Sekretar Kacin: Že drugič zapored zasedenih več covidnih postelj kot dan pred tem

Datum:

“Danes je že drugič zapored zasedenih več covidnih postelj (550), kot dan pred tem (542). Tudi na intenzivni negi eden več,” opozarja državni sekretar in nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin in poziva, da kdor se še lahko cepi s poživitvenim odmerkom, naj to stori čim prej. “Starejšim od 30 let sam priporočam Moderno. Pazite nase, zelo pazite, zlasti na starejše,” je poudaril. 

                   

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je sporočil, da je bilo ob 10.083 opravljenih PCR-testih 3829 takšnih, ki so bili pozitivni. Delež pozitivnih testov je tako skoraj 38-odstoten. NIJZ ocenjuje, da imamo trenutno v državi 25.752 aktivnih okužb. V primerjavi z dnevom prej se je število aktivnih primerov povečalo za 2711. 5 covidnih bolnikov je bitko z virusom žal izgubilo.

Sedemdnevno povprečje po poročanju STA znaša 2361, dvotedensko povprečje na 100 tisoč ljudi pa 1213. V praksi to pomeni, da se je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov povečalo za 303, 14-dnevno povprečje na 100 tisoč prebivalcev pa za 127. Če pa primerjamo število okužb z minulo sredo, lahko vidimo, da je bilo teh to sredo kar 2125 več. Tedaj je bil sicer delež pozitivnih testov 33,4-odstoten.

Največ okuženih med mladimi od 15 do 34 let
Podatki iz Covid 19 sledilnika kažejo, da je bilo včeraj največ okuženih v starostni skupini od 15 do 24 let (23 odstotkov vseh okužb), sledila pa je starostna skupina 25-34 let (21 odstotkov vseh okužb). Najmanj okuženih je bilo v najstarejših starostnih skupinah, torej starostni skupini 75-84 let  in med tistimi, ki imajo 85 let in več.

Največ okužb so v sredo potrdili v Ljubljani (661). Po številu novo potrjenih primerov pa so sledili naslednji kraji: Kranj (135), Maribor (124), Koper (114), Domžale (111) in Celje (105).

Iz Splošne bolnišnice Celje sporočajo, da imajo trenutno 40 hospitaliziranih covidnih bolnikov, 12 pa je takih, ki potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi. Državljane pozivajo, naj pazijo nase. “Držite se ukrepov in skupaj nam bo uspelo,” so jasni in pozivajo k cepljenju.

596 potrjenih primerov različice omikron
Iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so nedavno sporočili, da so s sekvenciranjem do zdaj skupaj z Inštitutom za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) Medicinske fakultete v Ljubljani potrdili 596 primerov različice omikron. Pozitivnih s presejalnim PCR-testom je bilo samo v NLZOH 2451 primerov, povprečna starost teh oseb pa je 35,8 leta.

V sredo je bilo sicer opravljenih tudi 90.327 hitrih testov, katerih pozitivnost se še preverja s PCR-testi. Vlada navaja, da je bilo  je z enim odmerkom cepiva cepljenih 1.251.985 ljudi, kar predstavlja 59 odstotkov populacije, z vsemi odmerki pa 1.193.012 ljudi, kar je 57 odstotkov ljudi. Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 67 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 77 odstotkov. Poživitveni odmerek je do sedaj prejelo 485.630 ljudi.

Naš zdravstveni sistem je na robu zmogljivosti
Minister za zdravje Janez Poklukar je v sredo izrazil zaskrbljenost, da bo omikron prenapolnil bolnišnice, zbolela bi namreč lahko celo slaba četrtina prebivalcev. “S težkim korakom stopamo v peti val epidemije,” je zatrdil. Po številu hospitaliziranih smo po njegovih besedah še enkrat višje kot katera koli druga evropska država in to je breme, ki ga nosimo v ta peti val. “Potrebujemo dodaten napor, da dosežemo naš skupni cilj, ki je obvladovati epidemijo. Omikron je pomembno bolj nalezljiv kot različica delta,” je poudaril. Minister je na novinarski konferenci na celotno dejavnost kritične infrastrukture pa tudi gospodarstvo in ostalo družbo naslovil poziv, naj delo, procese in življenje nujno organizirajo tako, da se bodo naloge opravljajo v dveh, še bolje treh ekipah, ki med sabo ne bodo imele stikov. Poudaril je, da je to edini način, da preprečimo nenadno zaustavitev določenih dejavnosti zaradi obolelih z virusom in napotenih v karanteno.

Minister za zdravje Janez Poklukar (Foto: STA)

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij prof. dr. Miroslav Petrovec pa je v sredo med drugim poudaril, da je naš zdravstveni sistem na robu zmogljivosti. Intenzivne enote potrebujemo za vse bolezni, ne le za covid-19. “Edina možnost, ki jo trenutno imamo, je cepljenje. Cepivo ni optimalno za omikron, dejstvo pa je, da je to edina zaščita,” je opozoril. Prepričan je, da bomo v naslednjem mesecu priča velikemu porastu števila okužb. “Moj nasvet je, da smo pazljivi predvsem pri druženju, da upoštevamo nefarmakološke ukrepe, se testiramo in seveda, da se, če je to le mogoče, čim prej tudi cepimo,” je še pozval.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Golobovo bežanje od problemov bo državo še kako drago stalo

Ta konec tedna se bo v Švici odvijala mirovna...

Hrvaški 822 milijonov, Sloveniji zadržanje

Evropska komisija je včeraj potrdila petega, doslej največjega hrvaškega...

Kuba: Režimski kršilci človekovih pravic bežijo v ZDA zaradi strahu pred socializmom

Kubanska tožilka, ki je leta 2021 v zgodovinskem protestu...