Sindikat kmetov o odvzemu krav: Absurdno, da je bila inšpektorica zgolj izločena iz postopka

Datum:

Potem ko je veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic ves čas vztrajala, kako naj bi bil odvzem 24 glav živine s kmetije Možgan upravičen, je kmetijsko ministrstvo nedavno le prišlo do sklepa, da se ugodi pritožbi Rudija Možgana. V Sindikatu kmetov Slovenije odločitev ministrstva pozdravljajo in pričakujejo, da bodo živali rejcu vrnjene po hitrem postopku.

                   

Po navedbah medijev je ministrstvo kot drugostopenjski organ ugodilo pritožbi, saj je ugotovilo, da je uradna veterinarka pri pisanju zapisnika, vodenju postopka in odvzemu živali s kmetije Možgan zagrešila hude kršitve zakona o upravnem postopku. Ker slednja v zapisnik ni zapisala, v kakšnem stanju so bile živali, ki so bile odvzete, je odločba o odvzemu goveda nezakonita, meni ministrstvo, ki je odločbo odpravilo.

Zadeva je bila sedaj vrnjena v ponovno odločanje novomeškega urada Inšpekcije RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki bo po poročanju STA moralo priti do ugotovitve, v kakšnem stanju so bile živali, ki so bile odvzete družini Možgan. Ker je Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin po izredni preverbi postopka odvzema živali že pred tem iz inšpekcijskega postopka izločila veterinarko, ki je novembra odredila odvzem živine, bo odločal drug uradni veterinar.

Spomnimo. Predsednik sindikata kmetov Slovenije Anton Medved je kmalu po odvzemu izrazil prepričanje, da je bil odvzem živine s kmetije Možgan nezakonit, saj postopek odvzema ni bil pravilno dokumentiran, hkrati pa bi morali kmeta ob ugotovitvi neskladnosti najprej opozoriti in mu dati rok za ureditev neskladnosti. Šele po dveh opozorilih bi sledil prevzem, ki pa v tem primeru ni imel nobene osnove. Odvzem je označil kot “krajo živali in s tem opozorilo – sedaj so odpeljali krave, naslednji korak bodo stroji in nato že zemlja, vračamo se v 48. leta”.

Pozivajo k premisleku o uvedbi dodatne odgovornosti
V Sindikatu kmetov Slovenije pričakujejo, da bo do vrnitve živine rejcu prišlo v čim hitrejšem možnem času, ob tem pa pozivajo, da vendarle pride do premisleka o tem, da pride do “povečanja odgovornosti pristojnih v takšnih primerih”. “Pričakujemo, da bodo živali po hitrem postopku vrnjene rejcu, ki mu je že bila povzročena nepopravljiva finančna in duševna škoda,” so namreč zapisali in kritično dodali, da se jim zdi neprimerno, da bo veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic zgolj izločena iz postopka na račun svojega ravnanja, drugih posledic pa ne bo.

Veterinarska inšpektorica Danuša Štiglic (Vir: družina Možgan)

“Da je bila inšpektorica zgolj izločena iz postopka in ji ne grozi nobena druga odgovornost za nezakonit odvzem, ki ga je izvedla, je namreč absurd,” so prepričani v sindikatu. Kot menijo, je več kot nujno, da bi prišlo do uvedbe “dodatne odgovornosti posameznikov, ki predstavljajo uradni organ”. V nasprotnem primeru namreč obstaja skrb, da bomo takšnim nezakonitim odvzemom priča tudi v prihodnje.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki