Slovenija se je pridružila državam, ki so v znak solidarnosti z Izraelom izobesile izraelsko zastavo

Datum:

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da je Slovenija v znak solidarnosti, na vladna poslopja izobesila izraelske zastave. “Obsojamo teroristične napade in Izraelu stojimo ob strani,” je zapisal. V znak solidarnosti z Izraelom so izraelsko zastavo danes izobesili tudi v Avstriji in na Češkem. Predvčerajšnjim je nekdanji predsednik ZDA Donald Trump kritiziral svojega naslednika, saj je po njegovem prepričanju pokazal svojo “šibkost”, ko ni bil dovolj glasen pri obrambi Izraela – a je potem včeraj tudi Biden podprl Izrael in dejal, da po njegovem prepričanju Izrael ni uporabil prekomerne sile v svojem napadu na Gazo. 

Pred dnevi so izraelske obrambne sile sporočile, da je bilo čez noč ubitih 15 teroristov Hamasa in v Gazi zadetih 130 terorističnih ciljev Hamasa in islamskega džihada, in sicer v odgovor  na preko 200 raket, ki so bile izstreljene iz Gaze proti Izraelu. Predsednik vlade Janez Janša je v svojem odzivu kritično obsodil napadanje civilistov s strani Hamasa, ZDA, Evropska unija in Velika Britanija pa so pozvale k umiritvi napetosti. Potem, ko je Hamas izstrelil še vrsto novih raket proti izraelskemu mestu Ashkelon, so se izraelske obrambne sile odločile za uporabo protiraketnega obrambnega sistema Iron Dome in pričele z izvajanjem napadov na teroristične cilje Hamasa. Med serijo napadov s strani Hamasa je mogoče videti, da so se med njihovimi tarčami znašle tudi civilne tarče. Sarajevčanka, ki živi nedaleč od Tel Aviva je za medije povedala, da ti ni klasična vojna, pač pa da Palestinci ciljajo na civiliste. “Razmere so nevzdržne, saj Palestinci nenehno obstreljujejo civilne cilje z raketami. Brez naprednega protiraketnega ščita bi bilo že na tisoče mrtvih,” je dejala.

Mednarodni pravnik Miha Pogačnik je za naš medij izrazil svoje stališče glede aktualnega obstreljevanja Izraela: “Bistveno je, da gre za netargetirano obstreljevanje, kar definitivno pomeni, da so cilj tudi civilne žrtve. To ni nekaj, kar bi bilo usmerjeno proti vojaškim kapacitetam Izraela, ampak je usmerjeno proti civilnim žrtvam. Gre za obstreljevanje na slepo, z namenom ustvarjanja škode, panike in povzročanja žrtev in to ima vse elemente terorizma, v to ne dvomim. Ne glede na to, kakšna je palestinsko-izraelska zgodba, se po mednarodnem pravu, kakršnakoli odprta mednarodnopravna vprašanja ne rešujejo s silo. To je eno izmed načel mednarodnega prava.

V znak solidarnosti z Izraelom so izraelsko zastavo danes izobesili tudi v Avstriji in na Češkem
Po poročanju STA je avstrijski kancler Sebastian Kurz sporočil, da so na poslopjih vlade in zunanjega ministrstva v Avstriji danes izobesili izraelsko zastavo v znak solidarnosti z judovsko državo. Ostro je obsodil napade proti Izraelu z območja Gaze, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V izraz solidarnosti z Izraelom pa je izraelsko zastavo danes izobesil tudi češki predsednik Miloš Zeman na svoji uradni rezidenci na praškem gradu. Postavil jo je na mesto evropske zastave, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Solidarnost izražajo v tednu, ko med Izraelom in skrajnimi palestinskimi skupinami z območja Gaze poteka medsebojno obstreljevanje, ki je zahtevalo na palestinski strani več kot sto življenj, na izraelski pa sedem.

Image
Izraelska zastava na Dunaju v Avstriji.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....