Škandal: “Očeta naroda” Stanovnika, ki je do zadnjega nasprotoval osamosvojitvi, pod njim pa smo imeli politične zapornike, bodo pokopali z vojaškimi častmi!

Datum:

V zadnjih dneh, po smrti nekdanjega predsednika predsedstva Socialistične republike Slovenije Janeza Stanovnika, režimski mediji in stranka SD, sicer pravna naslednica ZKS, presegajo vse meje dobrega okusa s svojo propagando, s katero skušajo javnosti vsiliti vlogo Stanovnika kot “očeta naroda”. Režimski mediji gredo celo tako daleč, da hvalijo Stanovnikove sive brke in njegove retorične sposobnosti. Kot je dobro znano, smo imeli pod Stanovnikom v Sloveniji med zadnjimi v Vzhodni Evropi politične zapornike, do zadnjega pa je nasprotoval tudi slovenski osamosvojitvi, celo z besedami: “Temu nasprotujem, zame bi bila odcepitev Slovenije samomor. To bi bilo navzkriž z zgodovinskimi interesi slovenskega naroda.” Kljub dejstvom, mu bo zdaj pripadel celo pogreb z vojaškimi častmi! 

                   

V preddverju predsedniške palače bo v prihodnjih dneh odprta žalna knjiga za nekdanjim predsednikom predsedstva Socialistične republike Slovenije in Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janezom Stanovnikom. V torek in sredo bo knjiga odprta od 10. do 17. ure, v četrtek na dan pogreba pa od 10. do 12. ure, so sporočili iz predsednikovega urada. Stanovnik, ki je umrl v 98. letu starosti, je bil med vojno partizan, kasneje pa je deloval na mnogih položajih, tudi v Združenih narodih. Stanovnik je bil ob osamosvajanju Slovenije predsednik predsedstva in takrat se ga je med privrženci prijel vzdevek “oče naroda,” kot neumorno poudarjajo Socialni demokrati, pravna naslednica Zveze komunistov Slovenije in mediji pod njihovim vplivom.

Vladni mediji hvalijo Stanovnikove retorične sposobnosti in lepe brke
Kot ga še hvalijo pri vladni Slovenski tiskovni agenciji je slovel kot odličen retorik, v spominu pa bodo ostali tudi njegovi značilni košati beli brki. Kot so ugotovili uporabniki družbenega omrežja Twitter sicer ni običajno, da bi v drugih državah hvalili retorične sposobnosti ali pa npr. značilne brke vidnejših predstavnikov nekdanjih totalitarnih režimov, kot to poleg STA počne še RTV Slovenija, katere delovanje smo prisiljeni financirati z RTV prispevkom. Bi si predstavljali, da bi nemška državna televizija obujala spomin na čase nacizma z značilnimi brki Adolfa Hitlerja ali pa s hvaljenjem njegovih retoričnih sposobnosti?

Kot “oče naroda” bo Stanovnik pokopan z vojaškimi častmi
Spletni portal Insajder zdaj poroča tudi, da bo Stanovnik v četrtek 6. februarja pokopan z vojaškimi častmi. Iz UKOM in iz urada predsednika republike so za omenjeni portal odgovorili, da je Stanovnik do takšnega pogreba, ki ga izvede Častna enota Republike Slovenije sestavljena iz Garde Slovenske vojske in Policijskega orkestra, upravičen kot nosilec odlikovanja Zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

368. Pravil službe v Slovenski vojski sicer določa, da se z vojaškimi častmi pokopljejo:
–        pripadniki Slovenske vojske, ki so izgubili življenje pri opravljanju vojaške službe oziroma če so se ponesrečili ali umrli v času službe v stalni sestavi Slovenske vojske;
–        minister za obrambo in državni sekretar v Ministrstvu za obrambo;
–        predsednik Vlade Republike Slovenije;
–        predsednik Državnega zbora Republike Slovenije;
–        predsednik Državnega sveta Republike Slovenije;
–        predsednik Ustavnega sodišča Republike Slovenije;
–        predsednik Republike Slovenije;
–        nosilci partizanske spomenice 1941;
–        nosilci reda narodnega heroja;
–        nosilci častnega vojnega znaka;
–        nosilci častnega znaka osamosvojitve;
–        nekdanji predsedniki Republike Slovenije;
–        nekdanji ministri in državni sekretarji Ministrstva za obrambo;
–        druge osebe, če tako odloči Vlada Republike Slovenije.

