fbpx

Policija ugotovila že 245 sumov kaznivih dejanj s področja bančne kriminalitete. Sodišča niso obsodila niti enega

Vrhovno sodišče- simbol krivosodja

Poslanec SDS Anže Logar je 2. novembra letos na Vlado RS naslovil poslansko vprašanje v zvezi s pregonom bančne kriminalitete. V odgovoru, ki ga je posredovala  vlada, je med drugim zapisano, da je policija do 28. oktobra letos evidentirala oziroma zaznala 245 sumov kaznivih dejanj s področja bančne kriminalitete. Evidentirana škoda je ocenjena na več kot milijardo evrov.

Policija je že zaključila 187 primerov. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja je na tožilstvo podala 90 kazenskih ovadb za 116 kaznivih dejanj in 56 poročil za 71 sumov kaznivih dejanj, za katere so ugotovili, da ni podlage za kazensko ovadbo.

Ugotovljena škoda na podlagi podanih kazenskih ovadb, s katerimi so bile oškodovane banke, je 342 milijonov evrov. Trenutno ima policija v obravnavi še 58 nerešenih sumov kaznivih dejanj z ocenjeno škodo 432 milijonov evrov. V zvezi s tem še zbirajo dokaze in obvestila za uspešno izvedbo kasnejšega kazenskega postopka.

Vlada je podatke o kazenskih ovadbah oziroma naznanilih sumov storitve kaznivega dejanja pridobila od državnega tožilstva. Odgovori posameznih okrožnih državnih tožilstev zajemajo podatke od leta 2014 do začetka decembra letos.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju so lani prejeli eno kazensko ovadbo banke zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski družbi. V tem primeru je bila banka oškodovana za 21.600 evrov. Zadeva je trenutno v fazi preiskave, zahteva zanjo pa je bila vložena 28. avgusta 2015. Letos je Okrožno državno tožilstvo v Celju prejelo poročilo zoper dve osebi zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, ki naj bi povzročili za 3.300.000 evrov škode. Ta primer je še v fazi predkazenskega postopka, kakor tudi kazenska ovadba zoper eno osebo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, ki naj bi povzročila škodo v višini 1.070.000 evrov. Za oba primera policisti še zbirajo obvestila.

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je podatke pridobilo pri Strokovnem informacijskem centru v času od 1. 1. 2014 do 10. 11. 2016. Obravnavali so 20 zadev zoper znane storilce, ki so oškodovali banke. Skupna škoda znaša 278.524 evrov, od tega je po dveh sodbah ugotovljeno pravnomočno oškodovanje za 18.830 evrov. Na ljubljanskem državnem tožilstvu sta dve obsodilni sodbi postali pravnomočni, oprostilnih in zavrženih sodb pa nimajo.

Po podatkih Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru je bila vložena ena kazenska ovadba na podlagi predhodne pisne prijave Banke Slovenije. Po opravljeni preiskavi je zadeva, ki naj bi povzročila oškodovanje banke v višini 5.554.919,20 evrov, v reševanju pri pristojnem državnem tožilstvu. Ostala okrožna državna tožilstva kaznivih dejanj, ki so povezana z notranjo bančno kriminaliteto, niso obravnavala, je zapisano v odgovoru vlade, ki ga je v zvezi s poslanskim vprašanjem prejel Anže Logar.

Branka Jurhar