Slovenija in državni ponos

Datum:

Čez malo manj kot tri mesece bo preteklo pet let, odkar sem se izselila iz Slovenije. Ko pogledam nazaj na svoje odraščanje v Sloveniji, imam ogromno lepih spominov. Vsekakor je Slovenija izredno lepa dežela. Vsak turist, ki jo obišče, je presenečen na njeno lepoto in raznolikostjo pokrajin na tako majhnem delu sveta.

Ne morem pa se znebiti občutka, da jo vsak tujec ceni bolj kot mi, njeni državljani. Slovenci v Sloveniji kot da nismo ponosni na svojo domovino oziroma ne čutimo pripadnosti državi. Res je, da je politična situacija v Sloveniji daleč od idealne in veliko stvari bi lahko izboljšali že s preprostimi reformami, z odprtjem trga in debirokratizacijo. A kljub notranjim problemom in internim nestrinjanjem bi lahko stopili skupaj in na državne praznike ponosno izobesili slovensko zastavo ter s tem pokazali, da spoštujemo slovenske simbole. Toda namesto tega je 70 odstotkov hiš in stanovanjskih objektov v času državnih praznikov brez zastav, ljudje vedo, da je praznik, le ker jim ni treba iti v službo ali šolo, izobešanje jugoslovanskih zastav ali nošenje čepic in majic z rdečo zvezdo sta na žalost še vedno pogosti.

Slovenija polna titoistov
Ravno pred nekaj dnevi sem na Twitterju zasledila sliko skupine Slovencev v Trstu, ki so v rokah ponosno držali jugoslovansko zastavo in druge jugoslovanske simbole. Prav tako je bilo v zadnjem tednu veliko objav o nošenju majic s socialističnimi in komunističnimi diktatorji, katerih velik oboževalec je poslanec Levice Miha Kordiš. Vsa ta dejanja izražajo globoko nespoštovanje do Slovenije, ki ga levičarji niti ne skrivajo. Svetlana Makarovič se javno “hvali”, da Slovenije ne spoštuje. Vse to je absurdno in jugoslovanski simboli bi morali biti v Sloveniji, še posebej ob državnih praznikih, prepovedani in njihovo izobešanje bi moralo veljati za kaznivo dejanje. Jugoslavija kot država s Titom na čelu je kršila skoraj vse temeljne človekove pravice, nehumano mučila, zapirala in pobijala drugače misleče ljudi, zato jugoslovanska zastava in drugi simboli nekdanje države niso dobrodošli na ozemlju Republike Slovenije. Pravzaprav bi nanje morali gledati tako, kot gledamo na nacistične in fašistične simbole. Rdeča zvezda bi morala biti tako kot svastika tabu, saj je simbol zla in širjenja sovražnih ideologij.

Foto: STA

Naj še enkrat ponovim, da veliko stvari v Sloveniji ne deluje, kot bi moralo, ali je popolnoma neučinkovito, vendar to ne pomeni, da je življenje v Sloveniji slabo ali da je v tujini vse popolno. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da tudi v ZDA in v Belgiji nekatere stvari nimajo smisla ali pa bi jih lahko izboljšali. Vendar je razlika ta, da je 99 odstotkov Američanov, s katerimi boste govorili, na svojo državo ponosnih, v ZDA pa so zastave po veliko hišah izobešene vedno, ne le za praznike. Pa ne le po hišah, tudi po poslovnih zgradbah, supermarketih itd. A da izrazimo ponos na državo, ni treba prečkati Atlantika. Dovolj je, da se zapeljemo na Hrvaško ali v Srbijo. Ali pa govorimo s Hrvatom ali Srbom. Večina ljubi svojo domovino in to tudi radi pokažejo. In tudi kadar je treba stopiti skupaj in podpreti svojo državo, bodo to storili. Pozabili bodo na notranja nesoglasja in vsaj navzven stopili skupaj ter delovali enotno. Na žalost v Sloveniji to redko vidimo.

Svetlana Makarovič. (Foto: STA)

Da, imamo veliko nesoglasij. Osebno se ne strinjam z veliko večino poslancev v državnem zboru, posebej ne s trenutno vlado, in imam o njih/njej precej kritično mnenje. Vendar še vedno s ponosom povem, da sem Slovenka, ko me kdo vpraša, od kod prihajam. Še vedno se rada vrnem v Slovenijo in čeprav mi že ob misli na urejanje nečesa na upravni enoti ali na milijon drugih stvari, ki se dogajajo v Sloveniji in so milo rečeno popolnoma skregane z logiko, postane dobesedno slabo, sem še vedno ponosna na svojo državo in sem jo do zdaj, kjerkoli sem živela, imela ponosno izobešeno v svoji sobi.

Zala Tomašič

Sorodno

Zadnji prispevki

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...

[Foto] Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o komunističnih zločinih pri Macesnovi gorici

Evropska poslanka Romana Tomc v Bruslju gosti razstavo o...

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...