Škrinjarjeva: Upam, da so učitelji spoznali, da so zgolj orodje za obstoj starega režima pod Svizovo masko, kadar jih naganja na stavko

Datum:

“Učiteljem so se v zadnjih štirih letih precej povišale plače in nekateri učitelji dosegajo tako visoke plače kot njihovi ravnatelji, res ne razumem, zakaj bi zdaj stavkali, zgolj zato, ker menijo, da so zdravniki preplačani glede na njih. Soditi o tem, kdo zasluži višje plače, ali zdravniki, ali učitelji, ali sodniki, ali predsednik države, je težko, umeščeni smo vsi v nek plačni sistem in tukaj je potreben nov dogovor, ki se ne naredi čez noč in ne s stavko,” je svoj komentar podala tudi poslanka SDS, Mojca Škrinjar, ki je izrazila svoje nestrinjanje s stavko, saj meni, da škodi učiteljem in njihovemu ugledu.

                   

Potem ko je 54-članski glavni odbora Sviza soglasno sprejel sklep, s katerim bi pozvali 32.000 članov in članic, zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, vse od vrtcev pa do univerz, z namenom glasovanja o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju, je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj napovedal stavko 9. marca, če bo izglasovana in če prej ne bodo dosegli uresničitve zahtev. Štrukelj je na novinarski konferenci pojasnil, da zahtevajo sklenitev sporazuma o plačilu dodatnega dela zaradi epidemije in zvišanje plač vsem zaposlenim. Prav tako zahtevajo zvišanje plač vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, tudi vseh hišnikov, čistilk, kuharic, administracije, vodstva. Šlo naj bi za posledico premikov plač v zdravstvu, saj po njegovem mnenju ti premiki namreč kažejo na to, da plače v vzgoji in izobraževanju močno zaostajajo za vsemi drugimi deli javnega sektorja.

Plače učiteljev so se močno povišale v zadnjih 4 letih
S tem se ne strinja poslanka SDS Mojca Škrinjar, ki je dejala: “Učiteljem so se v zadnjih štirih letih plače precej povišale in nekateri učitelji dosegajo tako visoke plače kot njihovi ravnatelji, res ne razumem, zakaj bi zdaj stavkali, zgolj zato, ker menijo, da so zdravniki preplačani glede na njih. Soditi o tem, kdo zasluži višje plače, ali zdravniki, ali učitelji, ali sodniki, ali predsednik države, je težko, umeščeni smo vsi v nek plačni sistem in tukaj je potreben nov dogovor, ki se ne naredi čez noč in ne s stavko.”

(foto: Twitter)

Namesto da bi se stopnja spoštovanja višala, se bo zaradi tega znižala
Glede na Štrukljeve besede, da med 54 člani glavnega odbora Sviza prevladuje splošno ogorčenje nad odnosom oblasti in nad nespoštovanjem zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, ki ga po njegovih besedah izraža ta oblast, je poslanka mnenja, da “je sindikat namenjen temu, da omogoča, pomaga pri tem, da imajo zaposleni dobre delovne pogoje in dobre plače ter da je do njih odnos javnosti spoštljiv. Mislim, da sindikat dela v škodo učiteljem, ker menim, da javnost te stavke ne podpira in s tem bodo učitelji na izgubi. Namesto da bi se stopnja spoštovanja višala, se bo zaradi tega znižala”. 

Zaradi lastnega neuspeha Štrukelj škodi vsem ostalim
Glede na to, da je Štrukelj dejal, da ne nasprotuje višjim plačam zdravnikov, hkrati pa je bil eden od pobudnikov zahteve po presoji skladnosti 48. člena PKP10 z Ustavo Republike Slovenije, se poraja vprašanje, kaj Štrukelj pravzaprav želi doseči.

Branimir Štrukelj (Foto: STA)

Kot je dejala Škrinjarjeva, so se plače v izobraževalnem sistemu zvišale v zadnjih štirih letih, kar pomeni, da Štruklja “boli” nekaj drugega, najverjetneje ego in njegova lastna neuspešnost pri svojem delu. “Vidi večjo uspešnost sindikata zdravstva. Treba je povedati, da plačni sistem v javnem sektorju ni zgolj administrativna zadeva in presoja, kdo je boljši in zasluži več. Je tudi, hočeš nočeš, predmet potrebe na trgu in silne odgovornosti. Učitelj ima ogromno odgovornost, vendar ima malo daljše časovno obdobje, da stori nekaj dobrega ali napačnega, medtem ko ima zdravnik trenutno odločitev in njegova trenutna odločitev ima lahko velikokrat zelo dobre ali zelo usodne posledice. Učitelj z eno samo odločitvijo ne more storiti toliko škode, kot jo lahko stori zdravnik, gre za odgovornost drugačne vrste,” je pojasnila Škrinjarjeva.

Sviz gre “z macolo nad muho”
“Star režim je bil v prejšnjem sistemu, takrat pa se je zelo administrativno določalo stvari in ta administrativen pogled – “aha, tisti imajo visoko izobrazbo in teli imajo visoko izobrazbo, ista plača”, to ne moreš tako gledat, je res, da imajo vsi visoko izobrazbo, vendar ne nosita iste odgovornosti inženir, ki gradi most, in doktor filozofije”, je pojasnila in dodala “zelo težko je presojati o tem, z macolo nad muho, kot gre pa Sviz, je pa še težje”, je zaključila Škrinjarjeva.

Strokovnjakinja za šolstvo Mojca Škrinjar (Foto: STA)

Mojca Škrinjar je poleg tega, da je poslanka SDS, bila 14 let ravnateljica OŠ Spodnja Šiška, generalna direktorica direktorata za vrtce in osnovno šolstvo na Ministrstvu za šolstvo in šport RS, delovala je na Zavodu RS za šolstvo kot predstojnica Območne enote Kranj, bila direktorica zavoda za gibalno ovirano mladino Cirius Kamnik, državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, zdaj pa je poslanka v DZ in mestna svetnica. Kot je sama dejala, je videla “izobraževalni sistem iz mnogo kotov, videla sem pa tudi delovanje zdravstvenega sistema, manj iz lastnih izkušenj, bolj iz izkušenj ljudi okoli mene in majhna napaka zdravnika zares lahko naredi usodno škodo”.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Izginila brez sledu, nazadnje so jo videli v nedeljo ob Kolpi

Od nedelje, od 16. ure, je pogrešana Nuša Krhin...

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...