Slovenija in covid-19: Med okuženimi večina uvoženih primerov, številke se za zdaj obvladujejo

Datum:

Vlada je danes organizirala novinarsko konferenco, in sicer zaradi t.i. fake news, da naj ljudje zapustijo Hrvaško, in zadnjega povečanja števila okuženih. Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je na novinarski konferenci povedal, da število okuženih po vsem svetu narašča in je zato težko govoriti o drugem valu. V Sloveniji trenutno beležimo manjše število uvoženih primerov okužb, številke pa za zdaj obvladujejo.

                   

Vlada je danes organizirala novinarsko konferenco, ki je po besedah vladnega govorca Jelka Kacina posledica t.i. fake news, da naj ljudje zapustijo Hrvaško, in zadnjega povečanja števila okuženih. Namenjena je predstavitvi najnovejše epidemiološke slike v Sloveniji in njeni soseščini in opomniku, da je COVID-19 še vedno med nami in da so samozaščitni ukrepi sprejeti med epidemijo še vedno v veljavi: “Vlada je na osnovi epidemioloških priporočil NIJZ prejšnji teden že uvedla strožji režim prehajanja meje in dodala 3 države na rdeči seznam. Danes se bo vlada v ožji sestavi skupine COVID-19 sestala, da preuči nadaljnje ukrepe zajezitve širjenja okužb s COVID-19.”

Na podlagi priporočil stroke, najnovejših epidemioloških podatkov in praks evropskih držav bo vlada po Kacinovih besedah o morebitnih novih ukrepih odločala jutri.

“Ne pozabimo na veljavne ukrepe samozaščite: higieno rok in kašlja, primerno fizično razdaljo, nošenje mask v zaprtih prostorih (ko ni moč zagotavljati fizične razdalje), bolnišnicah, pri respiratornih težavah, v javnih izobraževalnih ustanovah, domovih za ostarele, javnem prometu,” je poudaril Kacin. Kot je povedal, po državi še vedno deluje 16 testnih kontrolnih točk in še vedno velja, da v primeru suma okužbe pokličete svojega osebnega zdravnika, ki vas potem po telefonu napoti na testiranje. V primeru suma na okužbo, se ne odpravljamo osebno k zdravniku, v bolnico ali na testno točko.

Število okuženih po vsem svetu narašča
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je uvodoma povedal, da je število okuženih še vedno v porastu, težko govorimo o 2. valu, v resnici v svetu govorimo o vrhovih. V Evropi se številke držijo na stabilni ravni in potrebna je naša pozornost, da skupaj zaščitimo Evropo in celoten svet: “4-dnevna kumulativa incidenca na 100 tisoč prebivalcev v svetu nam pomaga pri sprejemanju ukrepov in pokaže, kje so razmere oz. tveganja primerljiva. Pri nas se v zadnjih dneh dviguje, a je stanje še vedno zelo dobro.”

Vir: NIJZ

V Sloveniji manjše število okuženih primerov, situacija se obvladuje
Še vedno intenzivno testirajo in imajo 14 novih okužb v preteklih 2 dneh: “Naša epidemiološka krivulja kaže na začetek 4.3. in vrh s 63 dnevnimi primeri ter upadanje in obdobje z 0 primeri. Temu sledijo ponovni primeri, pričakovani zaradi odpiranja mej. Imeli smo majhne številke importiranih, ki jih trenutno obvladujemo.”

Vir: NIJZ

Glede tega je Fafangel povedal, da če bo številka nihala, to ne bo zaskrbljujoče, če pa bo število okuženih stalno naraščalo, bodo svetovali različne ukrepe.

Vir: NIJZ

Objavili so tudi tedenske preglede okužb glede na najverjetnejši vir okužbe. V prejšnjem tednu smo imeli npr. 13 importiranih primerov (5 BiH, 6 Srbija, 1 Švedska, 1 ZDA) in 10 primerov povezanih z importiranimi primeri.

Vir: NIJZ

“Jasne okužbe v Sloveniji ni bilo, za 2 primera ni znan vir okužbe. Epidemiologe ne skrbi absolutna številka, skrbi nas, da so okuženi importirani primeri dejansko v karanteni”, je povedal Fafangel in predstavil sledeč grafični prikaz:

Vir: NIJZ

“Predpisana karantene za osebe, ki prihajajo iz držav, ki niso ocenjene kot varne, je za nas pomembna. Tako je breme na epidemiološko službo manjše, prav tako na zdravstveni sistem in tveganje, da se virus širši, je občutno manjše,” je še povedal Fafangel in poudaril, da številke za zdaj obvladujejo, ter pozval: “Delujmo samozaščitno, če je treba, da se odredi karantena, je to treba upoštevati. Ugotavljamo, da je kontaktov z okuženimi zdaj več, zato si moramo pomagati, da ostanemo, kjer smo.”

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki