Škandal! Stroški delovnih zvezkov in šolskih potrebščin tako visoki, da banke staršem ponujajo kredit!

Datum:

Medtem ko se avgust neusmiljeno približuje h koncu, otroci pa se veselijo, da bodo videli svoje sošolce, je na drugi strani veliko zaskrbljenih staršev, ki jih skrbi, če bodo zmogli kupiti vse potrebščine za novo šolsko leto, ob tem pa plačati vse redne položnice in nakupiti hrano. Glede na to, da je seznam potrebščin vedno daljši, cene pa iz leta v leto višje, ni čudno, da je ena izmed slovenskih bank pričela ponujati bančno kartico, s katero bi starši dobili na voljo kredit, ki ga lahko odplačajo na 60 obrokov. Šolske potrebščine in delovne zvezke za eno šolsko leto lahko torej odplačujete celo do pet let! Pa naj še kdo reče, da je šola zastonj!

                   

Če so nekoč oglaševali kredite za nakup avta ali stanovanja, pa se danes ponuja kredit za nakup vseh šolskih potrebščin, kar kaže na to, da je strošek za nakup potrebščin zrasel v nebo, kar pa je resnično žalostno.

Celoten znesek prekorači 200 evrov
Sicer je res, da na šolah obstajajo učbeniški skladi, ki ponujajo otrokom izposojo učbenikov, vendar staršem še vedno ostane ogromen strošek – nakup delovnih zvezkov, čeprav ti pogosto ostanejo na pol prazni. Visok je tudi znesek potrebščin za likovni pouk, nakupiti pa je potrebno tudi zvezke, pisala, ravnilo, šestilo, geotrikotnik, copate in mnogokrat tudi torbo. Starši so tako primorani plačati več kot 200 evrov na šolarčka, če pa sta v družini dva otroka, je znesek kmalu blizu 500 evrov, kar pa ni majhen zalogaj. Ob vsem tem pa nad starši visi še pritisk, da če otroku ne bodo kupili vsega potrebnega, lahko ta postane tarča zmerljivk, kajti šolarji v osnovni šoli venomer medsebojno primerjajo svoje potrebščine, kar pa je lahko za otroke iz socialno šibkejših družin zelo stresno in lahko vodi v razne depresije.

Foto: STA

Dodatnih stroškov je malo morje
Ob tem je potrebno omeniti, da morajo starši med šolanjem otroka plačati stroške ekskurzije, vsakodnevno malico in tudi kosilo, v primeru, če ni možnosti, da bi lahko otrok kosilo jedel doma. Glede na to, da so otroci v času osnovne šole v fazi rasti, se pojavlja potreba po nakupu novih oblačil, ker pa živimo v informacijski dobi, v kateri imajo otroci že v nižjih razredih telefone in tablice, otroci mnogokrat moledujejo za nakup tovrstnih izdelkov. Čeprav strokovnjaki svetujejo, da naj se otrokom kupujejo le nujne stvari, pa je dejstvo, da če se vaš otrok kot edini v razredu znajde brez telefona, bo prej ali slej postal tarča posmehovanja, tega pa si prav noben starš ne želi za svojega otroka.

Foto: STA

Slovenska Karitas, ki se na dnevni ravni srečuje s stisko ljudi, se vsakoletno angažira pri zbiranju sredstev za nakup šolskih potrebščin in opozarja na stisko mnogih družin, med katerimi so tiste, ki so prizadete zaradi brezposelnosti staršev, bolezni in drugih težavnih okoliščin. Zaskrbljujoč je podatek, da kar 280.000 ljudi živi pod pragom revščine, med njimi pa je kar 46.000 otrok. Ni čudno, da mnoge razjezi, ko vidijo, kako država skrbi za migrante, jim nudi nastanitve z LCD-televizorji, raznovrstno prehrano, oblačila, na drugi strani pa pozablja na svoje državljane, ki se le stežka prebijajo iz meseca v mesec. Kdaj bodo vladajoči spoznali, da si tudi vsi slovenski otroci zaslužijo dostojno življenje, ne pa zgolj ilegalci, ki v našo državno blagajno niso vplačali niti centa? Mladi so vendarle prihodnost države, zato je nujno vlagati vanje.

H. M.

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...