Putin le teden pred pogovori Nata in ZDA v Moskvi rožlja z jedrskim orožjem

Datum:

V ponedeljek so voditelji Rusije, ZDA, Francije, Velike Britanije in Kitajske podali skupno izjavo, v kateri so se strinjali, da v jedrski vojni ne more biti zmagovalcev in da se nikdar ne bi smela začeti. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zakarova je v ločenem sporočilu pojasnila, da je bila izjava sestavljena na pobudo Moskve in da naj bi pomagala ublažiti mednarodne napetosti. A sočasno v Moskvi potekajo priprave na veliki poskus t. i. jedrske triade. Gre za kopenske lansirnike, podmornice in strateške bombnike, ki so oboroženi z jedrskimi izstrelki. 

                   

Kot navaja ruska stran, naj bi šlo za običajne vaje oziroma testiranje jedrskih sil te države, ki ga izvaja ob pričetku leta pod psevdonimom “Grom”. Kot je bilo nakazano, bi lahko šlo za sledeč scenarij: ruska podmornica Severne flote naj bi izstrelila medcelinsko balistično raketo, ki naj bi zadela poligon na Kamčatki. Podmornica na območju Tihega oceana pa bo izstrelila raketo v smeri proti poligonu na severu Rusije. Izstrelili naj bi tudi rakete iz kopenskih lansirnih raket in preizkušali strateške bombnike, poroča Rzeczpospolita.

Ob tem ni jasno, na kakšen način naj bi bilo to povezano z zmanjšanjem mednarodnih napetosti, o katerih govori rusko zunanje ministrstvo, ki se sklicuje na izjavo svetovnih voditeljev. Več kot očitno je, da ta skupna izjava nima večjega pomena. V preteklosti naj bi bilo že več tovrstnih izjav. Gre za dejanje na simbolični ravni, ki pa s prasko nima veliko skupnega. Države z jedrskim orožjem se ne nameravajo razorožiti. Moskva vsakoletno testira svoj jedrski arsenal, kar nima nobene zveze z ruskimi pogovori z ZDA in Natom, ki so v načrtu za prihodnji teden. Kot je znano, se ruski pogoji nanašajo zlasti na Ukrajino in vzhodno krilo zveze Nato.

Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin na videokonferenci. (Foto: epa)

Seveda je ob tem jasno, da Rusija ne namerava dejansko uporabiti jedrskega orožja, saj bi to pomenilo vsesplošno uničenje človeštva. Vendar pa je več kot očitno, da Rusija povečuje svoj pritisk. V trenutnih razmerah imajo ruske vojaške vaje dvojni pomen. Grožnja z vojno je že ustaljeno sredstvo pritiska s strani Moskve, ki na takšen način nasprotno stran sili k dialogu in pogajanjem. Ta vojaški pritisk pa ni usmerjen le proti Ukrajini, marveč proti celotnemu Zahodu. Med vsemi državami, ki posedujejo jedrsko orožje, naj bi imeli “jedrsko triado” doslej le ZDA in Rusija, nedavno pa naj bi se jima pridružila še Kitajska.

Putinovi vojaški manevri pri Poljakih in baltskih narodih vzbujajo strah
Posodobitev in razvoj jedrskega potenciala sta prioriteti vladavine Vladimirja Putina. Imajo pa Rusi poleg “strateškega” tudi t. i. “taktično jedrsko orožje”, ki ga je mogoče uporabiti na bolj omejenem območju. Ko je Putin postavil ultimat ZDA glede Ukrajine, naj bi menda računal na določen ameriški manko na tem področju (hipersonične rakete). Moskva ob tem pričakuje zagotovilo ZDA, da v Ukrajini ne bodo namestile svojih protiraketnih sistemov in ofenzivnega orožja. In če se je Zahod nekako že sprijaznil z vojno, ki na ukrajinskem vzhodu traja že vse od leta 2014, pa to toliko bolj skrbi Poljsko in baltske države, ki bi lahko bile naslednje na Putinovem “jedilniku”. Obstaja resna bojazen, da ruski apetiti niso omejeni samo na Ukrajino.

Težko življenje ljudi v ukrajinskem Donbasu zaradi vojaškega konflikta. (Foto: epa)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...