fbpx

Z razmerami v Ukrajini se vsak ukvarja na ravni, ki jo razume: Za novinarko POP TV je to barva puloverja predsednika vlade

Janez Janša v Kijevu. (Foto: epa)

Alenka Arko, voditeljica in urednica oddaje Preverjeno na komercialni televizijski postaji POP TV je objavila nenavadno kolumno na sestrskem spletnem portalu 24ur, posvečeno modremu puloverju, ki ga je predsednik vlade Janez Janša nosil na obisku pri ukrajinskem predsedniku Volodimirju Zelenskemu v Kijevu. Arkova priznava, da je zadnje dni veliko preveč časa porabila za razmišljanje o tem, ali je modro oblačilo pulover ali trenirka, pa tudi o tem, kaj naj bi to oblačilo sporočalo. Arkova se sprašuje, če je Janša prav takšen heroj, kot je Zelenski. Zraven politično agritpopovsko dodaja, da bi si lahko nadel še rumeno rutico, da bi izgledal še bolj solidaren do Ukrajine. Šalo na stran, Arkova se v svoji kolumni v nadaljevanju nadvse trudi v slogu kolegov političnih aktivistov očrniti junaško dejanje treh predsedniko vlad evropskih držav, češ da so se vsi trije voditelji v preteklosti otepali “nepravih” beguncev.

Da je spletni portal 24ur sposoben sproducirati članek o barvi puloverja predsednika vlade, presoditi, da je njegova objavna vrednost tako velika, da sodi med glavne članke na naslovnici, je skrajno nenavadno, glede na to, da so sramežljivo poročali o poti treh premierjev z vlakom v oblegano mesto, česar si do tistega trenutka od začetka vojne v Ukrajini ni upal narediti noben drug svetovni voditelj. Kaže pa na pomanjkanje idej, kako očrniti slovenskega premierja, o katerem že teden dni z izbranimi besedami poročajo svetovni mediji. Kako težko je najti nov “spin”, s katerim bi poskušali zaradi naraščajoče podpore med Slovenkami in Slovenci ponovno zbiti “rejtinge” največji parlamentarni stranki.

“Kot gesto je takšen obisk vsekakor za pohvaliti. Kar zelo moti, pa so celoten kontekst in predzgodbe. Za ravno tako grozljive vojne, razdejanje, mrtve otroke, ki tudi niso tako zelo zelo daleč stran od nas, na primer v Siriji, se doslej ni nihče zmenil. Nasprotno, prav te tri države, katerih voditelji so šli v Ukrajino, so se na vse možne načine otepale beguncev, tudi otrok, ki se jih v takšnih zgodbah vedno znova izpostavlja,” piše Arkova v svoji čudaški kolumni, v kateri pomeša vse, od hrušk do jabolk, do beguncev in ekonomskih migrantov.

Arkova ne razume, da je Ukrajina živ dokaz, da poštenjak tudi med bombnim napadom pograbi potni list in odide čez mejo po uradni poti – in da ni opravičil za en sam ilegalen prehod meje, pa četudi si 16-letnik iz Pakistana, kjer ni vojne in greš v boljši jutri s trebuhom za kruhom.
Je že tako, da se z razmerami v Ukrajini vsak ukvarja na ravni, ki jo razume, in za novinarko 24ur je to barva puloverja predsednika vlade, je čudaško kolumno Arkove na Twitterju komentiral prof. dr. Matej Lahovnik z Ekonomske fakultete v Ljubljani.

Marta Kos, novinka na listi stranke Roberta Goloba, v intervjuju za Žurnal24 denimo priznava, da se ukvarja s tem, kaj je premier Janša obljubljal v Kijevu. Moti jo, ker je o tem ni nič obvestil in ona ničesar ne ve.

T. F.