Se za financiranjem letakov, ki pozivajo k referendumu skriva stranka Levica?

Datum:

V zadnjih dneh državljani dobivamo v nabiralnike letake, ki pozivajo k referendumu. Na njih sicer ni označeno, kdo je pobudnik in organizator pošiljanja omenjenih letakov, ni razvidno, da bi šlo v tem primeru za politično kampanjo in kdo jih financira. Iz objave na Twitterju pa je več kot očitno, da je omenjeno kampanjo podprla stranka Levica, saj so socialna omrežja preplavili pozivi z enakim logotipom, prav tako pa je enaka naslovnica krasila tudi njihovo stojnico v Ljubljani. Pri pošiljanju letakov s politično vsebino gre za očitno skrivanje politične propagande, zato se pojavlja vprašanje ali je sploh ta kampanja skladna z zakonom o političnih strankah. Poleg tega pa bi moralo Računsko sodišče  RS ugotoviti kako in na kak način je bila financirana omenjena kampanja.

“Vlada sredi največje krize kupuje za 780 milijonov evrov orožja. Zahtevamo referendum,” je zapisano na letakih, ki so v zadnjih dneh prispeli v nabiralnike državljanov. Poudarjajo, da je sredi največje krize, ko bolnice pokajo po šivih, življenje je ustavljeno, prihodnost države pa je povsem negotova, vlada poskuša skozi glasovanje v državnem zboru “za našimi hrbti” skleniti največji orožarski posel v zgodovini te države, saj bi s pomočjo 780 milijonov evrov kupila opremo za vojake, ki se borijo v tujini in tvegajo svoja življenja.

Po njihovem mnenju bi tako lahko s temi sredstvi zgradili osem novih infekcijskih klinik, deset tisoč manjkajočih stanovanj za mlade in dvanajst tisoč manjkajočih postelj v domovih za starejše. Medtem pa so določeni člani v stranki Levica premladi, da bi razumeli, kaj sploh vojne razmere so in poudarjajo, da Slovenija vojaško ni ogrožena. “Ogrožena je zdravstveno, socialno in razvojno,” pravijo in menijo da je to stran vržen denar. Pri omenjenih besedah pa pozabijo na vse vojake in njihova življenja, ki jih tvegajo v tujini z opremo, ki v določenih primerih po oceni ni niti zadovoljiva. Ne smemo pozabiti, da je Slovenija za svojo varnost na referendumu izglasovala članstvo v Natu. Članstvo v Natu nam tako prinaša najcenejšo možnost varovanja države v primeru vojne, če Slovenija ne bi bila članica zveze, pa bi bili ti stroški bistveno višji. Ker lahko prejemamo koristi s strani Nata, pa moramo do zavezništva izpolnjevati tudi svoje dolžnosti.

Foto: Facebook
Letaki, ki pozivajo k referendumu investiranja v vojsko (Foto: Nova24TV)

Na letakih sicer ni označeno, da bi v tem primeru šlo za politično kampanjo, zato ni jasno poudarjeno, kdo pošilja te letake in jih financira. Iz objave na Twitterju in kampanje pa je možno razbrati, da so ti letaki več kot očitno delo stranke Levice, medtem ko se je enak motiv pojavil tudi na njihovi stojnici v Ljubljani. Svojo kampanjo pa Levica učinkovito širi z zavajanjem kar s pomočjo RTV.

Na svojem Twitter profilu je Levica delila sliko iz oddaje Studio City, kjer so bili podani napačni podatki o financiranju vojske. Medtem ko so poznavalci očitno RTV opozorili na njihovo “napako”, so naslednji dan na Twitterju zapisali: Pri objavi grafike v oddaji je prišlo do neljube napake. Znesek iz proračuna za l. 2021, ki smo ga prikazali, predstavlja celoten proračun Ministrstva za obrambo, vključno z investicijami in plačami vojakov. Za napako se opravičujemo.” Opravičilo in obrazložitev pa tako ni prišla med večino gledalcev, pri čemer Levica še vedno širi to novico. 

https://twitter.com/StudioCity_/status/1331173979781033989?s=20

Poziv računskemu sodišču, če je omenjena kampanja skladna z zakonom o političnih strankah
Pri omenjenih letakih gre za očitno skrivanje politične propagande, čeprav to na letakih dejansko ni označeno. Odločili smo se, da na Računsko sodišče Republike Slovenije naslovimo dopis, kjer smo jih obvestili, da v zadnjih dneh državljani dobivajo omenjene letake v nabiralnike.

V nadaljevanju objavljamo njihov odgovor:

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Han pri življenju ohranja insolventno družbo, ki denar pretaka v tujino

Kot smo že poročali, je podjetju Radeče papir nova...

Znana vplivnica: a se sploh zavedamo, v kakšen propad drvi ta država!

Koliko vladnih neuspehov morajo ljudje še občutiti na lastni...

[Video] Messi s prostim strelom zadel deklico

Lionel Messi, eden najboljših nogometašev na svetu, zdaj svoje...