Shodi, opozicijski boji in kršitelji ukrepov povzročili kaos: Dan za dnem padajo rekordi okužb

Datum:

V bolnišnicah zdravijo 65 bolnikov več kot dan prej, na intenzivni negi pa deset bolnikov več kot dan prej. Najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, je star 21 let, najmlajši bolnik na navadnem oddelku pa je star manj kot eno leto. Dosegli smo torej nov rekord pri potrjenih dnevnih okužbah, v sredo so v Sloveniji našteli kar 4511 okužb. Vlada bo na današnji seji predvidoma razpravljala o zaostrovanju ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19. Medtem pa nekateri še kar “ne verjamejo” v resnost stanja in na protestih še naprej skrbijo za to, da se bolnišnične kapacitete zapolnijo.

Včeraj anticepilskih protestov sicer ni organiziral Zoran Stevanović, je pa njegovo vlogo prevzela Anica Bidar, ki se je zadnje srede počutila nekoliko odrinjeno, ker je Resni.ca dobila več pozornosti. Visoke številke okužb Bidarjeve pač ne ovirajo pri njenih načrtih, še več, prepričana je, da intenzivni oddelki bolnišnic v resnici niso polni. Po njenem so vse številke zlagane in zmanipulirane. “Včeraj je bilo 3465 ljudi pozitivnih na testih, nihče pa ne zna povedati, na kaj so ti ljudje pozitivni,” je poznavalsko dodala. Če bi bili v Italiji, bi jo po vsej verjetnosti izgnali iz prestolnice – v Ljubljani se to seveda ne bo zgodilo. Današnja številka potrjenih okužb je torej še mnogo višja od včerajšnje.

Včeraj smo poročali o rekordni številki potrjenih okužb v enem dnevu, v vsem času epidemije številka še ni bila tako visoka. Danes je še mnogo višja. Včeraj so v Sloveniji namreč potrdili kar 4511 okužb, kar je pravzaprav še več od črnogledih napovedi. Opravili so 10156 testiranj, tako da odstotek pozitivnih testov znaša 44,4 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 735 bolnikov, 169 jih je potrebovalo intenzivno nego. Po neuradnih podatkih se že razmišlja, da bo morda paciente potrebno voziti v tujino, saj naše bolnišnične kapacitete pokajo po šivih. 7-dnevno povprečje znaša 7941 potrjenih primerov, umrlo je devet bolnikov. So pa včeraj poročali tudi o vrstah pred nekaterimi cepilnimi mesti, podatki kažejo, da se je včeraj cepilo 9.108 ljudi.

Zdravstveni sistem je na kolenih
“Nujno, nujno je treba to norijo ustaviti. Razglasiti epidemijo in zapreti državo. Sprejemov na intenzivno je neobvladljivo veliko. Nimamo (nimamo!) toliko intenzivistov, ki bi skrbeli za takšne številke. Sistem ne zdrži več
,” se je oglasil Federico V. Potočnik, infektolog iz Splošne bolnišnice Celje. V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer se podobno kot v drugih regijskih bolnišnicah krepi priliv covidnih bolnikov, se pripravljajo na zaprtje precejšnjega dela dejavnosti in ureditev dodatnih zmogljivosti za covidne bolnike. Glavna težava so najtežji primeri na intenzivni terapiji, je medijem povedala direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan. “Postelje na intenzivnem oddelku imajo ob sicer skoraj podvojenih zmogljivostih v veliki meri zasedene tudi z necovidnimi bolniki, primanjkovati pa jim je začelo tudi opreme, kadra in prostora,” je opozorila Kramar Zupanova. Institut Jožef Stefan v svoji napovedi razvoja epidemije napoveduje, da bomo v Sloveniji zmogljivosti enot intenzivne terapije za covidne bolnike presegli predvidoma prihodnji teden, bolnišnice po državi širijo zmogljivosti na covidnih oddelkih in hkrati krčijo nenujne programe.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je za nacionalno in komercialno televizijo potrdila, da so res razpravljali o možnosti popolnega zaprtja države. To bi bilo po mnenju skupine smiselno in učinkovito – za razliko od delnega zaprtja, ki ne bi prineslo želenih rezultatov. “Zaradi pomislekov o učinkovitosti ‘lockdowna’ smo se odločili predlagati drugačne ukrepe z možnostjo, da se stvari zaostrijo in preidemo v ‘lockdown’,” je dejala in omenila tudi to, da bi kratko potegnili zopet tisti, ki se ukrepov držijo že od samega začetka, ostali pa bi se še naprej zabavali po svoje.

Pogoju PCT nekateri vztrajno nasprotujejo, kar stanju v državi gotovo ne pomaga. (Foto: STA)

Brez strožjega nadzora pogoja PCT bo težko preprečiti ponovna zapiranja
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in minister za javno upravo Boštjan Koritnik sta se v sredo v razgovoru s pristojnimi inšpekcijskimi službami seznanila z rezultati strožjega nadzora izpolnjevanja pogoja PCT. Inšpekcijski nadzori so pokazali, da posamezniki dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT ne želijo izkazovati, poroča STA. Nekateri posamezniki pa izražajo svoje nezadovoljstvo nad tistimi, ki izvajajo nadzor, so inšpekcijske službe pojasnile ministroma. Inšpektorji pristojnih inšpektoratov so sicer skupaj izvedli več nadzorov in v povezavi s kršitvami izrekli več prekrškovnih ukrepov. Inšpektorji morajo dosledno nadaljevati s strožjim nadzorom izpolnjevanja pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT), saj bodo s tem pripomogli k izboljšanju sicer nezavidljive zdravstvene situacije, pojasnjuje ministrstvo za gospodarstvo.

Za cepljenje ponekod omogočili dodatne termine
Po včerajšnjem velikem zanimanju za cepljenje – pred Zdravstvenim domu na Metelkovi v Ljubljani, se je namreč vila dolga vrsta čakajočih, so razpisali dodatne termine, cepili pa bodo tudi med vikendom. Proste termine se lahko preveri tukaj, a jih praktično skoraj več ni. Največ zanimanja je za cepljenje s tretjim odmerkom – po podatkih NIJZ je bilo do torka s tretjim odmerkom cepljenih 51.530 ljudi. O gneči poročajo tudi iz Maribora, Kranja, Celja in Novega mesta.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...