Severna Koreja prekršila dogovor in še naprej razvija medcelinske jedrske rakete

Datum:

Severna Koreja ni ustavila svojega jedrskega in raketnega programa, s tem pa krši resolucije Združenih narodov, kaže zaupno poročilo neodvisnih strokovnjakov, ki nadzirajo uresničevanje sankcij ZN proti Pjongjangu. Poročilo so v petek predložili Varnostnemu svetu ZN.

                   

Poročilo tudi kaže, da se je Pjongjang letos zatekel k obsežnemu povečanju nezakonitega prenosa naftnih proizvodov na morju z ladje na ladjo kot tudi premoga, in da skuša v tujini prodati orožje, poroča britanski BBC.

Severna Koreja nadaljuje z gradnjo medcelinskih raket
Preko tujih posrednikov naj bi skušali prodati lahko orožje in drugo vojaško opremo Libiji, Jemnu in Sudanu. Strokovnjaki ocenjujejo, da so zaradi omenjenega finančne sankcije proti Pjongjangu neučinkovite. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je sicer ravno v petek izrazil optimizem, da bo denuklearizacijo Korejskega polotoka mogoče doseči in da je pomembno ohranjati pritisk na Pjongjang.

Minuli teden je ameriški časnik Washington Post, ki je navedel neimenovane ameriške obveščevalne vire, poročal, da Severna Koreja nadaljuje gradnjo medcelinskih raket, ki lahko dosežejo celo vzhodno obalo ZDA, in plemenitenjem urana, medtem ko razstavlja testni objekt, ki je odslužil svojemu namenu.

C. Š., STA

Sorodno

Zadnji prispevki