Sindikat vojakov premierju in ministrici: Vaše manipulacije so namenjene razvrednotenju poklica vojaka!

Datum:

“Biti vojak namreč pomeni poslanstvo in način življenja, ki pa ga s takšno manipulativno interpretacijo analize prikazujete kot izključno pehanje za denarjem, pri tem pa ne razumete ali pa nočete razumeti, da so za temi podatki ure dela v posebnih pogojih, velikokrat ločeno od družine in socialnega okolja, odpovedovanja ter izpolnjevanja ukazov, ki so največkrat odraz želja, zahtev in odločitev politike,” so se na manipulacije premierja Goloba in ministrice Ajanović Hovnik odzvali v sindikatu ministrstva za obrambo. 

V sindikatu ministrstva za obrambo so se ostro odzvali na podatkovne manipulacije v zvezi s plačami vojakov, ki jih je posredovala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Prepričani so, da podatki o plačah vojakov v javnosti niso bili predstavljeni korektno, kar rezultira v javni očrnitvi poklica vojaka kot takšnega. Dne 20. 2. 2023 so naslovili javni poziv predsedniku vlade dr. Robertu Golobu in ministrici za javno upravo Ajanovič Hovnik, v katerem so uvodoma zapisali: “V Sindikatu ministrstva za obrambo (SMO) smo že v letu 2022 ob prvi predstavitvi analize GLEDE ŠTEVILA ZAPOSLENIH IN PLAČ V JAVNEM SEKTORJU V OBDOBJU 2008–2022 in nadalje v letu 2023 na sami seji pogajalske skupine ministrici jasno povedali, da je analiza, ki jo je predstavila in ki jo je izdelal MJU površna, zavajajoča, pomanjkljiva.” 

“Kot taka ne odraža dejanskega stanja, dopušča pa svojstveno interpretacijo in manipulacijo predvsem v delu indeksa rasti povprečnih bruto plač po plačnih podskupinah (primerjava leta 2022 na leto 2015).” V sindikatu so prepričani, da bi podatki v predstavitvi zahtevali številna dodatna pojasnila itd., da bi bilo te informacije mogoče ustrezno razumeti. V nadaljevanju sindikalisti opozarjajo, da se število pripadnikov Slovenske vojske iz leta v leto zmanjšuje, po drugi strani pa povečuje obseg dela, k čemur so med drugim pripomogli migrantski val leta 2015, podpora pri varovanju meje do konca leta 2022, koronakriza, naloge civilne zaščite, kot je gašenje požara na Krasu leta 2022. Jasno je, da so bile obremenitve Slovenske vojske v tem času nadpovprečne. V sindikatu opozarjajo, da so bili pretekle dni na vladni uradni strani priča nizkotnim manipulacijam poklica vojaka.

 

Vladna stran v preglednici navaja rast povprečne vojaške bruto plače. “V tarifni skupini, ki je v letu 2015 znašala 1.510,31 evrov, je v letu 2022 narasla na 2.303,38 evrov bruto. Zapisali smo že, da pri tem namenoma ne podate dolžnih dodatnih pojasnil, iz katerih bi lahko mediji povzeli kredibilno informacijo in tako preprečili stigmatizacijo in popolno razvrednotenje poklica vojak kljub trudu in vsakodnevnemu odrekanju, ki ga ta prinaša,” so ogorčeni. Kot še opozarjajo, je poklic vojaka poslanstvo in način življenja, manipulativna predstavitev podatkovnih podatkov pa vojaka prikazuje izključno kot nekoga, ki je “požrešen na denar”. Ob tem Golob in Ajanović Hovnik ne želita razumeti, da se za navedenimi podatki skrivajo ure dela v posebnih pogojih. Vojaki so pogosto ločeni od družine in prijateljev. Poklic vojaka je tesno povezan z odrekanjem in izpolnjevanjem ukazov.

Manipulacije so namenjene razvrednotenju poklicne skupine
Slednje pa je pogosto posledica želja, zahtev in odločitev, ki jih sprejema politika. V SMO so prepričani, da je namen tovrstnih manipulacij s pomanjkljivo pojasnjenimi analizami razvrednotiti določene poklicne skupine “ter da se s tovrstnim početjem opravičijo parcialni dogovori prejšnjih kot tudi sedanje vlade, tudi v prefinjeni spregi s sindikati, ki v tej manipulativni neumnosti v odpravi nesorazmerij vidijo le izkupiček za svoje poklicne skupine”. Prav zato od premierja Goloba, zlasti pa od ministrice, pričakujejo sledeče: da jim omogočita razlago in dostop do vseh podatkov, na podlagi katerih sta izvajala omenjeno analizo, predvsem izračune povprečnih bruto plač, da javno interpretirata, za kolikšno število ur in v kakšnih oblikah dela in pogojih je bila izračunana povprečna bruto plača vojaka, da kot Vlada RS dolžno prepreči vsakršno stigmatizacijo pripadnikov SV, ki jo je povzročila v medijih.

Pomanjkljiv prikaz faktografskih dejstev Ajanović Hovnikove so zlonamerne manipulacije. (Foto: Vlada RS, posnetek zaslona)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...