Se bo Pirc Musarjeva opravičila Jankoviću?

Datum:

Ljubljanski župan Zoran Janković od predsednice republike pričakuje javno opravičilo. To pričakovanje je cinično izrazil javno, potem ko mu je pristojno ministrstvo “prikimalo”, da za nadaljevanje gradnje kanalizacijskega kanala C0 ne potrebuje presoje vplivov na okolje. Janković je tako zahteval opravičilo tudi od nekdanjega zdravstvenega ministra, ki se mu je ne le opravičil, ampak celo ponižujoče priklonil. Bo Nataša Pirc Musar storila enako?

“Ali bo kot odlična pravnica in predsednica, ki zagovarja pravno državo, zmogla toliko poguma, da se zdaj mestni občini in županu javno opraviči za svoje navedbe?” je sarkastično dejal Zoran Janković, ki mu očitno samozavesti ne manjka.

In kako bi mu je primanjkovalo, ko pa mu sodniki prikimavajo ob vsaki odločitvi, ne glede na posledice. Kako naklonjen mu je pravosodni sistem, je bilo moč zaključiti po velikem objemu, v katerega sta si skočila s pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan. Kljub temu da gre za ogrožanje čiste pitne vode, ki je danes že skoraj privilegij, in kljub jasnim dejstvom, ki gradnji nasprotujejo, Jankovič posmehljivo pravi, da so nasprotniki “proti zato, ker so proti,” je dejal. Med nje pa se je uvrščala tudi Nataša Pirc Musar, od katere danes pričakuje opravičilo.

Nataša Pirc Musar in Zoran Janković

“Ali bo kot “odlična” pravnica in predsednica, ki zagovarja pravno državo zmogla toliko poguma, da se zdaj mestni občini in županu javno opraviči za svoje navedbe? “Pričakujem njeno javno opravičilo, kajti v pravni državi je pravilno, da prva oseba v tej državi, tista, ki ima svojo moralno držo in moralno težo izjemno visoko,” je samovšečno pripomnil Jankovič.

Nataša Pirc Musar pravi, da ne, a enako je verjetno mislil tudi Bešič Loredan
Predsednica RS je za N1 sicer dejala, da se opravičila ne bo, in dodala, da so v njenem uradu podrobno gradnjo povezovalnega kanala C0 podrobno preučili, preden so napisali pravno mnenje. “Za tem mnenjem še vedno stojim s svojo ekipo, je pa malce nenavadno, kako se ta odločitev po presoji vplivov na okolje spreminja glede na barvo vlade,” je dejala za N1.

A čeprav Pirc Musarjeva trdi, da se ne namerava opravičiti, bi verjetno lahko rekli, da se opravičiti ni nameraval niti nekdanji minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Na koncu pa se je le opravičil in to dvakrat. Najprej zaradi “nesporazuma”, po prvem opravičilu pa je sledilo še drugo opravičilo, tudi tokrat zaradi nepremišljenosti izjav ministra za zdravje.

Foto: STA

V vsakem primeru je šlo za veliko ponižanje, ki si ga bo slovenska javnost zapomnila. Ali bo to vseeno storila tudi predsednica je vprašanje, predvsem pa gre v tem primeru za vprašanje moči, to bomo videli v naslednjih dneh.

T.B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Golob na pogorišče odmevne afere Litijska poslal Andrejo Katič

Na prizorišče odmevne afere Litijska predsednik vlade Robert Golob...

[Video] Razkriti posnetek dokazuje vpletenost uslužbenca UNRWA v oktobrski masaker v Izraelu

Izrael je razkril prestreženo vsebino telefonskega pogovora, kjer Memduh...

Fides pod lažno presumpcijo, da imamo v Slovenji vladavino prava

Včeraj je Fides sklenil, da na ustavno sodišče vloži...