Se bo Nika Kovač udeležila protestov proti Jankovićevemu “drekovodu”?

Datum:

Naposled je resnico o Jankovićevem Kanalu C0 spregledala tudi Nika Kovač. Aktivistka, ki se je plasirala na politično sceno z referendumsko kampanjo o noveli zakona o vodah, se je sedaj, po letih opozoril stroke in drugih, le izjasnila. Ljubljanskega župana je pozvala, naj zaustavi gradnjo, na presenetljivo vest pa se je že odzval tako Aleš Primc kot tudi vodja opozicije Janez Janša. Tako obstaja odprto samo še eno vprašanje – se bo Nika Kovač skupaj z Inštitutom 8. marec pridružila Primcu pri protestih pred ljubljansko mesto hišo? 

                   

“Čestitke, Aleš Primc. Končno ste jih postavili na plano,” je na Twitterju zapisal Janez Janša. Neki drug spletni uporabnik, ki na spletu uporablja nadimek Eipijemin1, je ob vesti pomenljivo zapisal: “Evo, neodvisni in apolitični Ljubljančni, zdaj je tudi vam dovoljeno nasprotovanje drekovodu.” 

Siol poroča, da so v Inštitutu 8. marec prepričani, da gradnja okoljsko izrazito spornega Kanala C0 ni potekala skladno z načelom previdnosti. Projekt hkrati razgalja “pomanjkljivosti slovenske okoljske zakonodaje”.

“V uredbi o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje, so določeni projekti, ki za izvedbo nujno potrebujejo pozitivno presojo vpliva na okolje. Mednje pa ne spada kanalizacijski kanal, ki poteka prek vodonosnega območja in je daljši od dveh kilometrov. Takšni projekti potrebujejo presojo vplivov na okolje zgolj, če tako odloči agencija za okolje (ARSO). Presenečeni smo, da kanal C0 torej spada med objekte, za katere presoja vplivov na okolje ni nujna. Ali mora biti presoja vplivov na okolje narejena ali ne, pa se odloči v predhodnem postopku,” trdi predstavnik nevladne organizacije.

V inštitut so nato navedli, kjer sami menijo, da so bile storjene napake, nato pa so skušali krivdo delno naprtiti tudi nekdanjemu ministru Andreju Vizjaku, ki bi moral po njihovi presoji ustvariti takšno regulatorno okolje, da Zoran Janković ne bi mogel graditi okoljsko spornega projekta. Po njihovem so torej krivi vsi drugi, le ljubljanski župan ne.

Ljubljanskega župana je nato Nika Kovač vseeno pozvala k zaustavitvi gradnje: “Na odločevalce smo se obrnili s tremi zahtevami. Mestno občino Ljubljana pozivamo, da ustavi vsa gradbena dela, povezana s kanalom C0, do zaključka presoje vplivov na okolje. Na Vlado Republike Slovenije pa naslavljamo poziv, naj spremeni uredbo o posegih v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje na način, da bo za večje gradnje kanalizacije na vodovarstvenem območju obvezna presoja vplivov na okolje. Zahtevamo tudi, da v zakonu jasno določijo postopke v primerih, kot je kanal C0, kjer projekt sprva ni potreboval presoje vpliva na okolje, po spremenjenem načrtu gradnje pa ga je ARSO zahteval, in določi, da se mora gradnja v takih primerih do zaključka postopka ustaviti,” je za Siol zaključila Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec.

Njenemu spoznanju sedaj sledi logično nadaljevanje. To je, da se poveže z Alešem Primcem, ki je v prvi vrsti te naravovarstvene bitke in skupaj z njim nastopi na protestih. Za pomoč bo gotovo hvaležen.

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Klakočarjeva užaljena, ker nesojenega partnerja na slavnostno sejo spet ne bo

Premier Golob se bo na predvečer dneva državnosti udeležil...

Francoska desnica pripravljena voditi državo

Da so pripravljeni vladati Franciji, je na programski konferenci...