Slovenija v Kijev vrača diplomatskega predstavnika

Datum:

Slovenija bo naslednji teden v Kijev nazaj poslala svojega diplomatskega predstavnika z ekipo, je prek Twitterja napovedal premier Janez Janša. Dodal je, da so vsi prostovoljci. Po Janševih besedah si Slovenija prizadeva, da bi svojega predstavnika v ukrajinsko prestolnico vrnila tudi EU.

Predsednik vlade Janez Janša je po obisku Kijeva prejšnji teden za Novo24TV dejal, da so bili Ukrajinci najbolj prizadeti nad tem, da so jih zapustili prav vsi diplomati. Diplomacija namreč ni samo udeležba diplomatov na banketih, temveč tudi reševanje kriznih in po potrebi tudi vojnih situacij. Zato je bil takoj po obisku predlog vseh treh premierjev, da Evropska unija pošlje v Kijev svojega diplomatskega predstavnika.

V ukrajinski prestolnici sta po Janševih besedah trenutno le veleposlanika Poljske in Vatikana. Premier je že v četrtkovi v oddaji Odmevi odgovoril, da to ni brez tveganja in da so potrebni prostovoljci. “Če ves EU v diplomatskem korpusu nima nekoga, ki je vsaj toliko pogumen, kot je diplomat Vatikana, potem nismo vredni, da imamo diplomacijo,” je poudaril Janša in dodal, da to velja tudi za slovensko diplomacijo. “Ukrajina potrebuje tudi neposredno diplomatsko podporo, da čim prej pride do prekinitve agresije in miru,” je še tvitnil Janša.

Slovenski veleposlanik v Kijevu Tomaž Mencin se je s slovenskim osebjem iz Kijeva umaknil ob ruskem napadu na Ukrajino, tako da so prostori veleposlaništva trenutno prazni.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[V ŽIVO] Branko Grims: Dolžnost vlade je braniti meje

"Dolžnost Vlade RS je braniti meje in če bi...

Zaključujejo se dnevi Škofjeloškega pasijona

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona se zaključujejo. Pred nami je...

Branko Grims bo danes predstavil “Zmago dobrega” v Kopru

Poslanec SDS in kandidat za evropskega poslanca mag. Branko...

Shema, ki pojasni, kakšno bogastvo so si nagrabili “necenzurirani”

"Necenzurirano" novinarstvo ni poceni. Iz sheme, ki jo objavljamo...