Aurelio Juri bi znova razoroževal Ukrajince

Datum:

“Evo, prišel je nov ukaz iz Moskve. Juri, seveda,” se je Janša odzval na vabilo na Forum Mirovnega inštituta, kjer bo nastopal bivši socialdemokrat in poslanec Juri. Spomnimo, da gre za prvopodpisnika dveh odprtih pisem, ki dejansko zagovarja razoroževanje Ukrajine pod krinko varljivega pacifizma. 

Ruski diktator Vladimir Putin je v preteklosti obžaloval razpad Sovjetske zveze in ga celo oklical za “največjo geopolitično katastrofo 20. stoletja”. Želja po rehabilitaciji neke vrste “Sovjetske zveze” ali vsaj evrazijske unije, je že dolgo znana. Projekt pa bi kajpak vključeval tudi Ukrajino. Ko sta se leta 2014 zgodila Donbas in Krim, je Rusija tipala teren. Preverjala je odziv Zahoda in ga hkrati imunizirala, medtem ko se je pripravljala na nove, bolj drzne vojaške podvige. Potem se je lani februarja zgodila polna invazija. Verjetno je skušal Režim odrezati vzhod in jug okupirane države, v preostanku (Kijevu z okolico) pa vzpostaviti marionetno oblast, toda zadeva je padla v vodo. Ruska vojaška naprezanja se v tem trenutku ne osredotočajo več na zavzetje celotne Ukrajine. Ohranjanje vojnega stanja je tesno povezano s Putinovim režimom, ki mu s porazom grozi klavrn propad. To pa še ne pomeni, da so ozemeljski apetiti že pokopani …

Rusija si v tem trenutku nadvse želi začasni mir, en takšen “polčas”, na to pa ukrajinska stran ni pripravljena kar pristati. Če bi že sprejela Putinov mir, bi Ukrajina potrebovala jeklene varnostne garancije tretjih držav, sicer prekinitev ognja ne bi imela nikakršnega smisla. Garancij pa ni na vidiku … Obenem je Ukrajina žrtvovala preveč življenj in naporov, da bi se enostavno odrekla delu ozemlja … Sedaj ko se obeta protiofenziva in bolj ugoden izid vojne, posledično pa morda celo mirovna pogajanja pod Ukrajini bolj naklonjenimi pogoji, ni pravi trenutek na pristanek na “miroljubne” pozive. S tem bi zgolj dala priložnost Putinovi vojaški mašineriji, da se okrepi, da si ruska vojska oddahne, in da tako okrepljena “zver” še močneje “ugrizne” … Morda že čez nekaj let … V tej luči gre razumeti tudi razna odprta “mirovniška pisma”, ki so se v preteklem in tekočem letu pojavila v javnosti, in ki posredno napeljujejo k razoroževanju Ukrajine, kar zaudarja po začetku 90. let pri nas …

Hkrati pa ustrahujejo z rusko jedrsko grožnjo in grozijo z neposrednim spopadom med Natom in Rusijo: “Težki ofenzivni tanki na ukrajinsko-ruski fronti še dodatno odpirajo nevarnost neposrednega spopada Rusije z Zahodom na naših, evropskih tleh. Ugibanje vojaških strokovnjakov, da do atomske vojne najverjetneje ne bo prišlo, ni nikakršno varnostno zagotovilo.” Treba je jasno povedati, da če bi Rusija imela resne namene, ko je govora o jedrski grožnji, bi lahko razstrelila tudi kakšno jedrsko elektrarno. Tehnične zmogljivosti zagotovo ima, glede na to, da uničuje energetsko infrastrukturo po vsej okupirani državi. Toda ruska elita se zaveda, da Ukrajincev to ne bi ustavilo, Rusijo pa pahnilo v še večjo zunanjepolitično osamitev … Najhujše posledice takšnega nespametnega ravnanja bi dejansko okusili Rusi sami. Vladajoči imajo svoje družine, svoje razkošje in svoje udobje. Zakaj bi se temu odrekli?

“Če želiš mir, se pripravljaj na vojno!”
Zakaj bi svoje lastno življenje in svoje družine izpostavljali vojni nevarnosti? Zavedajo se, da ima Nato v konvencionalnem orožju premoč, v jedrski oborožitvi pa Rusija prav tako ni osamljena. Tudi njena uporaba zahteva določen postopek in ni odvisna od ene same osebe na Kremlju … Ameriško jedrsko orožje je ravno tako shranjeno v več evropskih državah … Edina prava možnost je, da Ukrajina (ob pomoči Poljske in Zahoda) Rusijo porazi in jo za desetletje odvrne od novih podvigov … Ruski režim razume le jezik moči. Kremelj je kot zver, ki ugrizne, ko zavoha, da je žrtev ranljiva in slabotna. Spomnimo, da je Rusija gladko povozila Budimpeštanski memorandum, ki je Ukrajini zagotavljal varnost in ozemeljsko celovitost v zameno za odpoved jedrskemu orožju. V luči zapisanega gre razumeti tudi vabilo Mirovnega inštituta na Forum. V njem se avtorji pritožujejo nad “militarizacijo celotne EU” in “zviševanjem vojaških proračunov” ter dajejo za zgled mirovniške pobude širom sveta itd.

Tu pa je na mestu sloviti antični rek: “Če želiš mir, se pripravljaj na vojno!” Vsebino vabila preveva Putinova želja po vojaško šibki Evropi, ki bi bila lahek plen za apetite Moskve in nezmožna zoperstavljati se ruski agresiji. Poleg tega avtorji pisma zanemarjajo rusko odgovornost za vojno in slednjo dejansko pripisujejo kar ZDA z navedbo “recite NE neskončni vojnam ZDA”. Geslo “Financirajte potrebe ljudi, ne vojnega stroja” pa je vredno toliko kot hipijevska parola “Make love not war”. Osnovna potreba ljudi je varnost, ki jo žal zagotavlja prav “vojni stroj”. Obenem izpostavljajo nemško peticijo za razoroževanje Ukrajine. Treba je vedeti, da nemška oblast v svojih namerah pomagati Ukrajini ni povsem iskrena. Nemčija se le počasi odpoveduje energetski in emocionalni odvisnosti od Rusije in na tihem še malce upa na povojni “Business as usual” … A dejstvo je, da poti nazaj ni. Putina in kompanijo čaka pravica na Haaškem sodišču.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Množica navijačev pričakala Pogija na Kongresnem trgu

Prvi dvojni zmagovalec kolesarskih dirk po Italiji in Franciji...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...