Mednarodni pravnik Pogačnik glede palestinskega obstreljevanje Izraela: To ni vojaška akcija, ampak teroristična!

Strokovnjak za mednarodno pravo Miha Pogačnik. (Foto: sta)

“Moje stališče glede včerajšnjega in današnjega aktualnega obstreljevanja Izraela: bistveno je, da gre za netargetirano obstreljevanje, kar definitivno pomeni, da so cilj tudi civilne žrtve. To ni nekaj, kar bi bilo usmerjeno proti vojaškim kapacitetam Izraela, ampak je usmerjeno proti civilnim žrtvam. Gre za obstreljevanje na slepo, z namenom ustvarjanja škode, panike in povzročanja žrtev in to ima vse elemente terorizma, v to ne dvomim. Ne glede na to, kakšna je palestinsko-izraelska zgodba, se po mednarodnem pravu, kakršnakoli odprta mednarodnopravna vprašanja ne rešujejo s silo. To je eno izmed načel mednarodnega prava,” je za naš medij zadevo komentiral strokovnjak za mednarodno pravo Miha Pogačnik in tako demantiral analitika Primoža Šterbenca, ki je v torek na RTV zatrjeval, da Izrael krši mednarodno pravo.

V Odmevih na Javni RTVS so včeraj gostili sociologa Primoža Šterbenca, ki je po našem opažanju najnovejše napete razmere v Izraelu in Gazi (kjer je prišlo do medsebojnega obstreljevanja), ocenil precej pristransko. Po mnenju Šterbenca se je Izrael v času občutljivega obdobja Ramadana odločil za dve občutljivi potezi: želel naj bi deportirati 80 članov devetih palestinskih družin iz vzhodnega Jeruzalema, obenem pa naj bi poslal svoje varnostne sile v tempelj na Skali, ki ima prav tako izjemno velik pomen za sunitsko muslimansko skupnost, saj gre za njihovo tretje največje svetišče na svetu.

Po njegovem prepričanju je prav Izrael tisti, ki je izzval izredne razmere, za kar naj bi bile odgovorne notranje-politične razmere tako v Izraelu kot tudi v Palestini, povezane z volitvami. Med drugim je spomnil tudi na Benjamina Netanjahuja, ki naj bi mu grozilo resno sojenje zaradi korupcije, če ne bi vnovič postal premier. V nastalih razmerah pa si lahko podporo izbori pri svojih političnih kolegih in obdrži mesto premierja. Omenil je še, da je Izrael tisti, ki krši mednarodno pravo in to že več desetletij, kar naj bi vodilo v stalne konflikte.

EU bi lahko posredovala v konfliktu na strani Palestine, vendar ne premore nobene prave zunanje politike
Za mnenje glede zaostrenih razmer smo povprašali priznanega diplomata Dimitrija Rupla, ki je situacijo v Izraelu in Palestini komentiral sledeče: “To je zgodba brez konca in kraja. Napetosti in spori niso samo posledica ene ali druge strani, ampak se med seboj hranijo, se med seboj spodbujajo. Kot vidim je Izrael v mnogo močnejšem položaju. In zaradi tega močnejšega položaja Palestinci vzbujajo več sočutja oziroma več razumevanja v mednarodni javnosti. Problem, ki ga vidim je na strani Evropske unije, ki bi lahko bila aktivnejša pri reševanju teh zapletov. Američani so napravili nekaj zelo radikalnih korakov, še v času Donalda Trumpa, Evropska unija pa se drži ob strani.”

dr. Dimitrij Rupel (Foto: Nova24TV)

Če imajo Izraelci na svoji strani za botra Američane, bi se morala EU denimo postaviti za botra Palestincem. To pa seveda ni enostavno, ker je povezano z velikanskimi stroški, tveganji itd. EU bi po mnenju Rupla lahko igrala bistveno bolj močno vlogo pri reševanju tega problema. “Problem je v tem, ker EU zadnje čase nima nobene prave politike. Njena zunanja politika je zelo šibka. Ima zelo šibkega komisarja oziroma posebnega predstavnika za zunanjo politiko Josepa Borella. In to je razlog, da EU ni aktivna kot bi morala biti. EU je ena od velesil, če jo obravnavamo skupaj in je enakovredna alo celo večvredna od ZDA.” Prav zato bi morala imeti neko politiko na tem področju.

“Bil sem v Gazi. Vem kakšno je tam življenje: je neznosno. Za naše pojmovanje je nekaj nemogočega. In če je Evropa prepričana, da so ljudje enakopravni, in da imajo Palestinci pravico do svoje države, kot je bilo že večkrat povedano, potem bi morala biti aktivna.” Palestinci so sicer Arabci. In odkar so Arabci rekli, da je Izrael potrebno poriniti v morje, je ta sovražnost (res je, da niso vsi Arabci enaki in vse arabske države enake), dejstvo pa je da muslimani povzročajo nervozo vsepovsod, tudi v Evropi. “In to je eden od razlogov, zaradi katerih menim, da bi se morala EU bolj angažirati. Poglejte, kaj se dogaja v Franciji. Tam so problemi zelo resni. Francozi bodo imeli volitve in to bo zagotovo eden od elementov v predvolilnem soočenju.”

