Absurden odgovor vlade Grimsu: Migranta, ki je posilil študentki, niso mogli izgnati iz države, ker za to ni bilo pravne podlage!

Nelegalni migranti (Foto: posnetek zaslona)

“Izrek stranske kazni izgona tujca iz države v konkretnem primeru ni bil mogoč, saj zanj v relevantnem kazenskem zakoniku iz leta 2008 ni bilo pravne podlage,” je vlada Marjana Šarca poslancu SDS Branku Grimsu odgovorila, zakaj migranta iz Maroka Alija Safiniju, ki je v državo prišel nezakonito, niso izgnali iz države po prestani zaporni kazni za rope dveh žensk, ki ju je stepel.

Kazenski zakonik izgon tujcev kot stransko kazen sodnikom omogoča od julija 2017. Vlada pa nič ne odgovori, kako ji je spodletelo migranta, ki so mu, tako vsaj poročajo mediji, zavrnili azil, izgnati nazaj na Hrvaško, ker pri nas ni imel pravice bivati.

Safini je zdaj osumljen še, da je po prihodu iz zapora, kamor ga je 16. novembra 2018 poslala sodnica Mojca Kocijančič zaradi nasilnega ropa dveh žensk leta 2016, posilil še dve študentki v Ljubljani. Obe po srečanju na Metelkovi v centru mesta. Izgon ga ni doletel, ker je kaznivo dejanje nasilnega ropa storil že leta 2016, ko izgon še ni bil mogoč, pojasnjujejo iz vlade. Že v času kaznivih dejanj leta 2016 pa je bil pogojno obsojen. To se je pokazalo predvčerajšnjem, ko so na sodišču v Ljubljani po pritožbi delno spremenili odločitev, da kot novinar nimam pravice čisto nič izvedeti o sojenju temu migrantu. Več o tem in koliko zdaj že smemo vedeti o odločitvah sodišč, lahko preberete v posebnem članku tukaj: Cenzurirano: Osumljeni posilstev Safini je že prej na pogojni stepel dve ženski.

Široko prikrivanje medijem in javnosti
Informacije, da je posilstev osumljen Ali Safini in da ga je prej na večletno zaporno kazen zaradi nasilnega ropa obsodila sodnica Kocijančičeva, sem pridobil neuradno že prej iz sodišča, kjer je bil del sodnikov zgrožen nad načinom obveščanja javnosti, ki ga je ubral vrh sodišča. A prikrivalo novinarjem ni le sodišče. Posilstvi je medijem prikrila tudi policija. Trdijo, da so s tem varovali študentki in da medijem takšna dogajanja prikrijejo v vseh primerih.

Policisti končno priznali
Ko so dogajanje čez nekaj tednov razkrili novinarji Dnevnika, so iz policije priznali, da sta posilstvi bili, so pa vztrajali pri prikrivanju imena osumljenega. Sodišče pa mi je najprej tudi zavrnilo dostop do sodbe za rop osumljenega posilstev. Trdili so, da javnost nima pravice vedeti niti, ali so migrantu, ki je osumljen posilstev, pri njih prej sploh sodili za nasilni rop. Pa čeprav ustava določa: “24. člen (javnost sojenja) Sodne obravnave so javne. Sodbe se izrekajo javno. Izjeme določa zakon.” Ravnanje sodišča, ko je bilo povsem očitna in namerna kršitev besedila ustave. Zakona, ki bi določal takšno izjemo, ni opaziti. Sklicevali so se na odredbo Evropskega sveta in parlamenta, po kateri po njihovi razlagi javnost o sojenjih nima pravice vedeti nič. Še tega, ali je sploh potekal kak kazenski postopek:

V medijih podatkov o tem, da je bil Safini pred dobrim letom obsojen, ker je med poskusom ropa pretepel dve ženski, nisem našel, kar kaže na možnost, da so sojenje in sodbo prikrili javnosti. Je pa vlada Grimsu v odgovoru potrdila vsaj, da na sodišču zdaj poteka postopek proti temu migrantu. To, da so iz vlade povedali, da na sodišču v Ljubljani poteka kazenski postopek proti migrantu, ni v skladu z odločbo tega sodišča, da javnost nima pravice vedeti za kazenske postopke in bi morali torej iz sodišča zdaj sprožiti postopek proti vladi, ker krši zakon, saj razkriva javnosti podatke, ki se jih ne sme. Zakoni v pravnih državah veljajo za vse. Niso posebni za novinarje in za vlado. A tak spor, če bi ga sodišče sprožilo proti vladi, bi bil docela bedast, ker vlada ravna prav. Sodišče pa ne.

