Škandalozna izjava Jadranke Juras na RTV: Slovenski vojaki na misijah pobijajo lokalno prebivalstvo?! Kakšne bodo reakcije Slovenske vojske in nacionalke?

Datum:

Sama smatran, da je velika odgovornost, da hodiš na misije in pobijaš lokalno prebivalstvo,” je glasbenica in levičarska aktivistka Jadranka Juras izjavila v oddaji Zadnja beseda na RTV ter v levičarski maniri dodala, da vojska služi le imperialističnim ciljem ter vojni industriji. Bo za te škandalozne in neresnične besede pravno odgovarjala? Kako bodo ravnali v vodstvu RTV?

                   

Vsako soboto v oddaji Zadnja beseda, ki jo vodi Valentina Smej Novak, bolj znana kot nekdanja voditeljica kuharskih oddaj in avtorica kuharskih knjig, s stalnimi gostjami Mileno Miklavčič, Katarino Kresal in Jadranko Juras, komentira aktualne družbene teme.

Oddaja je že po sami sestavi politično neuravnotežena, saj tako Kresalova kot Jurasova skrbita za primerno dozo leve ideologije v obravnavanih temah, ki imajo večinoma politično konotacijo. Na koncu vse skupaj izpade kot še ena izmed oddaj na RTV, kjer skrbijo za politično homogena stališča – seveda naklonjena levici.

Jurasova kot podaljšek najbolj radikalne levice
V tokratni zadnji oddaji Zadnja beseda so se med drugim dotaknili vprašanja zagotavljanja investicij v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026. Vlada namreč predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške naložbe v prihodnjih šestih letih. Če je voditeljica Smej Novakova uvodoma povedala, da gre za resolucije ter izpolnjevanje zavez, ki so jih sprejele že prejšnje vlade, Kresalova pa, da se ta tematika pojavlja vedno, ko državi primanjkuje denarja, saj je zlahka predmet demagogije in z njo zlahka vzplamtijo srd ljudstva, pa je Jurasova v slogu radikalne levice šokirala z naslednjo izjavo: “Sama smatran, da je velika odgovornost, da hodiš na misije in pobijaš lokalno prebivalstvo. Velika odgovornost, da naši vojaki sploh hodijo nekam, kjer ne branijo Slovenije, vendar so vpleteni v globalno vojno proti terorizmu, ki traja že vse od leta 2001 in ji ni videti konca.” Poleg tega je izjavila, da je ameriška vojaška industrija z vojnami zaslužila 6 bilijonov dolarjev, in da organizacija NATO služi imperializmu in industriji orožja. Kot zgleden primer je navedla Avstrijo, ki ni članica NATA in poudarila, da ima Slovenija idealno priložnost, da izpade suverena država z miroljubno politiko.

Foto: Zajem zaslona

Kresalova jo je pri tem popravila, da so bile misije, na katerih sodelujeta slovenska vojska in policija izobraževalne narave za učenje inštruktorjev, in da je do sedaj bilo malo misij, kjer bi vojaki sodelovali na nevarnih vojnih območjih.

Bosta Slovenska vojska in RTV reagirali na grobe obdolžitve?
Poleg tega, da je Jurasova navedla kup neresnic, ima lahko njena izjava tudi pravne posledice, saj je obdolžila slovensko vojsko pobijanja lokalnega prebivalstva na misijah, kar ima znake kaznivega dejanja. Namerno javno zavajanje Jurasove jo lahko stane tudi osebne svobode, če bo Slovenska vojska proti njej reagirala s pravnimi sredstvi in bo spoznana za krivo obrekovanja ali žaljive obdolžitve.

Image

Jurasova pa je močno načela tudi ugled RTV. Zato bo v prihodnje zanimivo videti, ali bo še dobrodošla kot komentatorka oddaje Zadnja beseda. Po tem v nebo vpijočem škandalu bi se ji morali v vodstvu RTV zahvaliti za sodelovanje in jo zamenjati z bolj resnicoljubnim komentatorjem. Njen primer bo torej lakmusov primer o tem, ali se bo nacionalna televizija sposobna ograditi od gostov, ki ji načenjajo že tako načet ugled.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...