Finska podaljšuje zaprtje meje z Rusijo

Datum:

Finska vlada je danes sprejela odločitev, da podaljša zaprtje meje z Rusijo. Za ta ukrep se je odločila zaradi instrumentaliziranih migracij oziroma hibridne vojne, ki jo zoper njihovo državo vrši Rusija. 

“Vlada se je odločila, da bodo mejni prehodi na kopenski meji med Finsko in Rusijo ostali zaprti do 11. februarja 2024,” so sporočili iz Helsinkov, poroča STA.

Finska oblast je z današnjim dnem podaljšala zaprtje meje z Rusko federacijo. Takšno odločitev je sprejela, ker se je na meji povečalo število prihodov migrantov, so sporočili iz prestolnice Helsinki. Finski mejni prehodi z Rusijo bodo zaprti vsaj do 11. februarja.

Po besedah tamkajšnje ministrice za notranje zadeve Mari Rantanen, se bo rusko hibridno vojskovanje v prihodnosti nadaljevalo in celo razširilo. “Zato menimo, da je treba vzhodno mejo ohraniti zaprto,” je pojasnila.

Na Finskem se je zadnje mesece povečevalo število prebežnikov, ki so brez posedovanja vizuma v skandinavsko državo vdrli kar preko 1340 kilometrov dolge meje z Rusko federacijo. Večina teh, ki so brez dovoljenja prestopili mejo, sicer prihaja iz držav tretjega sveta.

Zaradi tega je finska oblast konec novembra zaprla celotno mejo z vzhodno sosedo. Decembra so zatem prehajanje meje preko dveh prehodov le obnovili, a ju le malce pozneje vnovič zaprli. Kremelj so Finci v luči dogodkov nekajkrat okrivili, da ilegalce načrtno spušča preko meje, da bi destabiliziral Finsko, kar naj bi bil ruski odgovor na članstvo Finske v Zavezništvu Nato. Moskva obtožbe zavrača.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...