fbpx

860 novih okužb! Strokovna skupina proti premiku epidemiološke ure na 22. uro!

Foto: EPA

Notranji minister Aleš Hojs je v oddaji Tema dneva povedal, da njegov predlog ni bila popolna odprava omejitve gibanja oziroma “policijske ure”, pač pa da se ta zamakne za eno uro, torej na 22. uro. Po njegovih besedah je strokovna skupina nasprotovala temu predlogu, kar ga je nekoliko začudilo, saj se je pisalo, da bi epidemiologi najraje ukinili omejitev gibanja. Povedal je, da ga njihovo mnenje vseeno na nek način veseli, saj pokaže, da epidemiološka ura ni njegova kaprica, ampak za njo stoji tudi strokovna skupina, torej zdravstvena stroka. Se pa bodo o zamiku pogovarjali spet čez štirinajst dni, ko se tudi ura premakne na poletni čas.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je pojasnil, da v državi glede števila okužb nekako stagniramo, ni nekega drastičnega upada. Tudi zato je s sproščanjem ukrepov vredno še malo počakati.

Število okužb pa se v sosednjih državah večinoma povečuje. Hojs je sicer predlagal, da se tistim, ki dnevno prečkajo mejo, zaradi dela na polju ali trti, ne bi bilo treba testirati vsak teden, vendar strokovna skupina tudi tega predloga ni podprla. Na meji z Italijo so sicer pripravili še nekaj dodatnih testnih točk, ki so za te ljudi brezplačne.

https://twitter.com/vladaRS/status/1369943688407887876?s=20

Včeraj, 10. marca, so v Sloveniji opravili  5786 testiranj, pozitivnih testov je bilo 860, torej 14,9 odstotka. Hospitaliziranih je bilo 453 oseb, intenzivno nego jih je potrebovalo 90. Iz bolnišnic so odpustili 51 ozdravljenih bolnikov, umrlo pa je deset ljudi. Sedemdnevno povprečje je znašalo 705 okužb s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje novo potrjenih okužb je v sredo padlo za 23. Padlo je tudi število bolnikov s covidom-19, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, in sicer za 32. Dva bolnika manj kot dan pred tem sta potrebovala zdravljenje na oddelku za intenzivno nego. V sredo so opravili tudi 25.741 hitrih antigenskih testov, v državi pa je po podatkih Sledilnika za covid-19 trenutno 10.468 aktivnih primerov okužbe.

 

Sara Bertoncelj