Za Izrael največjo grožnjo predstavlja Iran in ne arabski svet
Za večji uspeh, bi Palestinci potrebovali več podpore. Da bi bili uspešni bi potrebovali podporo, ki je vsaj približno močna, kot je ameriška podpora Izraelu. A verjetno je to utopija, ker je Izrael na različnih področjih tako daleč pred Palestino, in sicer z vsemi svojimi inštitucijami, aparati, politiko, osebnostmi, zaledjem itd. Prav zato bi bila to izjemno težka naloga. Kako nastalo situacijo rešiti je v tem trenutku stvar Borella in EU. Res pa je, da imajo Palestinci tudi širšo podporo arabskega sveta. “Bil sem na mnogih sestankih, kjer so se arabski voditelji objemali s predstavniki Palestine.”

Izraelski predsednik vlade Benjamin Netanjahu. (foto: epa)

“Vendar pa moramo vedeti, da je Egipt z Izraelom sklenil premirje oziroma mir, kar je dosegel ameriški predsednik Jimmy Carter. Niso vse arabske države enake, obenem pa je tu še problem Irana, kar pomeni, da ne gre zgolj za Arabce, ampak tudi za islam, za muslimansko skupnost.” Izraelci se bolj kot Arabcev bojijo Irana. “Spominjam se svojega pogovora z Netanjahujem. Na podlagi pogovora sklepam, da se Izraelci najbolj bojijo ravno Irana. In to ta Joe Biden išče neke nove poti za sporazumevanje, se mi zdi pametno. S tem se bo umirila situacija. tudi v Izraelu. Takšen je moj občutek,” je še ocenil Rupel.

Palestinski teroristični izstrelki niso bili usmerjeni v izraelske vojaške cilje, ampak vsepovprek, tudi proti civilnim ciljem
Za komentar pa smo prosili tudi strokovnjaka in profesorja za mednarodno pravo na Evropski pravni fakulteti dr. Miho Pogačnika, ki je razmere komentiral sledeče: “Moje stališče glede včerajšnjega in današnjega aktualnega obstreljevanja Izraela: bistveno je, da gre za netargetirano obstreljevanje, kar definitivno pomeni, da so cilj tudi civilne žrtve. To ni nekaj, kar bi bilo usmerjeno na vojaške kapacitete Izraela, ampak je usmerjeno proti civilnim žrtvam. Gre za obstreljevanje na slepo, z namenom ustvarjanja škode, panike in povzročanja žrtev in to ima vse elemente terorizma, v to ne dvomim. In ne glede na to, kakšna je palestinsko-izraelska zgodba, se po mednarodnem pravu, kakršnakoli odprta mednarodnopravna vprašanja ne rešujejo s silo. To je eno izmed načel mednarodnega prava.”

Izraelsko-palestinski konflikt, raketiranje. (Foto: epa)

In v mednarodnem pravu obstaja prepoved sile, ko gre za odnose med dvema državama. V primeru raketiranja iz ene na drugo državo pa gre enostavno za akt terorizma. “Hamas in Hezbolah sta organizaciji, ki ne spoštujeta ne mednarodnega prava ne pravil vojskovanja itd. In to se lahko obravnava samo kot terorizem.” Tudi če bi (eventuelno), nekdo lahko oporekal Izraelu zasedbo določenih ozemelj, o čemer v tem trenutku ne debatiramo, to ne more pomeniti takšnega načina reševanja izraelsko-palestinskega konflikta. Vse te stvari se rešujejo na mirovnih konferencah. Veliko je že bilo tovrstnih prizadevanj. Absolutno pa se tovrstnih konfliktov ne rešuje z obstreljevanjem četrti s civilnim prebivalstvom. Palestinci bi morali zadeve reševati na političen način in po pravno poti. “Raketirati civilno prebivalstvo v Izraelu, obenem pa govoriti, da Izrael krši mednarodno pravo, je “oglato”.”
 

Pod šibkim Bidnovim vodstvom ZDA, so palestinske teroristične skupine dobile še dodaten zagon
Poleg tega Palestinci ne gledajo na to, kam rakete padajo, torej nimajo nikakršnega odnosa do civilnega prebivalstva, kar je katastrofa. “To ni vojaška akcija, to je teroristična akcija, katere cilj je čim več žrtev med civilisti. Oni pošiljajo tiste rakete in kamor pade pač pade. Verjetno pa je bilo povzročenih tudi več žrtev med palestinskim prebivalstvom, ki tam živi. Gre za akt destabilizacije območja, ne glede na žrtve in tudi za lastne ljudi jim ni mar, kar znova kaže na to, da gre za neko ekstremno organizacijo. Obenem so dale ošibljene ZDA, z aktualnim vodstvom, ki ga imajo, z dodatno neangažiranostjo samo dodaten zalet ekstremističnim skupinam. Mednarodno pravo ima načelo mirnega reševanja sporov, vsi konflikti se rešujejo po miroljubni poti, kar je eno izmed temeljnih načel mednarodnega prava in je zapisano v ustanovni listini. “V tem kontekstu, raketiranju s strani Hamasa pa ne govorimo o razmerju “država-država”, ampak govorimo o razmerju “neka organizacija (Hamas) – proti prebivalstvu države Izrael.” 

Izraelsko-palestinski konflikt, v katerem so teroristične rakete zadele tudi civilne cilje. (Foto: epa)

Med Izraelom in Palestino so se vneli novi spopadi. (Foto: epa)

Domen Mezeg