Simič razkril brutalno zavajanje 24ur in Odmevov o pobranih računih in sivi ekonomiji

Datum:

Finančno ministrstvo je predlagalo ponovno obvezno izdajanje papirnatih računov – seveda predvsem zato, ker ga je pred tem ukinila vlada Janeza Janše – kot vemo, si je aktualna vlada za prioritetno nalogo zastavila rušenje vsega, kar je naredila njena predhodnica. Po poročanju 24ur podatki finančne uprave kažejo, da skupno število izdanih računov v letošnjem letu še ne dosega števila izdanih računov leta 2019. Večje razlike v številu izdanih računov v omenjenem primerjalnem obdobju naj bi se kazale predvsem v nekaterih dejavnostih, ki so bile v preteklosti že prepoznane kot bolj tvegane za sivo ekonomijo oziroma neizdajo računov. Uradne podatke Fursa je objavil tudi mag. Ivan Simič: “Ne vem, kako je lahko v letošnjem letu zacvetela siva ekonomija, če je od spremembe zakona v januarju 2022 bilo izdanih vedno več računov.” 

Po ukinitvi računov zacvetela siva ekonomija, se je glasil naslov članka, ki so ga pred nekaj dnevi objavili na portalu 24ur – tudi zato naj bi finančno ministrstvo predlagalo ponovno obvezno izdajanje papirnatih računov, ki ga je pred letom dni ukinila vlada Janeza Janše. Minuli ponedeljek je vlada na dopisni seji potrdila zakonodajni sveženj davčnih sprememb in jih poslala v obravnavo v DZ. Med njimi je tudi novela zakona o potrjevanju davčnih računov, ki jo bo DZ po predlogu ministrskega zbora obravnaval po nujnem postopku. Čeprav se na ministrstvu zavedajo, da so poenostavitve na tem področju potrebne, je sistem, ko se račun v papirni obliki izda le na izrecno zahtevo kupca, po njihovih ugotovitvah preveč odprl vrata sivi ekonomiji, še piše 24ur. Pa to drži ali gre zgolj za zavajanje in opravičevanje nespametnih ter predvsem nepotrebnih potez te vlade?

Nekdanji generalni direktor Fursa mag. Ivan Simič je objavil uradni podatek Fursa o številu izdanih računov prek davčnih blagajn od februarja do avgusta 2022, iz katerega je razvidno, da se je število izdanih računov povečalo iz začetnih 62 milijonov v februarju na 83,8 milijona v mesecu avgustu. “Torej, ne vem, kako je lahko v letošnjem letu zacvetela siva ekonomija, če je od spremembe zakona v januarju 2022 bilo izdanih vedno več računov,” je Simič izpostavil ključno vprašanje – sploh glede na vsem znan podatek, da sta bili 2020 in 2021 koronski leti z vsemi težavami, ki jih je imelo gospodarstvo. “Vam, dragi bralci prepuščam, da si ustvarite svoje mnenje o namenu tega početja,” je še zapisal Simič na svojem blogu in enako bralcem predlagamo tudi mi.

 

Foto: posnetek zaslona

Na portalu 24ur so med drugim navedli, da je tudi v gostinstvu – kot pri frizerjih in kozmetičnih salonih – opazen podoben trend upadanja izdanih računov. Januarja letos so gostinci tako izdali kar 3.442.780 računov manj kot januarja 2019. Februarja letos je bilo stanje podobno, izdanih je bilo namreč 3.082.465 računov manj kot pred tremi leti. Tudi avgusta 2019 so gostinci izdali več računov kot avgusta letos, in sicer 2.426.085 več. Ob tem so na portalu pozabili dodati, da leta 2019 še nismo imeli epidemije, vemo pa, da se je med epidemijo obisk gostinskih lokalov znantno zmanjšal, mnogi lokali so se tudi zaprli. Veliko ljudi tudi še danes dela do doma – kar bi lahko vsaj deloma pojasnilo tudi manj obiskov pri frizerju in posledično manj izdanih računov – kar pa se očitno z manj težko obliko virusa počasi spreminja – kot že rečeno, se je število izdanih računov iz začetnih 62 milijonov v februarju povečalo na 83,8 milijona v mesecu avgustu.