Tako so razkrili da poteka postopek proti migrantu
“Skrivnost”, da postopek proti Maročanu zdaj poteka na okrožnem sodišču v Ljubljani, so iz vlade razkrili tako: “Storilcu dveh kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost je bila dne 30. 10. 2019 odvzeta prostost in odrejeno pridržanje. Dne 31. 10. 2019 je bil s kazensko ovadbo za dve kaznivi dejanji po prvem odstavku 170. člena Kazenskega zakoni (posilstvo) izročen dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zoper njega odredil pripor.”

Slika je simbolična

Da je imela vlada pri obsojenem migrantu, ko gre za vrnitev v njegovo domovino, povsem zavezane roke, so iz ministrstva pojasnili s tem, da je bila leta 2008, posebej so poudarili, da je to bilo v času prve vlade Janeza Janše (SDS), ko je pravosodno ministrstvo za NSi vodil Lovro Šturm, stranska kazen izgona tujca umaknjena iz kazenskega zakonika in namesto tega uvedena možnost izgube pravice bivanja tujca v državi. Za izgon tujca do ponovne spremembe, ki je bila na predlog tožilstva vrnjena v ureditev in je začela veljati 2.7.2017, se sodniki zato niso mogli odločati. Po novem tujca sodišče lahko izžene, če je kazen več kot dve leti zapora, ob dodatnem pogoju, da je na podlagi osebnih okoliščin storilca podana resna grožnja za javni red ali javno varnost.

Safini, pojasnjuje vlada, je nasilen rop zagrešil junija 2016, torej v času, ko takrat veljavni KZ-1 ni vseboval pravne podlage za izrek stranske kazni izgona tujca iz države in mu zato sodnica Mojca Kocijančič pred dobrim letom dodatne kazni izgona iz države zaradi tega ni izrekla.

mag. Branko Grims, Foto: Nova24TV

Zavrnili, kar Grims ni zahteval
Vlada pa v odgovoru Grimsu nič ne pove o tem, da jo šlo za tujca, ki je bil v državi brez dovoljenja, ki so mu zavrnili prošnjo za azil in bi ga morali repatriirati brez sodbe o izgonu, a jim je vračanje na Hrvaško v preteklosti spodletelo. Tako je vsaj mogoče sklepati po neuradnih podatkih v medijih. Za te postopke pa je odgovorna vlada in ne sodišča. Na vprašanje, ali bo vlada prevzela politično odgovornost, so iz vlade odgovorili celo, da sodnikov ni mogoče klicati na politično odgovornost, čeprav Grims ni spraševal po politični odgovornosti sodnikov.

Tako so mu odgovorili o odgovornosti vlade: “Vlada najprej in abstracto poudarja, da se v skladu s temeljnimi ustavnimi načeli delitve oblasti (3. člen Ustave), neodvisnosti sodišč in sodnikov (23. in 125. člen Ustave) ter vezanosti sodnikov na Ustavo in zakon (125. člen Ustave), niti Vlada oz. izvršilna oblast niti zakonodajna oblast ne smeta vmešavati v delo oz. odločitve posameznega sodnika glede konkretnih primerov, ki jih obravnava, prav tako pa sama sodišča oz. sodniki ne morejo biti politično odgovorni za svoje odločitve v konkretnih primerih. V zvezi s konkretnim primerom, o katerem sprašuje poslanec, zato Vlada zgolj informativno ponovno pojasnjuje, kakor je že pojasnjeno v odgovoru na prvo vprašanje – namreč, da izrek stranske kazni izgona tujca iz države v tem primeru sploh ne bi bil mogoč, saj zanj v relevantnem Kazenskem zakoniku iz leta 2008 (KZ-1) ni bilo pravne podlage. Kot je prav tako že pojasnjeno, je umik pravne podlage, torej odpravo stranske kazni izgona tujca iz države, iz slovenskega Kazenskega zakonika, potrdil Državni zbor na predlog Ministrstva za pravosodje v mandatu 2004-2008.”

Peter Jančič, Spletni časopis

 • rubec

  Marokanci s tem nimajo problemov. Za podlago imajo slovenke.

  • zokispoki

   Jebale jih podlage !

  • Garbage man

   Poznam eno, ki je delala na MOB in se fukala z Marokancem…….naredil otroka

   • samotoje

    A samo eno?

