Sin državnega tožilca Jaša Jenull prosjači, da mu protestniki plačajo kazen

Datum:

Po katoliškem družabnem dogodku na Brezjah smo lahko pred kratkim na vseh družbenih omrežjih brali, kako določen del slovenskega prebivalstva sovraži katolike in katoliško cerkev. Eden najpogostejših očitkov duhovščini in tema, preko katere so katoliki pogosto predmet predmet posmeha, ki prihaja prav iz teh krogov, so nabirke, češ, da se s tem na rovaš šibkosti človeških duš, strahu, hrepenenja, metafizične naivnosti, “socializira” lagodje duhovščine. Na zadnjih nezakonitih  petkovih protestih pa smo lahko bili priča nabirkam tudi s strani njihove “katedrale”. Da bi se socializiralo lagodje organizatorjev protestov, da za organizacijo in kršitve ukrepov vlade ne rabijo prevzemati odgovornosti.

                   

O bizarnosti jezika, ki ga uporabljajo protestniki, smo že veliko pisali. Gre za s strani dominantne leve politike, kulture, medijev, akademije podprto folkloro, ki ne vidi nobenega problema v tem, da samo sebe tretira kot “disidentsko”, “proti establishmentu”. Da sebe tretira kot “ljudstvo”, ki “protestira proti oblasti” in s tem “samo uporablja svoje ustavne pravice”.

To, da se lahko zbiraš in protestiraš seveda sodi med “ustavne pravice”, toda ta pravica je zamejena vsaj s tem, da moraš to, da boš protestiral, 1. prijaviti. A za kaj takega mora nekdo iz množice prevzeti osebno, “objektivno” odgovornost, reči, da je on organizator in s tem morebitne kazni za množico plačevati sam. Dodatno je ta pravica lahko zamejena in v našem primeru je, 2. z ukrepi vlade v primeru nevarnosti epidemij. Tudi v takih primerih nekdo mora objektivno odgovarjati.

https://twitter.com/BesniUpokojenec/status/1296878117009731585

V primeru 1. seveda govorimo o nezakonitih, neprijavljenih protestih, ki obenem tudi že več tednov kršijo ukrepe vlade, kar se je kot očitek “smrtnega greha” v nos vrglo katolikom, ki so se udeležili dogodka na Brezju. Za nič od tega nihče od protestnikov doslej še ni plačal. Nikogar ni, ki bi prevzel odgovornost za organizacijo nezakonitih protestov.

Kakor hitro pa so dobili “prve listke”, so pričeli, kdo bi si mislil, “socializirati” “nepredvidene prisevke državi”, imeti “nabirke” “Še vedno doživljamo represijo s strani policije. Ravno danes so na naš naslov prišle kazni … Zato bi vas prosil, tiste, ki imate to priložnost in bi radi izkazali solidarnost z ostalimi protestniki, da prispevate kakšen evro za plačilo kazni … Pujs je danes ostal doma, imamo pa to vrečo in v to vrečo lahko prispevate …” je moledoval Jaša Jenull na petkovih protestih.

Če strnemo, za konec. Ti ljudje de facto sicer niso na oblasti, čeprav so očitni podaljšek “permanentne oblasti” oziroma “globoke države”. Toda zamislimo si jih na oblasti, to pa storimo s pomočjo sklepanja iz “dinamike” njihovega vedenja na in nasploh v zvezi s protesti. Nobenega prevzemanja odgovornosti, veliko govora o pravicah, nobenih dolžnosti. Kar bi oni morali, se bo “socializiralo”. Kar smejo, se nas ne tiče.

Aleš Ernecl

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...