Slovenci izginjamo, vlada pa še dodatno poglablja problem

Datum:

Slovencev je vsako leto manj. Velike države imajo v ta namen institucije, ki se ukvarjajo prav s to probematiko, ki je značilna za razviti del sveta. Tudi Slovenci smo jo pod prejšnjo vlado dobili – po letih obljub se je v Mariboru formiral Urad za demografijo. Nato pa smo ga z novo vlado hitro izgubili. Zdaj se je izkazalo, da bi ga res nujno potrebovali. SURS je namreč objavil podatke, da se je decembra 2022 rodilo za 10 % manj otrok kot pred letom dni, umrlo pa je za 3 % manj prebivalcev.

Po podatkih SURS se je v Sloveniji v zadnjem lanskem mesecu rodilo 1.383 otrok. To je bilo 153 (10 %) manj kot v prejšnjem decembru. Na dan se jih je rodilo povprečno 45 (leto prej 50). Od januarja do decembra 2022 se je po začasnih podatkih rodilo nekaj manj kot 17.400 otrok oz. 8 % manj kot leto prej. Le v maju se je rodilo več otrok kot v istem mesecu leta 2021.

Ker se mladi pari pogosteje odločajo, da bodo brez otrok, tisti, ki pa jih imajo, pa jih imajo vedno manj, je bila potrebna vsedržavna strategija, kako povečati rodnost in tako poskrbeti za prihodnost države in prosperiteto naroda. Do ustanovitve Urada je res prišlo komaj pod Janševo vlado, a ideja ni nova – le levičarji je nikoli niso znali spremeniti v realnosti. Več kot očitno pa je, da tega nikoli nikoli niso bili sposobni realizirati. Janševa vlada je Urad za demografijo ustanovila, ker se je akutno zavedala, da ima Slovenija eno najnižjih rodnosti v Evropi in da je slovenska kultura nekaj, kar je vredno prenesti na naslednje generacije.

Vlada je kmalu po prevzemu poslov ukinila Urad za demografijo. (Foto: STA)

Skoraj takoj po prevzemu oblasti je vlada ukinila Urad za demografijo in predlagala enoletni zamik izvajanja Zakona o dolgotrajni oskrbi. V zameno ni ponudila nič. Ne za upokojence ne na vedno bolj kritični razvoj demografske slike.

Namesto reševanja problema migracije
“V Sloveniji imamo več kot 40 let prenizko stopnjo rodnosti za naravno obnavljanje prebivalstva. Razumem, da to osebno za ministra po novem pristojnega tudi za demografijo ni problem. Je pa ogromen problem za zdravstveno in pokojninsko blagajno, gospodarstvo in še marsikaj,”
je takoj po ukinitvi komentiral Aleš Primc.

Aleš Primc (Foto: Veronika Savnik)

Ministrstvo se je takrat v sporočilu za javnost izgovarjalo da se je sklad ukinil, ker se njegovo delovno področje “prekriva z delovnim področjem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.” Takrat so zapisali, da bo ministrstvo prevzelo zaposlene, vključno z materialnimi sredstvi, dokumentacijo urada in neporabljeni del sredstev, ki so bila uradu zagotovljena v veljavnem finančnem načrtu. In so jih res – a nato so jih prestavili v urad za migracije, kar je nekako na tiho tudi pokazalo, kako si oni predstavljajo rešitev demografskega problema – z migracijami. Po možnosti tistimi nelegalnimi.

Spomnimo, da je minister Luka Mesec že na predstavitvi za ministra izpostavil, da bo Golobova vlada probleme s pomanjkanjem delovne sile reševala z uvozom ekonomskih migrantov. Nato so z južne hrvaške meje umaknili še varovalno žico. Da bi ohranili slovenstvo in slovensko kulturo, levičarjem ni v interesu in s svojo politiko zavzeto zasledujejo cilje o raznarodovanju Slovenije. Ukinitev Urada za demografijo pa bo imela dolgotrajnejše posledice.

Nadomeščajo nas tujci
Je pa Slovenija leta 2021 znova beležila pozitiven selitveni prirast. Kar v prevedenem jeziku pomeni, da nas počasi, a vztrajno, nadomeščajo tujci. 2480 prebivalcev več se je priselilo kot odselilo, pozitiven pa je bil v vseh četrtletjih. V tretjem četrtletju je bil najvišji. Priselilo se je 1280 več prebivalcev, kot se jih je odselilo. Notranjih selitev oziroma sprememb naselja prebivališča v Sloveniji je bilo za petino manj kot leta 2020.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...