacij kot tudi v političnih pogajanjih. Na njega so sicer Američani razpisali nagrado pet milijonov dolarjev, sam Arouri pa je oktobra izjavil, da je “že predolgo živel” in da je “pripravljen na mučeništvo“.

Sedeminpetdesetletni al-Arouri je imel v gibanju velik ugled, bil je soustanovitelj teroristične skupine “brigade Quassam”, iz katere je nastalo oboroženo krilo Hamasa. Zaradi tega je preživel petnajst let v izraelskem zaporu, potem pa se je naselil v Libanonu. Poleg politične funkcije je bil tudi poveljnik Hamasa na Zahodnem bregu, na splošno pa je bil eden glavnih načrtovalcev Hamasovih terorističnih napadov, atentatov, ugrabitev in izsiljevanj, pripisujejo pa mu tudi vlogo glavnega načrtovalca oktobrskih napadov na izraelske civiliste v okolici Gaze. Na splošno je al-Arouri veljal za “iranskega moža” v vodstvu Hamasa, prav tako pa tudi kot povezovalni člen med Hamasom in vodjem Hezbolaha Hasanom Nasrallahom.

Hezbolah grozi s posledicami
Zaradi tega je razumljiv bes ne le Hamasa, pač pa tudi Hezbolaha ter Irana (ki financira tako Hamas kot Hezbolah) zaradi smrti al-Arourija. Iran in Hezbolah sta razjarjena tudi zato, ker je nedavno v izraelskem napadu z dronom v Damasku izgubil življenje Rezi Musavi, visok oficir iranske revolucionarne garde, ki je služil kot oficir za zvezo med iranski režimom in Hezbolahom. Za nameček pa je bil al-Arouri ubit v bejrutski četrti, ki je “pod zaščito” Hezbolaha, ki je tako izgubil del svojega prestiža.

Vodja Hezbolaha Hassan Nasrallah. (Foto: AFP)

Vodja Hezbolaha Nasrallah je dal duška svojemu besu in zagrozil Izraelu, da se “igra z ognjem“. Izraelce je obtožil, da so storili “težak in nevaren zločin“, ki se ga “ne da zamolčati in ne bo minil brez posledic“.  Dejal je tudi, da bi vojne operacije Izraela proti Libanonu pripeljale do totalne vojne. Dejansko sicer ob meji med Libanonom in Izraelom potekajo občasne praske med Hezbolahom in izraelsko vojsko, a so zelo previdne in omejene le na ozek obmejni pas. Vodja Hezbolaha je zato dejal, da “njihove operacije za sedaj potekajo precizno“, vendar pa se tudi splošne vojne ne bojijo. Dejal je, da v tem primeru ne bodo ostajale več nikakršne meje, Hezbolah namerava voditi vojno “brez pravil in omejitev”.

Oglasil se je tudi politični šef Hamasa Ismail Hanija, ki je dejal, da jih “smrt al-Arourija ne bo zaustavila”.

Izrael ne bo čakal na povračilne udarce
Izrael pa medtem nadaljuje s sovjo kazensko operacijo proti Hamasu na območju Gaze, saj so obljubili, ne le da bodo odstranili grožnjo novih napadov na izraelske civiliste, ampak tudi kaznovali vodje Hamasa, ki so operacije načrtovali. Del jih je sicer v Gazi, ostali pa se skrivajo v Turčiji, Katarju in Libanonu.

Izraelski vojak spremlja nagovor vodje Hezbolaha. (Foto: AFP)

Analitiki menijo, da Izrael ne bo tvegal političnih posledic, ki bi jih prinesli napadi na Hamasove vodje v Turčiji in Katarju, se bo pa po vsej verjetnosti lotil tistih, ki se skrivajo v Libanonu. Kar pa bo, če gre verjeti napovedim Hezbolaha, pripeljalo do totalne vojne v vsej bližnjevzhodni regiji.

Bogdan Sajovic

Sorodno

Zadnji prispevki

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...