Šef Luke Dončića zaposluje na podlagi rasnih in spolnih kriterijev

Datum:

Nekdanji lastnik in še vedno operativni nadzornik Dallas Mavericks Marc Cuban je priznal, da zaposluje na podlagi rase in spola in ne na podlagi kompetenc. Na omenjeno strategijo je celo ponosen. Po vneti razpravi na družbenem omrežju ga je okrcal lastnik Tesle Elon Musk, pooblaščenec ameriške komisije za enake možnosti zaposlovanja pa ga je opozoril, da s tem krši zakonodajo. 

                   

V eksplozivni izmenjavi mnenj na družbenih omrežjih je izvršni direktor Tesle Elon Musk javno okrcal Marka Cubana zaradi njegovih pogledov na politiko zaposlovanja. Ta je namreč priznal, da zaposluje na podlagi spola in rase. Razpravo je sprožila objava milijarderja Billa Ackmana na X, ki je kritiziral harvardsko politiko DEI (raznolikost, pravičnost, vključenost). Cuban je sicer znani ameriški poslovnež, filmski producent, investitor in televizijska osebnost. Prav tako je glavni lastnik ekipe Dallas Mavericks iz Nacionalne košarkarske zveze, solastnik 2929 Entertainment in eden od investitorjev v popularni resničnostni televizijski seriji ABC Shark Tank. Njegova ocenjena vrednost se giblje okrog 6,2 milijarde dolarjev.

“DEI je samo še ena beseda za rasizem. Sram naj bo vsakogar, ki ga uporablja,” meni Elon Musk. A temu nasprotuje Mark Cuban, ki je nedavno prodal večinski delež v Dallas Mavericks, vendar je obdržal operativni nadzor nad ekipo. Slednji je namreč priznal, da očitno ne zaposluje na podlagi kompetenc, ampak na podlagi “polnjenja kvot”.

Vneta razprava se je stopnjevala, ko je Cuban dejal, da je treba zaposlene iskati “tam, kjer jih drugi ne” in da je “širitev spektra zaposlenih” dobra za podjetje. A kako absurdno je pričakovati, da bo podjetje ali ekipa bolje delovala, če bodo v njej zaposleni ljudje na podlagi rase ali spola, je s posmehljivim komentarjem izpostavil Musk, ki je Cubanu odgovoril: “Torej lahko pričakujemo, da bomo na Mavsih videli nizko belo/azijsko žensko?”

Foto: epa

Si bo sploh še kdo upal na letalo?
Razprava med Muskom in Cubanom se je zaostrila 8. januarja, potem ko se je vnela razprava ob novici, da bo letalska družba United Airlines v prihodnosti zaposlila 50 odstotkov žensk ali ljudi druge rase, kar je za vsakogar s kančkom zdrave pameti nerazumno. Vsak, ki potuje z letalom, pričakuje, da bo pilot, ki je odgovoren za življenja, zaposlen zaradi svojih kompetenc in ne spola ali rase. Tako zaposlovanje je branil Cuban, a Musk mu je odbrusil, da “letalska industrija ne more najti dovolj kvalificiranih pilotov že brez norih zahtev DEI!”.

To je kršenje zakona
@mcuban, komisar EEOC tukaj. Na žalost se popolnoma motite glede zakona iz naslova VII. Splošno pravilo je, da rasa/spol ne moreta biti niti “motivacijski dejavnik” – niti dodstni dejavnik, izenačenje ali točka preloma. Pomembno je, da delodajalci razumejo tukajšnja osnovna pravila, je pod objavo Cubana komentiral Andrea R. Lucas, ki pravi, da bi morala biti prav konkurenčna prednost motivacijski dejavnik pri zaposlovanju, ne pa rasa ali spol.

“Z drugimi besedami: Cuban je svojim skoraj devetim milijonom sledilcev pravkar priznal nezakonito zaposlovanje,” je komisarja citiral profil Libs of TikTok, ki je dodal, da je “DEI treba odpraviti, ker je strup”.

A omenjena politika zaposlovanja DEI se je s pomočjo levičarjev zasidrala v korporativni Ameriki. Vodstvo se po vsej državi hvali s tem, ima pa tudi finančno spodbudo od takih, kot je George Soroš in njemu podobni. Investicijska podjetja, kot sta BlackRock in Vanguard, ocenjujejo podjetja na podlagi njihovih rezultatov okolja, družbe in upravljanja (ESG), ki predvsem spodbujajo podjetja, da zaposlijo kandidate na podlagi rase. DEI je zmaga v očeh medijev, Wall Streeta in družbenih okolij, čeprav je to v resnici očitna diskriminacija, zapakirana v “višji cilj”.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

Panično poročanje ameriških medijev o poskusu atentata na Trumpa

Po poskusu atentata na Donalda Trumpa je večinske ameriške...

Delajo to, česar obtožujejo druge

Saj poznate zgodbo o tatu, ki kriči: "Primite tatu!"...