Seja sveta DeSUS brez epiloga, nadaljevanje bo 9. septembra

Datum:

Današnja seja sveta DeSUS je bila po glasovanju o nezaupnici predsednici Aleksandri Pivec prekinjena in se bo nadaljevala 9. septembra. Svet stranke je sicer po mnenju nekaterih pravnih strokovnjakov glasoval nezakonito. Rezultat glasovanja je bil 33:19 proti Pivčevi.

                   

Seja sveta stranke DeSUS se je po vroči debati končala brez epiloga. Na eni strani predsednica Aleksandra Pivec, ki verjame, da se na seji sveta lahko glasuje o zaupnici, ne pa tudi o razrešitvi in da jo lahko razreši le kongres, ki bi ga lahko sklicali najhitreje v roku enega meseca, saj jo je kongres tudi ustoličil. Na drugi strani so, vključno s predsednikom sveta in ministrom za zdravstvo, Tomažem Gantarjem, tisti člani stranke, ki verjamejo, da za razrešitev Pivčeve ni potrebno sklicati kongresa, za kar trdi Gantar, da je pridobil pozitivno pravno mnenje Rajka Pirnata.

Po nekaterih podatkih so se na seji sveta kar dve uri mudili pri dnevnem redu in naj bi na koncu izglasovali glasovanje o razrešitvi Pivčeve. Zanimivo, Gantar se je navkljub temu, da se je skliceval na pravno mnenje Pirnata, priznaval, da bi morebitno razrešitev na seji Pivčeva lahko kasneje spodbijala na sodišču. Toda do tega ni prišlo, saj o dokončni razrešitvi niso glasovali, seja pa se bo nadaljevala 9. septembra.

Pivčeva se je v zadnjih tednih soočala predvsem z očitki zaradi plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih naj bi prepletala službene zadeve z zasebnimi. Poslanci DeSUS so jo pozvali k odstopu, v nasprotnem primeru pa svetu stranke predlagali, da ji izreče nezaupnico. Pivčeva pozivom k odstopu ni sledila, saj da je za to prezgodaj. Prepričana je tudi, da jo lahko razreši le kongres, svet pa da lahko sprejme le svoje stališče. Dan pred sejo je članstvo v pismu tudi pozvala k zakonitemu ravnanju. “Žal mi je, da je naša stranka, kljub strokovnemu delu in uspešnem uresničevanju programa stranke v okviru koalicijskih zavez, v zadnjem obdobju podvržena razburkanim tokovom. Zato si v teh trenutkih še posebej želim, da bi se vsak posamezno in vsi skupaj po najboljših močeh še naprej trudili, da bomo skupaj pluli po poti uspešnega doseganja zastavljenih ciljev in obstoja naše stranke,” je včeraj v pismu članom stranke zapisala predsednica.

Foto: STA

Tisti, ki jo pozivajo k odstopu, so se, na drugi strani, v zadnjem času soočali z očitki, da jih ne vodi le čut za pravičnost in dosledno sledenje visokim moralnim principom, ampak agenda rušenja Janševe vlade, pri čemer bi kljub vsemu obskurne “napake”, ki jih je storila Pivčeva, izkoristili za doseganje spodkopavajočih ciljev.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...