Slovenija s Hrvaško nima urejenih meja, arbitraža nas bo drago stala

11
Foto: STA

Zaradi zapletov pri  arbitražnem sporazumu, na katerem se odloča glede meje med Slovenijo in Hrvaško, nastajajo dodatni stroški, je na novinarski konferenci povedal poslanec SDS, Andrej Šircelj, in dodal, da se stroški kopičijo predvsem pri svetovalcih, pravnikih, odvetnikih in ostalih.

Šircelj je dejal, da je poglavitni razlog, zakaj nastajajo stroški, dejstvo, da je Slovenija zainteresirana za nadaljevanje arbitraže, Hrvaška pa ne. Preden je prišlo do prisluškovalne afere, v kateri so v medije pronicali pogovori med slovenskim arbitrom, Jernejem Sekolcem, in agentko na MZZ Simono Drenik, je bilo ureditev vprašanja meje pričakovati do konca lanskega leta.

Po Šircljevem mnenju je prav časovna komponenta izrednega pomena, saj se sedaj kopičijo nepotrebni stroški. Pri tem je pristavil: “Slovenija s Hrvaško nima urejenih meja in pred prisluškovalno afero je bilo pričakovati, da se bo vprašanje meje razrešilo konec leta 2015. A se potem to ni zgodilo. Tudi zato nastaja določena vrsta škode, kajti vemo, da države, ki nimajo urejenih meja, imajo drugačen položaj, kot tiste, ki meje imajo urejeno.” je ocenil Širceljki upa, da bodo odgovorni prevzeli odgovornost in da bo vlada pripomogla k temu, da bo “zadeva” stekla. 

Tukaj mislim tako na politično odgovornost tistih, ki so imenovali gospoda Sekolca in gospo Drenik, kot tudi njiju sama,” je bil jasen Šircelj.

Ž. K.