Sedaj še izrojeno pisateljsko društvo skuša degradirati razpis Demokracije za domoljubno slovensko pravljico

Datum:

Napadi na svobodo govora se vse bolj stopnjujejo. V preteklih tednih je bil tednik Demokracija deležen številnih pritiskov, pa naj bo to zaradi izdaje Manifesta za domovino, provokativnih naslovnic, sedaj pa že zaradi razpisa za slovensko domoljubno pravljico. Na javnost so tako naslovili protest proti takemu razpisu, češ da “zlorablja otroško literaturo za rasistično propagando”.

                   

O tem, kako “meriti” rasizem, smo sicer pisali že večkrat, zato na tem mestu ne bi ponavljali, zakaj je rasizem očitno zelo izmuzljiv pojem. Očitno se v ozadju skriva strah pred tem, da bi domoljubna agenda resno konkurirala kulturnemu marksizmu, ki je povsem zasvojil slovenski kulturni prostor.

Žalostno pa je, da se je v takšno početje spustilo Društvo slovenskih pisateljev, ki že nekaj časa ne opravlja več poslanstva, kot ga je konec osemdesetih let začrtal Rudi Šeligo, ko je prevzel njegovo vodenje, s tem pa je DSP postalo ena najpomembnejših civilnodružbenih organizacij. Po izključitvi Janeza Janše iz PEN-a ter izstopih številnih znanih književnikov so v “uradnih” pisateljskih organizacijah ostali samo še režimski hlapci.

Avtoritarno razumevanje svobode s strani pisateljskega društva
Najostreje obsojamo razpis za pravljice, objavljen na spletni strani tednika Demokracija, saj nedopustno zlorablja otroško literaturo za rasistično propagando. Verjamemo, da si vsi otroci zaslužijo človečne, odprte in strpne pravljice, ki spodbujajo empatijo, ne pa netijo sovraštvo. Le tako jim lahko omogočimo, da bodo ponotranjili osnovne človeške vrednote, ki edine omogočajo varen jutri za vse,” so zapisali.

Ob tem naj spomnimo, da starši svobodno odločajo, kaj bodo kupili in kaj bodo brali otrokom. Nikomur ne oporekamo, da otrokom berejo pravljice na primer o istospolnih parih. Pisateljsko društvo pa počne prav to – s piedestala neke moralne avtoritete ukazuje, kaj lahko delamo in česa ne, pa čeprav sami nikogar ne silimo, da bi kupil pravljico.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Magija gorskih jezer: Nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne je ob jezeru pri Borovljah, nedaleč...

36-letnik je med policijskim pridržanjem izgubil zavest in v bolnišnici umrl

V soboto ponoči je 36-letnik bil prisilno odpeljan zaradi...

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...