Ali iz Cerarjevega kabineta curljajo tajni podatki v Srbijo in Izrael?

Foto: STA

Miro Cerar je po popolnem piarovskem fiasku zaradi že skoraj ponarodelih besed “Slovenec sem, ne jamram, iščem rešitve” in strmoglavljenja politične podpore najel svetovalce za javno komuniciranje. Za 40.000 evrov na mesec mu svetujeta srbska državljanka Tijana Arih in še neznan izraelski državljan. 

Premierjeva poteza je problematična z več vidikov. Ne samo da sta svetovalca plačana iz davkoplačevalske malhe – plača jih stranka SMC –, ampak je problematično predvsem to, da nista slovenska državljana. Svetovalca za odnose z javnostmi naj bi po neuradnih informacijah iz kabineta predsednika vlade prejemala informacije zaupne narave.

Nova sodelavca predsednika vlade sta Tijana Arih, žena Igorja Ariha, strokovnjaka za javno komuniciranje, ki je s svojimi uslugami že pomagal ljubljanskemu županu in predsedniku propadle Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću ter evropskemu poslancu Lojzetu Peterletu in še neznani izraelski državljan.

Do posla preko soprogove družbe
Sodelovanje sta zaenkrat potrdila Igor Arih – Tijana Arih naj bi svoje usluge prodajala preko njegovega podjetja – in tiskovna predstavnica SMC Zdenka Jagarinec, ki pa je zanikala, da bi bila pogodba sklenjena za omenjenih 40.000 evrov. Kabinet predsednika vlade zaenkrat zanika, da bi bila z z družbo Arih d.o.o sklenjena kakršnakoli pogodba, poroča Požareport.

Na sedežu stranke SMC in v kabinetu predsednika vlade zaenkrat še molčijo. Povprašali smo jih o vrednosti pogodbe, kako se omenjena strokovnjaka usklajujeta s stalno službo za odnose z javnostmi in o obsegu informacij, ki so strokovnjakom za komuniciranje na voljo. Vprašanja smo poslali tudi na Urad Vlade RS za varovanje tajnih podatkov. Vprašali smo jih, ali sta strokovnjaka – glede na to, da sta tuja državljana – prestala kakršnokoli varnostno preverjanje in kakšne bi bile posledice, če bi to privedlo do uhajanja tajnih podatkov, ki jih ima premier na voljo. Na odgovore še čakamo. 

Ž.K.