Škandalozni Cerarjev minister, ki so mu dodatki kapljali na račun, mora pred sodnika

Datum:

Za četrtek je razpisan predobravnavni narok v zadevi “dodatki,” v katero se je zapletel Dušan Mramor, ki ga je Miro Cerar (SMC) izbral za svojega ministra za finance. Razprava pri sodniku Tomažu Bromšetu na kazenskem oddelku okrožnega sodišča v Ljubljani se prične ob 8.30. Poleg Mramorja pa so tožene stranke še njegovi kolegi z ljubljanske ekonomske fakultete: dekanja Metka Tekavčič, nekdanja prodekanja Mojca Štemberger Indihar in zdajšnja prodekanja Polona Domadenik. 

Zaradi očitanih dejanj jim grozi zaporna kazen od treh mesecev do petih let.

Mramorju kot nekdanjemu dekanu ekonomske fakultete in Tekavčičevi v sodni preiskavi ni uspelo ovreči sumov kaznivih dejanj pri izplačevanju spornih dodatkov k plačam. Ob odkritju afere leta 2016 so mediji poročali, da je Mramor z dodatki zaslužil približno 45.000 evrov bruto oziroma 23.310 evrov neto. Tekavčičeva je od leta 2008 prejela za 17.400 evrov bruto dodatka za stalno pripravljenost. V obdobju od avgusta 2008 do decembra 2015, ko sta ekonomsko fakulteto vodila Mramor in Tekavčičeva, je fakulteta zaposlenim namenila kar okoli 858 tisoč evrov neupravičenih dodatkov.

Cerar ga je zagovarjal
Ko je Mramor po izbruhu afere leta 2016 ponudil Cerarju, ki je prišel na oblast s parolami o etiki, odstop, ga Cerar ni sprejel. Na novinarski konferenci se je zatekel k celemu nizu praznih floskul, dejal je: “Ministru Mramorju sem izrazil kritiko za storjeno napako, ki se je zaveda in jo obžaluje. Ministra sem kot predsednik vlade dolžan ocenjevati glede na njegovo opravljeno delo. Uspel je stabilizirati javne finance. Ne sprejemam odstopa ministra Mramorja, saj bi odstop škodil interesom Republike Slovenije. Minister je najboljši finančni minister v Evropi, kar dokazuje tudi nagrada, ki jo je dobil.” 

Ko se je Mramor zagovarjal, da je imel za izplačilo takega dodatka pravnoformalno pokritje od pravne in kadrovske službe, ga je demantirala nekdanja pravnica na ekonomski fakulteti Andreja Kert, ki je dejala, da je imela zadržke, češ, da gre za “mehanizem, s katerim nekateri ljudje prejmejo več od drugih“.

Nekaj tednov po tem, ko so s Policijske uprave Ljubljana javnost obvestili, da so Mramorja ovadili zaradi spornih dodatkov, je Mramor julija 2016 odstopil s položaja ministra. Uradno iz osebnih razlogov.

Skandal24.si

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....