“Osebe iz prejšnjega odstavka se ne pokopljejo z vojaškimi častmi, če tako željo izrazijo v oporoki oziroma če tako želijo njihovi bližnji sorodniki. Z vojaškimi častmi se ne pokoplje pripadnika ali nekdanjega pripadnika Slovenske vojske oziroma druge osebe, če je naredila samomor iz nečastnih nagibov ali če je bila kaznovana zaradi kaznivih dejanj zoper človečnost, suverenost Republike Slovenije in njeno demokratično ustavno ureditev ali obrambno moč oziroma če je bila zaradi pravnomočne obsodbe za kaznivo dejanje nečastno odpuščena iz Slovenske vojske ali če je v času smrti v kazenskem postopku zaradi hudih kaznivih dejanj,” je še navedeno.

Stanovnik ni bil nikakršen oče naroda, do zadnjega je nasprotoval osamosvojitvi
Kljub propagandi Socialnih demokratov in navedbah lažnivih režimskih medijev Stanovnik ni bil prav nikakršen “oče naroda”. Prav do zadnjega je namreč nasprotoval slovenski osamosvojitvi. Še v ponedeljek, 10. aprila 1989 so v Delu navajali njegove besede za Pobjedo iz Podgorice, takrat Titograda: “Pravica do samoodločbe in odcepitve je neodtujljiva pravica. Druga reč pa je, da ta pravica pri nekaterih nujno zbuja vtis, da bi se radi odcepili. Temu nasprotujem, zame bi bila odcepitev Slovenije samomor. To bi bilo navzkriž z zgodovinskimi interesi slovenskega naroda. Vedeti je treba, da je naše zahodne meje podpisala Jugoslavija in ne Slovenija. V hipu, ko bi Slovenija nastopila kot neodvisna mednarodna enota, bi mirovna pogodba z Italijo nehala veljati, če pa bi izgubili severno mejo, bi bilo to za slovenski narod samomor, ki mu ga bodoči rodovi ne bi odpustili.”

Po Stanovnikom smo med zadnjimi v Vzhodni Evropi imeli politične zapornike
Ob tem velja dodati še, da smo pod Stanovnikom imeli v Sloveniji med zadnjimi politične zapornike v celi Vzhodni Evropi in montirane sodne procese, kot je bil na primer proces proti četverici, takratnim novinarjem Mladine Janezu Janši, Davidu Tasiću, Franciju Zavrlu in zastavniku Jugoslovanske ljudske armade Ivanu Borštnerju. Konec julija 1988 je senat vojaškega sodišča spoznal vse štiri za krive in vsem izrekel zaporno kazen: Borštnerju 4 leta, Janši, Zavrlu 18 ter Tasiću 5 mesecev. V Pobjedi se je Stanovnik nadalje tako postavil na stran JLA in napadel obsojene: “Popolnoma napačno je presojati odnos slovenskega naroda do JLA na podlagi pisanja Mladine. To pisanje ne odraža tistega, kar slovenski narod čuti do armade.”

Stanovnik ni priznaval odgovornosti partizanov za povojne množične umore
Kot je dobro znano, Stanovnik kot šef ZZB NOB prav tako ni priznaval odgovornosti partizanov za povojne množične umore, v katerih je bilo samo na slovenskih tleh umorjenih do 100 tisoč ljudi. Po njegovem mnenju je šlo za “napake” nekaterih “posameznikov”, česar ne bi smeli uporabljati “za satanizacijo plemenitega odporništva ogromne večine slovenskega naroda.” Tistega odporništva, katerega končni cilj je bila pravzaprav revolucija z morjenjem vseh nasprotnikov. “Le zakaj vendar je čez noč ukinil celoten VOS, če pa je šlo samo za posamezne zločine v sicer plemenitem odporništvu! So bili tudi umori na Lajšah, ki jih je ukazala PK VOS-a in je bil vanje vpleten tudi štab IX. korpusa NOV in POS z načelnikom Ladom Ambrožičem – Novljanom vred, samo zločini posameznika?” se je v svojem članku Tri vrtnice v reviji Zaveza pred leti spraševal pokojni dolgoletni predsednik Nove slovenske zaveze Anton Drobnič. Pomenljiv je tudi dogodek iz leta 2014, ko je Stanovnik pri svojih 91 letih na Lajšah položil tri vrtnice umorjenim domačinom, pa čeprav je za umore vedel naslednji dan po njih, o čemer lahko več preberete TUKAJ.

Jošt Žagar

Sorodno

Zadnji prispevki

Fenomen Prebilič: Ali stari botri že tlakujejo pot “novemu obrazu”?

Ali se je na letošnjih evropskih volitvah že začel...

Evropsko sodišče: Evtanazija ni človekova pravica!

"Evropsko sodišče za človekove pravice: Medicinska zastrupitev bolnih in...

Ministrica do roka razdelila “hudičevo” malo računalnikov – Zgolj 666 od 10 tisoč

Ministrici za digitalizacijo zadeve uhajajo iz rok. Poziv za...

GZS opozarja vlado: zaradi stavke upravnih enot trpi gospodarstvo

Stavkovni val, ki se je razpasel po državi (vpričo...