fbpx

Alenka Jeraj: Sledimo željam državljanov, ki se lahko sami odločajo, ali bodo RTV plačevali prispevek in kolikšno vsoto

Poslanka Alenka Jeraj je predstavila stališče poslanske skupine SDS.

“S predlogom o spremembi zakona o RTV smo sledili državljankam in državljanom,” je na prvi izredni seji državnega zbora, kjer so poslanci razpravljali o zadevah iz novega koalicijskega programa, med drugim tudi o zakonu o RTV, dejala poslanka SDS Alenka Jeraj. Prva obravnava predloga zakona o spremembah RTV Slovenija, predlog obravnave v DZ je predložila poslanska skupina SDS, je med drugim predlagala ukinitev plačevanje obveznega prispevka RTV. Na to temo je spregovoril tudi poslanec SDS Branko Grims, ki je poudaril pomembnost medijev v demokraciji.

Potem ko so poslanci SDS vložili predlog za posvetovalni referendum o zakonu o vladi, so zdaj enak predlog podali tudi za spremembe zakona o RTVS, ki ga DZ trenutno obravnava na izredni seji. Gre sicer enega izmed dveh predlogov sprememb zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so ju vložili v SDS.

Stališče poslanske skupine o zakonu je predstavila Alenka Jeraj, ki je uvodoma dejala, da so s predlogom sprememb zakona o RTV želeli odpraviti obvezni prispevek, ki ga plačujejo vsi državljani, teh je 630 tisoč. Predlagajo, da prispevek postane prostovoljen in da se fizične in pravne osebe same odločajo, ali ga želijo plačevati ali ne, ter o sami višini zneska. RTV Slovenija je po poslankinih besedah v zadnjih desetih letih izgubila med 200 in 250 tisoč gledalcev predvsem na področju informativnega programa, ki je deležen tudi največ pritožb.

RTV ne izpolnjuje zakona že od prvega dne
Dnevno so opažene kršitve zakona o RTV, v katerem je jasno določen način podajanja informacij, predvsem celovito in objektivno poročanje, česar pa RTV ne izpolnjuje. Jerajeva se je pri navajanju kršitev nanašala na 4. in 5. člen zakona o RTV, ki govori o celovitosti in objektivnosti informacij, o oddajah, ki morajo biti zasnovane na dejstvih in resničnosti ter o novinarjih, katerih poklicna dolžnost je poročati nepristransko in z integriteto. Veliko tega se ne izvaja, kljub temu pa so državljani primorani plačevati prispevek vsak mesec. “Obveščenost je izpopolnjena samo takrat, ko je o vsaki relevantni zadevi dostopna informacija vsakemu državljanu, enostavno zlahka in osvetljena z različnih zornih kotov in samo v tem primeru je izpolnjena ustavna pravica do obveščenosti, je dejal Branko Grims in dodal, da je to namen zakona o RTV, ki je bil dvakrat potrjen na referendumu.

Foto: zajetje zaslona

Ob navajanju kršitev se je Jerajeva dotaknila tudi izjave oziroma grožnje Marcela Štefančiča, ki je na tribuni RTV nedavno dejal “Jebeno več nas je kot njih, njih je ene par in točno vemo, kateri so, zakaj potem živimo in se obnašamo kot jebena manjšina”, je citirala Jerajeva in dodala, da se ob takih izjavah lahko samo vprašamo, kaj se dogaja v kolektivu novinarjev, ki zaničujejo delo svojih kolegov in kolegic. Podobno je razmišljal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, ki je dejal, da je “en novinar pisal za desni časopis, potem pa je postal normalen”, pri čemer je Jerajeva izpostavila, da ni potrebe po taki delitvi “desnih in normalnih” novinarjev in da je želja SDS, da so novinarji profesionalni, da se držijo zakona in poročajo dostojno, objektivno in uravnoteženo. Poudarila je dejstvo, da so se v preteklosti že večkrat zbirali predlogi in podpisi za ukinitev obveznega plačevanja prispevka oziroma, da ta postane prostovoljen in “k temu predlogu smo državljankam in državljanom sledili s  predlogom spremembe zakona o RTV“, je zaključila Jerajeva v DZ.

Svoboda in normalizacija RTV po merilih vladajočih
Zakon o RTV je bil usklajen z vsemi evropskimi institucijami, ob čemer Grims opozarja, da dvomi, da je z njimi usklajen tudi razlog, zaradi katerega se nova koalicija trudi čim prej priti do novega zakona, pisanega po “svojih merilih”. Po njegovem mnenju si nova koalicija želi politično posegati v zakon o RTV, “to pa se očitno imenuje Svoboda in normalizacija”, je dodal in spomnil, da je bil predsednik ključnega organa RTV Slovenije še do nedavnega predsednik politične stranke, Janez Kocijančič namreč. Grims je prepričan, da gre nekaterim v nos, da je v zadnjem obdobju RTV postala manj “ultra leva”, kot je bila, zato tudi hitijo s tem zakonom, da bi čimprej postavili na pozicije svoje ljudi, za katere imajo namen, da tam tudi ostane.

Poslanec Branko Grims

“Televizija, kot je bila mišljena z zakonom, bi morala biti preferenca, najbolj strokovna, najbolj nevtralna, najbolj pluralna medijska hiša v Sloveniji, ki bi bila referenca za vse druge. To se ni uresničilo, in sicer zato, ker se je zakon zavestno kršilo vse od dneva veljavnosti naprej,” je dejal Grims in pojasnil, da je največ razburjenja ob pisanju zakona sprožilo nasprotovanje novinarskemu kodeksu s strani nekaterih.

Sara Kovač