 • francelj3

  Slovenci stepamo preproge, ne pa žensk. Ženske kvečjemu pretepajo.

  • Marjan IV

   Baje je takšen novi pravopis.

   • čopkovseved

    Če je , ga bomo pa s skupnimi močmi popravili. Nekoč je ena profesorica slovenščine povedala, kako Toporišič ni maral zavednih Slovencev in so vsi po vrsti padali na njegovih izpitih!! Mnogo iz generacije je opustilo študij prav zaradi njega! Naša oblast pa ga kuje v zvezde kot Makarovičko in govornika Ervina. Pa oba sta mi bila že od nekdaj nesprejemljiva, pa nisem vedel zakaj! Danes vem, njuna literatura lahko živi le v Jugi.

  • čopkovseved

   Ja, slovenščina v tem članku šepa. Malo popravite, ker smo slovenski portal. Hvala!

   • francelj3

    Slovenski portal? Če bi hoteli iz tega narediti slovenski portal, bi morali najeti tri lektorje s polnim delovnim časom. Toliko je tu napak.

 • JANEZ GUS

  Poslušajte,kako rdeča greznica RTVS že od 6h nabija spet o nekih Lažgošah,ne zna pa banda povedat,kdo je pobasal provizije od oprane miljarde iranskega denarja.Nobena komunistična laž,pa je ne pozabi natolcevat.

  • zokispoki

   Uf, a danes je ponovno Lazgoska orgija na sporedu ! Bo imel Serpentinsek svoj slavnosntni govor o babi in zabi, o raznju in zajcu ?

   • SIMON ROZIC

    …kaj bomo pa kuhali danes v Dražgošah?

    • JANEZ GUS

     Golaž z mesom,ki mu je že dvakrat pretekel rok.Predrista jih naj.

     • SIMON ROZIC

      … stari kameradi imajo tako ali tako ta požrešno trakuljo,
      pa jim bi še malo salmonele prav prišlo!!!!

    • zokispoki

     Upam, da so okoliski kmetje dobro zaklenili kurnike in hleve !

    • Slovenec

     Partizanski golaž, brez divjačine, soli in z malo
     popra…

    • Peter

     Recept za partizanski golaš: ukradi 5 kil govejega mesa, najbolje bočnik….

     • SIMON ROZIC

      …a ne časti sestavine za golaž Židanova Panvita?

     • Peter

      Za pravega partizanskega je treba meso ukrasti, najbolje kar celo kravo, no.

  • SIMON ROZIC

   Res je, vsaka jutranja vest se začne v Dražgošah, kjer se je zgodila velika
   partizanska izdaja vaščanov ! Upam, da bo prava resnica povedana vsaj enkrat
   na tem shodu, saj se lažejo že 41 let (pred tem so molčali, kot vaški grobovi)!

  • 127.0.0.1

   Ja ja saj vemo… Iran nima (še) (((zasebne banke))).

   Oh Vey !

   Masturbiranje z menorahi se nadaljuje.

 • Ivan Ivanovič

  Okupator ima vedno več pravic kot okupiranec. Migranti, ki zakrivijo kriminalna dejanja, so deležni milega sojenja in absurdnih oprostitev skoraj povsod v EU. Bruselj načrtno izvaja globalistično demografsko okupacijo Evrope z namenom odprave evropskih narodov in sploh avtohtonih Evropejcev, slovenska izdajalska kolaborantska oblast pa to podpira. Smrt fašiglobalizmu! Svobodo narodu!

  • 127.0.0.1

   Ne pozabi kdo je Vilniško deklaracijo podpisal.

   Vemo pa za Yinon načrt.

 • Novakec1

  Ne samo skorumpirano tudi debilno sodstvo imamo, da o zakonodaji sploh ne govorimo.

 • Unikatna

  Dajte, dajte…neumni argumenti…potem naj velja za vse, da javnost ne sme izvedeti za kazenske postopke in ne samo za tujce…po kazni izgon, ker potem ni nič čudnega, da je toliko kriminalcev in lopovov….

  • 127.0.0.1

   In potem Jelka Godec zrihta posel svojemu možu, sestrična položi neznano količino gotovine iz neznanega izvora na točno znan bančni račun,…

   • Unikatna

    Spet imaš nov nick…

    • 127.0.0.1

     Huh ?

