Slovenija beleži najnižjo brezposelnost v zgodovini samostojne države

Datum:

Na Zavodu RS za zaposlovanje je bilo konec aprila registriranih 58.081 brezposelnih. To je 4,1 odstotka manj kot marca in 26,7 odstotka manj kot aprila lani. Gre za najnižjo brezposelnost po letu 1990, so navedli na zavodu. Rezultat je nedvomno posledica odličnega dela vlade Janeza Janše.

Aprila se je na zavod na novo prijavilo 4098 oseb, kar je 5,1 odstotka manj kot marca in 5,3 odstotka več kot aprila lani. Med novo prijavljenimi je bilo 353 iskalcev prve zaposlitve, 2077 brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 24 brezposelnih zaradi stečajev in 620 presežnih delavcev. V primerjavi z marcem se je število prijav brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas povečalo za 3,8 odstotka, medtem ko se je presežnih delavcev prijavilo za 15,9 odstotka manj. Prijav stečajnikov je bilo manj za 52 odstotkov, iskalcev prve zaposlitve pa za 11,3 odstotka manj.

V primerjavi z lanskim aprilom se je prijavilo 11,4 odstotka več iskalcev prve zaposlitve in 2,3 odstotka več brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas. Brezposelnih presežnih delavcev se je prijavilo 13,9 odstotka manj, stečajnikov pa 54,7 odstotka manj. Od 6551 brezposelnih oseb, ki jih je aprila zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oz. samozaposlilo 4428 oseb, kar je 23,8 odstotka manj kot marca in 21,3 odstotka manj kot aprila lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ prodajalcev, tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih in hotelih, zastopnikov za prodajo, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, delavcev za preprosta dela, voznikov, natakarjev, kuhinjskih pomočnikov, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev in poslovnih sekretarjev, so našteli.

Aprila se je v primerjavi z marcem brezposelnost povečala v območni službi Zavoda Novo mesto, v ostalih je bilo manj brezposelnih kot marca. Bolj kot na državni ravni se je brezposelnost zmanjšala v Kopru, Murski Soboti, Kranju in Novi Gorici, manj pa v Mariboru, Sevnici, Ljubljani, Trbovljah, na Ptuju, v Celju in Velenju. Na letni ravni so največji upad brezposelnosti beležili v območnih službah Kranj, Koper in Nova Gorica. V zadnjem letu se je brezposelnost najmanj zmanjšala v Novem mestu in Velenju.

Stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo izračunavajo na zavodu, je bila februarja 6,6-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj kot januarja in 2,4 odstotne točke manj kot februarja lani. Stopnja je bila pri moških 6,1-odstotna in pri ženskah 7,3-odstotna. Najvišjo je imela območna služba Murska Sobota (9,3 odstotka), najnižjo pa Kranj (4,2 odstotka).

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali vlado vodi kar generalna sekretarka Svobode?!

V javnosti že dlje časa krožijo ugibanja o dejanski...

Tajkuni Alenke Bratušek lupijo Slovence – do kdaj še?

"Ona igra ključno vlogo. Če bi ona dala usmeritev,...

Bo nova tehnologija ustavila Sorosovo vplivanje na predsedniške volitve v ZDA?

AllSides Technologies, Inc., podjetje za tehnološke rešitve, ponuja rešitev...

V čem je razlika?

Že zelo zgodaj v mojem ne ravno kratkem življenju,...