Severnokorejski vojak, ki je lani prebegnil čez mejo, prvič spregovoril v javnosti

Datum:

Severnokorejski vojak, ki je lani spektakularno prebegnil v Južno Korejo, pri čemer so njegovi kolegi streljali nanj in ga ranili, je sin generala, danes poroča japonski časnik Sankei Shimbun. 25-letni Oh Chong-song je povedal, da njegovi vrstniki v Severni Koreji niso vdani voditelju Kim Jong-unu.

                   

O dramatičnem prebegu Oh Chong-songa preko meje v vasi Panmunjom na demilitariziranem območju med Korejama so poročali vsi svetovni mediji. Pri tem je bil hudo ranjen. Prebegi v Panmunjomu, ki je edini kraj na meji med Južno in Severno Korejo, kjer se vojaki obeh držav gledajo iz oči v oči, so sicer redki.

Po poročanju časnika Sankei Shinbun je 25-letnik sin generalmajorja severnokorejske vojske. Čeprav se je rodil v privilegirani družini, kot se je izrazil sam, v “višjem razredu”, ne čuti vdanosti severnokorejskemu vodstvu, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Severnokorejci v resnici ne marajo svojega voditelja
V Severni Koreji so ljudje, še posebej mlajša generacija, brezbrižni drug do drugega, politike, svojih voditeljev, in nobenega občutka vdanosti ni,” je dejal v pogovoru za časnik, menda prvem za kakšen medij. Kot je povedal, je brezbrižen do vladavine Kim Jong-una, tretjega voditelja iz dinastije Kim na čelu Severne Koreje, in ga ne zanima, kakšen odnos do nje imajo njegovi prijatelji. “Verjetno je 80 odstotkov moje generacije brezbrižnih in ne čutijo vdanosti,” je dejal.

Prebeg severnokorejskega vojaka (foto: twitter)

Normalno je, da nimaš nobenega interesa in vdanosti glede na to, da je dinastični sistem samoumeven, čeprav ni sposoben nahraniti ljudi,” je dejal Oh. Mladenič je zanikal poročanje južnokorejskih medijev, da so ga na severu iskali zaradi umora. Po navedbah omenjenega japonskega časnika je Oh po sporu s prijatelji začel piti. Ko se je vračal na svoj položaj, je prestopil nadzorno točko in ker se je bal, da ga bodo usmrtili, se je odločil, da bo nadaljeval. “Bal sem se, da bi me usmrtili, če bi šel nazaj, zato sem prečkal mejo,” je še povedal Oh Chong-song.

Demokracija

Sorodno

Zadnji prispevki

Magija gorskih jezer: Nagrada za trud in vztrajnost

Pot do gorskih jezer zahteva nekoliko več napora in...

Slovenski državljan nadlegoval deklico in grozil njenim prijateljem

V soboto popoldne je ob jezeru pri Borovljah, nedaleč...

36-letnik je med policijskim pridržanjem izgubil zavest in v bolnišnici umrl

V soboto ponoči je 36-letnik bil prisilno odpeljan zaradi...

Levičarska politika zaposlovanja razkrila številne slabosti varovanja Trumpa

Spodletel poskus atentata na kandidata za predsednika ZDA Donalda...