fbpx

Ko na 24ur v lovu za mačkom nehote pripeljejo do vplivnega strica iz ozadja!

Foto: FB, STA

V času epidemije in kriznih razmer v državi se je uredništvo 24ur, v rubriki Slovenija, odločilo za dobrodelno iskalno akcijo mačka. A po bolj odkritem pregledu smo ugotovili, da to ni bila kar ena mačka, temveč Savannah. V Sloveniji se vsak dan izgubi veliko število domačih ljubljenčkov in prav zanimiv je odgovor na vprašanje, zakaj so se na 24ur odločil iskati ravno mačka po imenu Picollo. Maček je ušel lastnici Špeli Kastelic, ki naj bi bila partnerica Iztoka Lampiča, ta pa je javnosti bolj poznan kot mlajši zaupnik razvpitega ljubljanskega poslovneža in nekdanjega šefa Službe državne varnosti Janeza Zemljariča. 

V času kriznih razmer med epidemijo koronavirusa je na spletni strani 24ur možno v rubriki Slovenija najti obširen članek o izgubljenem mačku. “Moj Picollo je od doma v Sostru odšel v torek ob 12:30, ker smo imeli po nesreči odprta vrata. Prvič je odšel v svet in za tovrstne mačke pravijo, da se redko vrnejo domov   sam jih moraš najti,” pravi lastnica Špela Kastelic, ki upa, da je maček še vedno živ, in je prepričana, da ni odšel predaleč od doma. Lastnica še poudarja, da maček obožuje surovo meso in, da najditelju ponuja 500 evrov nagrade.

Očitno so se na uredništvu 24ur odločili, da bodo prevzeli vlogo dobrotnega iskalca mačk, ne glede na to, da se vsak dan izgubi na stotine hišnih ljubljenčkov. Po površnem pregledu smo ugotovili, da ta maček pripada partnerici Iztoka Lampiča, ki je javnosti poznan kot mlajši zaupnik razvpitega ljubljanskega poslovneža in politika Janeza Zemljariča. Lampič si šteje v čast, da je prijatelj z Zemljaričem, saj pravi, da mu je zelo veliko pomagal in svetoval na njegovi poslovni poti. Lampiča je tako možno opaziti za večjimi gradbenimi projekti podjetja Clipplus, kjer je med drugim obnavljal Tomosov blok v Kopru pri čemer se nekateri mediji sprašujejo, če za posli še vedno stoji Zemljarič.

Špela Kastelic in Iztok Lampič (Foto: Facebook)

Na spletni strani 24ur ni sledu o drugih izgubljenih ljubljenčkih, izjema je Picollo
Na spletni strani 24ur smo skozi iskalni kriterij poskusili najti še kakšen oglas o izgubljeni mački ali psu, a nam ni uspelo. Po vsej verjetnosti je Picollo le dobil svojo imuniteto zaradi svojih lastnikov. Pod člankom se je vsul val kritik, saj so ljudje prepričani, da so na 24ur novico objavili po vezah, večina lastnikov izgubljenih živali pa te sreče nima. “Kako je možno, da pride tak članek sem? Veze? Vsi nimamo takih vez,” je zapisal eden izmed bralcev. Po mnenju nekaterih pa še izgubljen človek ni dobil takšnega članka. “Tak članek pa ni dobil še noben izgubljen človek. Vseeno želim, da jo dobi nazaj,” so zapisali. Mnogi pa se strinjajo, da v tem času to ni ravno novica za glavno rubriko: “Ljudem se življenja podirajo v vseh pogledih. Depresija na pohodu. Vi pa o mački pišete.”

Picolla so našli pred kratkim. (Foto: Facebook)

V prispevku 24ur še pravijo, da gre za vrsto poldivje mačke, a v tem primeru gre za domačo mačko, ki je mešanka med siamko in servalom. Prva mačka pasme Savannah se je skotila 7. aprila 1986 v Pensilvaniji v ZDA. Gre za novodobno pasemsko mačko, ki je priljubljena predvsem zaradi eksotičnega videza in hkrati udomačenega značaja in velja za eno najdražjih mačk, saj je cena zanjo nekje osem tisoč evrov. Nekatere države, kot je denimo Avstrija, so prepovedalo lastništvo omenjenih mačk, saj menijo, da bi le te morale živeti v naravi.

Sara Rančigaj