Patruljo Slovenske vojske v Libanonu napadli skrajneži!

Datum:

Redno patruljo 24. kontingenta Slovenske vojske (SV) na mirovni misiji v Libanonu je zjutraj napadla večja oborožena skupina. V prvem napadu so patruljo obkolili in poškodovali vozilo, v drugem napadu pa so vozilo polili z bencinom in ga zažgali. Pripadniki SV so se nepoškodovani izmaknili in se vrnili v vojaško bazo, so za STA pojasnili v SV.

Večja skupina oboroženih oseb je slovenski kontingent med patruljiranjem danes zjutraj obkolila, razbijala je po šipah vozila in vozilo poškodovala. Pripadniki slovenskega kontingenta so se uspešno izmaknili in nadaljevali pot v vojaško bazo.

Medtem jih je napadla še večja oborožena skupina in pripravila še intenzivnejšo blokado, vozilo SV so polili z bencinom in ga tudi zažgali. Pripadniki SV so izstrelili dva opozorilna strela in se nepoškodovani vrnili v vojaško bazo.

Spletni portal 24ur poroča, da so slovenski vojaki med napadom v nekem trenutku ostali brez orožja oziroma nekaj opreme. V Unifilu so za portal pojasnili, da je orožje in oprema zdaj spet v rokah njihovih enot, v zvezi z incidentom pa so že sprožili podrobno preiskavo, ki bo odgovorila na vprašanje, kaj se je pravzaprav zgodilo. Navajajo pojasnilo SV, da slovenski vojaki napadalcem orožja niso predali, ampak so med zapuščanjem gorečega vozila in prerivanjem z napadalci ti ukradli dve puški in tri pištole.

Vojaki so ravnali profesionalno in se izognili najhujšemu
V SV so ob tem spomnili, da gre za misijo mirovnih sil ZN v Libanonu (Unifil), na kateri je uporaba orožja za vojake natančno opredeljena in omejena. “Pripadniki Slovenske vojske so ravnali izključno skladno z navodili in z vsemi pravili delovanja in uspešno izvedli izmik, nepoškodovani se trenutno nahajajo v bazi,” so še pojasnili.

Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

Slovenija v misiji Unifil, ki so jo ZN ustanovili leta 1978, po prekinitvi spopadov po izraelskem vdoru v Libanon zaradi napadov z libanonskega ozemlja pa so jo leta 2006 okrepili, sodeluje od decembra 2006. Današnji napad na pripadnike slovenskega kontingenta sicer ni bil prvi te vrste, a doslej še nihče ni bil poškodovan.

C. Š.

Sorodno

Zadnji prispevki

Azijski vrh: Peking, Seul in Tokio so za jedrsko razorožitev Severne Koreje

Danes v južnokorejski prestolnici Seul poteka vrh voditeljev Južne...

Makarovičeva na zatožni klopi zaradi izbruha sovražnega govora in žalitve

“V Ljubljani se bo zaradi satirične pesmi Utrip laži...

Metlika: Obnovljen most do gradu Gradac

Grad Gradac, eden redkih kulturnih spomenikov državnega pomena v...