 • Andrej Čep

  naj se sodnica vprasa kj bi naredila ce bi posilili njeno hcerko

  kastrirat takoj pa s KATAPULTOM v maroko

  • Peter

   Še drugo bi mu ponudila v uporabo, če jo ima.
   Solidarnost z našimi novimi čudovitimi sosedu, no.

   • pesjanar

    Še sebe bi ponudila v posilstvo da bi presodila če se ga splača zadržat ali izgnat.

 • Slovenec

  To je sad ultra leve antislovenske vlade in podpisa marakeskega sporazuma.

  • 127.0.0.1

   Vilniška deklaracija ti je pa kar prikladno ušla iz spomina.

   O Vey !

 • Peter

  Komaj čakamo, da pridejo, potem naj bi jih pa izganjali zaradi nekih malenkosti?
  Ne gre tako, g Gorenak, no.

 • Van Der Waals

  ILEGALCI POLNIJO ZAPORE! TO JE TA KADER ZA SLUŽBE!!!

 • janko

  Ja potem pa lahko tudi naš Tunnek gre v Nigerland, eno zahakla in zbriše nazaj.
  Samo imam en čuden filing, da bi bejba prišla v spremstvu enga z mačeto ….

 • montyamp

  Zakaj pa so banditi o PATRIA-i , nabijali skozi HANZA KURBENHAUS izdajalski rog , če javnost nima kaj iskati pri sodnih procesih ????????????????????????
  Butalci na sodniji , taka stvar je indikacija propada države .
  Se že veselim upognjenih kandelabrov .

  • Steiermark

   Ravno zaradi zavedaja teh zveri, zakaj bi lahko služili “upognjeni kandelabri”, povsod po Sloveniji postavljajo, nove, in ravnne….

 • xtc

  Dejstvo je ,da je treba KZ bistveno zaostriti sploh za tujce in ilegalce ter nagnat nekaj sodnikov.

 • TINE

  Obvezna dodelitev borcevske pokojnine.
  Posiljevalci morilci in luzerji si to zasluzijo.

 • Nata

  No, vidiš !! Pa so našli krivca !!

 • Artur

  Pokvarjene komunjare na oblasti ne počnejo nekaj kar tako, če od tega nimajo koristi pa četudi je to v nasprotju z zdravo logiko še več pa v škodo 75% glupih levih Slovencljev in 25 % normalnih slovenskih državljanov. Marakeški narodno izdajalski podpisani sporazum jih zavezuje tudi k temu načinu uzurpacije , da Migranta, ki je posilil študentki kao ne morejo izgnati iz države, ker za to ni pravne podlage ! kakšno korist ima od tega ta komunistična narodno zdajalska drhal je pa spet vprašanje zase na katerega se bi dalo še podebatirat Da vidimo koliko se nas bo zbralo proti enemu od pokvarjenih komunajzlskih podgan 15 t.m. pred parlamentom a glede na to, da se bo to dogajalo sredi delovnega tedna dvomim, da bo odziv množičen. Ne razumem zakaj ni termin za protest določen za konec tedna, sobota bi bila veliko polj logična izbira, imam občutek kot da se gredo oranizatorji s tem v zvezi po principou “vse bi radi samo, da nebi radi” zato pa kakor bo pa bo, “če bo špičasto bodo vile, če bo ploščato bo pa lopata”.

 • est

  Če bi to storil Kranjski Janez bi se vmešale vse možne službe in vsi rdeči mediji bi to senzacionalno novico ponavljali kot zlajnana plošča. Vrnejo naj ga Hrvatom, ki znajo to urediti bolj “na praktični” način.

  • Novakec1

   Zakaj pa Hrvatom, papirje je dobil v slolandiji da lahko dela sranje po zblojeni €U

 • 127.0.0.1

  Yinon načrt gre naprej…

 • Garbage man

  Bomo, pa sami polni predsodkov začeli napadati rjave islamiste s kosirji in kosami

 • mona lisa

  Morda bi moral posilitiŠarca.

 • šmentanamuha

  Kot kaže imajo sodniki povsod po EU enotna navodila.

 • Garbage man

  Ta kurbe FDV jevska bo že zvedela na plastičen način ,kako narobe je bit komunist. Ni mi nič žal za njo.

 • lena

  No migrantje, zacnite s posiljevanjem na vsakem koraku in za vsakim vogalom, saj ni pravne podlage, nic ne bo in veliko uzitkov v Butalah!

 • DEATH TO COMMUNISM

  Fotra punc bi to kozjejebsko govno morala poiskat in brez milosti ugonobit!