Takšno prirejanje podatkov je zadosten razlog za odstop državnega sekretarja na ministrstvu za finance
Mnogi so Simiča opozorili na včerajšnje Odmeve glede davčnih blagajn in si jih je ogledal – zaradi posredovanja neresničnih informacij javnosti je na TV Slovenija poslal e-pošto z naslednjo vsebino: “Toliko neresnic in prirejenih podatkov v samo enem prispevku nisem pričakoval. Neresnica je, da se je od dneva ukinitve tiskanja računov (januarja 2022) zmanjšalo število izdanih računov. Podatki Fursa kažejo ravno nasprotno in si jih lahko ogledate na mojem blogu na Število izdanih računov preko davčnih blagajn se je od 62 milijonov izdanih računov v februarju 2022, zvišalo na 83,8 milijonov izdanih računov v avgustu 2022. Zakaj niste objavili tega, saj so vaši novinarji morali biti seznanjeni z mojim blogom. Takšno prirejanje podatkov je zadosten razlog za odstop državnega sekretarja na ministrstvu za finance, saj on ne sme na takšen način zavajati javnosti.”

Je TV Slovenija ni namerno sodelovala pri prirejanju podatkov?
Nekdanji generalni direktor Fursa je še opozoril, da je prav tako primerjava podatkov o številu izdanih računov v letu 2019 in 2022 nekorektna. Leto 2019 je sledilo uspešnim predhodnim letom, leto 2022 pa je sledilo dvema korona letoma (2020 in 2021). Njegovo vprašanje se tako glasi, zakaj so javnosti posredovali neresnice, saj od nacionalne televizije pričakuje resnično predstavitev posameznih zadev. “Upam, da TV Slovenija ni namerno sodelovala pri prirejanju podatkov in pri posredovanju prirejenih podatkov javnosti, kajti potem se tudi sam sprašujem zakaj plačujem RTV naročnino. Za laži prav gotovo ne,” je še dodal.

Izdaja računov je bila obvezna tudi sedaj – ukinil se je le račun v papirnati obliki
Siva ekonomija je po poročanju določenih medijev le eden od razlogov, da so se na finančnem ministrstvu odločili za ponovno uvedbo obveznega izročanja računa prodajalca kupcu. Med ostalimi razlogi so še nelojalna konkurenca na trgu, varovanje pravic kupcev (z vidika nadzora nad vsebino računa in reklamacij) ter zagotavljanje stabilnih davčnih prihodkov državnega proračuna. Kot pojasnjujejo, lahko prodajalec kupcu račun izroči v papirni ali elektronski obliki, ki sta za namene davka na dodano vrednost (DDV) in davčno potrjevanje enakovredni. Na ministrstvu še poudarjajo, da je kupec izročeni račun dolžan prevzeti in ga obdržati do izhoda iz poslovnega prostora prodajalca ter ga na zahtevo pooblaščene osebe nadzornega organa tudi predložiti – če  kupec računa ne prevzame oziroma ga ne predloži pooblaščeni osebi, ga lahko doleti globa v višini 40 evrov. Tudi doslej je bila seveda izdaja računa še vedno obvezna, račun se je evidentiral v blagajni – ukinil se je le račun v papirnati obliki, ki pa ga je kupec na lastno željo še vedno lahko dobil. Tako bo vlada Roberta Goloba z nepotrebnimi papirčki “poskrbela” za okolje, z globami pa bodo poskrbeli, da potrošniki ne bodo kupovali še več neumnosti.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

Ali vlada uvaja digitalizacijo ali dodatno birokracijo v zdravstvu?

Vlada Roberta Goloba namesto digitalizacije uvaja v zdravstvo birokracijo....