Se v Pomurju obeta zapiranje poslovnih obratov, ki uporabljajo geotermalno energijo in vodo?

Datum:

Pred velikonočnimi prazniki smo objavili odgovor vlade na vprašanje pomurskih poslancev o izrabi geotermalne energije v Pomurju. Glede na to, da izkoriščanje toplote geotermalne energije in zdravilnih učinkov geotermalnih vod predstavlja ključne prednosti regije, je vladni odgovor naravnost smešen oz. ga sploh ni. Datum odgovora 31. 3. 2023, ki bi ga vlada morala poslati do 22. januarja 2023, pa močno potrjuje zapisano v naslovu spodnjega prispevka.

                   

Za komentar na odgovor smo zaprosili VSE pomurske poslance, odgovore pa prejeli le od poslanca Jožefa Horvata (NSI), ki ga sicer vlada v seznamu podpisanih pod vprašanjem sploh ni navedla, in skupnega odgovora poslancev Gibanja Svoboda, ki ga je posredovala Sara Žibrat. Jožef Horvat je na našo prošnjo za komentar zapisal sledeče: “Ne želim izgubljati besed, da bi vlada z odgovorom glede na določbe Poslovnika DZ morala odgovoriti v 30 dneh in da je vlada v svojem sporočilu za javnost s seje vlade, na kateri je bil odgovor sprejet, moje ime izbrisala, čeprav sem vprašanje spisal sam in ga na podlagi več sestankov z deležniki ponudil v podpis ostalim poslancem iz Pomurja (po abecedi).”

O vsebini odgovora je Horvat zapisal: “Glede na to, da smo vse razvojne strategije Pomurja pisali (in jih je sprejela tudi vlada) tudi na podlagi izkoriščanja geotermalnega potenciala, ja ta odgovor izjemno pesimističen, odvrača nadaljnje investicije in nove investitorje, sedanjim uporabnikom pa nalaga nove zahteve, ki so finančno nevzdržni, kar pomeni nekonkurenčnost in na dolgi rok zapiranje poslovnih subjektov in izgubo delovnih mest. […] Morebitno zapiranje poslovnih obratov, ki uporabljajo geotermalno energijo in vodo pa bo zelo verjetno odredila okoljska inšpekcija, ki bo morala spoštovati Uredbo vlade, ki je bila na zelo sumljivi način (hinavsko) sprejeta 15. decembra lani in je anulirala uredbo prejšnje vlade, za katero sem si sam prizadeval več kot leto in pol.”

Poslanka Sara Žibrat nam je posredovala skupni odgovor poslancev Gibanja Svoboda, v katerem so zapisali: “Poslanci Gibanja Svoboda ostajamo na stališču, da je geotermija ključna prednost za gospodarski in turistični razvoj Pomurja, česar se zaveda tudi Vlada. V preteklih mesecih smo opravili več sestankov in pogajanj med gospodarskim in okoljskim resorjem, ki jih bomo intenzivno nadaljevali tudi v prihodnje. Prepričani smo, da bomo uspeli najti rešitve, ki jih Pomurci v zvezi z izkoriščanjem geotermije čakamo že vrsto let. Ob zaostrovanju podnebnih sprememb in večanju potreb gospodarstva se zavedamo, da morajo biti rešitve trajnostne in okoljsko sprejemljive, obenem pa omogočati nadaljnji razvoj naše regije.”

Odgovorov poslancev Ferenca Horvatha in Damjana Zrima iz neznanih razlogov nismo prejeli. V kolikor ju prejmemo, ju bomo v prispevku dodali. Sicer pa pogosto tudi molk na nek način daje odgovor.

Pomurske novice

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Žensko v francoskem safari parku hudo pogrizli volkovi

Iz Francije se je razširila vest, da je ena...

Slovenska “feministična zunanja politika” na preizkusu – se bodo zavzeli za afganistanske ženske

Združeni narodi pripravljajo posebno konferenco posvečeno Afganistanu, na kateri...

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...