Še kdo pleše v tej državi?

Datum:

Po Sloveniji so se pojavili plakati Roberta Goloba s sporočilom: “Še kdo pleše?” Gre za analogijo na citat, ki ga je Golob uporabil v predvolilni kampanji, ko je še pred razglasitvijo uradnih rezultatov volitev, razglašal volilno zmago. Danes sistem razpada in marsikomu ni do plesa, na katerega je vabil vse Slovence.  

“Danes ljudje plešejo, čakam, da boste tudi vi začeli plesati,” so bile besede premierja Roberta Goloba na dan zmage na državnozborskih volitvah lani, ki se niso dobro postarale. Njegovo ekstremno navdušenje in velike obljube, ki jih Slovenija nikoli ni videla, pa ob besedi “ples” danes marsikoga razburijo ali celo razjezijo. Danes smo priča dobesednemu razpadu sistema, razpadu vlade, medtem ko na dan prihajajo dejstva, ki pod velik vprašaj postavljajo ne le premierjevo integriteto, ampak celo morebitno nezakonitost delovanja.

Nihče ni pozabil Golobovega precej čudnega in navdušenega izraza na obrazu, ko je napovedal ples celi Sloveniji. Takrat je opozoril tudi, da iz izkazanega zaupanja izhajajo tudi pričakovanja in odgovornost, ki pa jim očitno ni dorasel.

Da je še vse skupaj še bolj ironično, so besede nekdanje podpredsednice stranke Gibanja Svoboda Marte Kos ob Golobovi zmagi, ko je dejala “naj nam današnji dan prinese novo vlado, ki bo Sloveniji vrnila demokracijo, politično kulturo, svobodo medijev, neodvisnost sodstva, normalno delovanje kulture in kulturnih ustvarjalcev“. Sama je po tem dokaj kmalu “odletela” iz svojega položaja, saj očitno stricem iz ozadja ni več ustrezala njena vloga.

SDS: Kdo še pleše v tej državi?
V Slovenski demokratski stranki ocenjujejo, da vlada Roberta Goloba nadaljuje s svojimi škodljivimi ukrepi, kar se najbolj občuti prav v teh dneh, ob sprejemanju proračuna za prihodnji dve leti.

  • Medtem ko vlada brez težav daje na desetine milijonov za raznorazne leve nevladne organizacije, ki se ukvarjajo s širjenjem levičarske propagande, državljane prepričuje, kako je treba varčevati – na plečih najšibkejših.
  • Medtem ko je denarja na pretek za preučevanja spolov, ni denarja za subvencije vrtčevskih otrok. Medtem ko je denar za integracijo migrantov, ni denarja za šolska kosila. Medtem ko je denar za snemanje resničnostnega šova Postani vojak, ni denarja za dodatna vpisna mesta študija računalništva – pa čeprav gre za poklic prihodnosti.
  • Medtem ko na poplavljenih območjih ljudje, ki so izgubili vse, še vedno čakajo na jasne odgovore, kje bodo preživeli zimo, vlada ukinja celo usklajevanje socialnih transferjev.
  • Medtem ko se minister Luka Mesec hvali z najvišjim dvigom pokojnin v Sloveniji, ne pove, da bodo zaradi visoke inflacije pokojnine realno ponovno nižje. Ob tem pa se draži elektrika, dražijo se energenti.
  • Medtem ko finančni minister Klemen Boštjančič celo obljublja dodatno obdavčitev gospodarstva, je vlada že takoj ob nastopu funkcije vsem državljanom znižala neto plače.
  • Medtem ko so obljubljali skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu, so se te še podaljšale.
  • Medtem ko vlada z južne meje odstranjuje ograjo, češ da so prebivalci tam povsem varni, hkrati uvaja nadzor na mejnih prehodih – in dviguje stopnjo teroristične ogroženosti države.

Resnično, kdo v tej državi še pleše?

prioritete 1

Financiranje vseh želja ni dolgoročno javnofinančno vzdržno ter v dobrobit države in državljanov.” Klemen Boštjančič, 10. julij 2023.

prioritete 2

Vemo, da to nekatere bo prizadelo, to je zagotovo, ker drugače ne gre.” Darjo Felda, o ukinitvi subvencije za plačilo vrtca za drugega otroka, oktober 2023.

prioritete 3

In to je bistven razlog, zakaj te rešitve nimamo, ker zanjo enostavno ni denarja.” Luka Mesec o ureditvi ustrezne pomoči tretje osebe otroku s posebnimi potrebami, oktober 2023.

prioritete 4

prioritete 5

Resnično, kdo v tej državi še pleše?

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki