Rajko Knez, Šime Ivanjko, Vida Žurga in Roland Žal. Kaj jih povezuje in kdo jih usmerja?

Datum:

Dosedanje delo vlade Marjana Šarca so bolj kot reforme zaznamovale nenavadne kadrovske poteze, ki so tako ali drugače posledica povezav s stranko LMŠ, Marjanom Šarcem ali njegovimi najtesnejšimi sodelavci. Takšen primer nedvomno predstavlja nekdanji zaposleni na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije (MORS) Roland Žel, ki se je 1. septembrom zavihtel na mesto direktorja družbe TSmedia, ki ima pod svojim okriljem medij Siol.net. Ta veliki met mu je uspel kljub temu, da nima niti enega dneva delovne dobe v gospodarstvu, poleg tega pa ga bo po zaključku mandata čakala stara služba. Najbrž za razumevanje ne škodi podatek, da je Žel prijatelj Šarčevega državnega sekretarja Damirja Črnčeca. Niti podatek da je Rajko Knez, trenutni predsednik ustavnega sodišča, nečak Šimeta Ivanjka. Njegov sin Leo Ivanjko pa je partner Vide Žurga, razvpite članice uprave Telekoma iz kvote LMŠ in doktorantke Črnčeca. Najverjetneje Želu torej pri imenovanju ni škodilo, da je od 1. februarja dalje članica uprave Telekoma ravno Žurga. 

Časnik Finance je ob najavi, da se bo Žel zavihtel na vrh družb TSmedia in Antenna TV SL (izdajateljica televizijskega programa Planet TV), razkril, da Telekom Slovenije v izjavi za javnost sploh ni podal utemeljitve za njegovo imenovanje. Človek se na tem mestu vpraša, kako je mogoče, da je nadzorni svet Telekoma Žela imenoval na direktorsko mesto za obdobje štirih let, če ta nima nikakršnih izkušenj z mediji? Predstavlja namreč človeka z izkušnjami na obrambnem položaju, ki je bil zaposlen na MORS.

Potrdili, da ga čaka stara zaposlitev
Na MORS smo naslovili novinarsko vprašanje v zvezi z nekdanjim zaposlenim, in sicer nas je zanimalo, ali drži informacija, da se lahko vrne na staro delovno mesto. V odgovoru so nam pojasnili, da je Žel pred zaposlitvijo v družbi TSmedia ministrstvo za obrambo zaprosil za mirovanje pravic in obveznosti iz delovnega razmerja na ministrstvu za obrambo. “Na podlagi prvega odstavka 152. b člena zakona o javnih uslužbencih je ministrstvo za obrambo z Rolandom Želom sklenilo dogovor o mirovanju pravic in obveznosti iz delovnega razmerja.”

Želu tako mirujejo pravice in obveznosti iz delovnega razmerja za čas mandata direktorja hčerinskih družb TSmedia in Antena TV SL oziroma najdlje do vključno 31. avgusta 2023. “Imenovani se je zavezal, da se bo naslednji dan po prenehanju mirovanja pravic in obveznosti iz delovnega razmerja vrnil na delo v ministrstvo za obrambo. Ministrstvo za obrambo bo imenovanemu po prenehanju mirovanja pravic in obveznosti iz delovnega razmerja omogočilo, da se vrne na delovno mesto, primerljivo delovnemu mestu, ki ga je opravljal pred pričetkom mirovanja pravic,” so zapisali v pojasnilu.

Vida Žurga (Foto: STA)

Rajko Knez, trenutni predsednik ustavnega sodišča, je nečak Šimeta Ivanjka. Njegov sin Leo Ivanjko pa je partner Vide Žurga, razvpite članice uprave Telekoma iz kvote LMŠ in doktorantke Črnčeca. Najverjetneje Želu pri imenovanju ni škodilo, da je od 1. februarja dalje članica uprave Telekoma Žurga. Nekdaj je bilo Žurgo mogoče zaslediti na marsikaterem srečanju in prireditvi stranke SDS, odkar pa je pri mentorju Črnčecu doktorirala, se jo od nastopa Šarčeve vlade označuje kot zaupnico Šarčevega kabineta. Ker je Žurga na Telekomu zadolžena za medije, je več kot očitno, da je zaslužna za objavo analize na Siolu, kjer so se z vsemi šili in kopiti lotili ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča.

Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez (Foto: STA)

Za blatenje Jakliča uporabili Siol
V članku mu povsem neupravičeno poskušajo podtakniti povezave s stranko SDS, čeprav je Jaklič za razliko od Mateja Accetta, ki si je dopisoval z SMC, povsem apolitičen. V članku z naslovom “Zakaj je Klemen Jaklič zamudil priložnost biti tiho #analiza” so Jakliča celo označili za enega odmevnejših “civilnodružbenih” glasov SDS, odkar se je vrnil z doktorskega študija na univerzi Harvard v ZDA. Očitno je, da gre Jaklič marsikomu v nos, ker je bil med drugim leta 2013 podpisnik pisma, s katerim je bila tujina obveščena, da imamo v Sloveniji tudi montirane sodne procese. Gonjo proti prvaku prvaku SDS Janezu Janši je označil kot škandal prve kategorije in ob tem tožilstvu in sodstvu očital, ker sta mižala in nista sledila pravu. Ni kaj, kritika najuglednejšega pravnega strokovnjaka v Sloveniji ima svojo težo, zato marsikoga tudi jezi, ker večkrat poda ločeno mnenje v marsikateri zadevi.

Če ima človek dobre zveze, so očitno mogoči medijski napadi in umori tistih, ki niso dovolj poslušni. Možne so zaposlitve na položajih, za katere človek sploh nima izkušenj, možna pa je tudi vrnitev nazaj na delovno mesto na MORS. Pri tem je nedvomno pomagala asistenca ministra Karla Erjavca. Gre za škandala vreden privilegij, a seveda ni mogoče pričakovati, da bo kateri od mainstream medijev poročal o njem, saj so ti poslušni Šarcu.

Hana Murn

Odziv na članek:
V sredo, 16. oktobra, je bil na spletnih straneh www.nova24tv.si [1] objavljen prispevek z naslovom “Rajko Knez, Šime Ivanjko, Vida Žurga in Roland Žal. Kaj jih povezuje, kdo jih usmerja?”, v katerem je novinarka med drugim zapisala, da je članica uprave Telekoma Slovenije, ki skrbi tudi za medijski steber, “več kot očitno zaslužna za objavo analize na Siolu”, kjer so novinarji pisali o dogajanju na Ustavnem sodišču RS. Zapisane navedbe ne držijo in so neresnične, saj ne člani uprave ne kdorkoli drug v Telekomu Slovenije ne posega v uredniško neodvisnost medija Siol.net, ki ga izdaja družba TSmedia.

Sorodno

Zadnji prispevki

Komu je nevaren Janez Janša?

Delovna novinarja sta v skrajno enoumni levičarski debati o...

SB Novo mesto: Zaradi izbruha covida obiski na nekaterih oddelkih niso dovoljeni

Vodstvo novomeške splošne bolnišnice je objavilo, da zaradi izbruha...

Ministrica Vrečko za vodenje NUK imenovala družinskega prijatelja, ki ne izpolnjuje pogojev

Vlada Roberta Goloba nadaljuje s političnim nastavljanjem kadrov na...