Alpe Adria Green bi zdaj preprečila še odstrel šakala – njegov stalež uhaja izpod nadzora, povzročil je že za več deset tisoč evrov škode!

Zlati šakal (Foto: Steve Garvie, Wikimedia Commons)

Organizacija Alpe Adria Green bi zdaj rada preprečila še odstrel šakala, katerega razmnoževanje je v zadnjih letih ušlo izpod nadzora. Ta vrsta naj bi povzročila že za več deset tisoč evrov škode, pokončali naj bi psa, prav tako pa se število srnjadi ob prisotnosti šakala zmanjša za kar 30 do 40 odstotkov. Organizacija, ki je v svojih pripombah pristojnemu ministrstvu izrazila tudi nenaklonjenost do migrantske politike, je, pričakovano, velik proračunski porabnik!

Zavod RS za varstvo narave je izdelal oceno ogroženosti šakala in ugotovil, da vrsta v Sloveniji ni ogrožena. Torej ni razlogov, da bi s populacijo šakala upravljali v okviru strogega zavarovanja, ampak jo lahko ohranjamo v okviru trajnostnega gospodarjenja po zakonu o lovu. Medtem ko je bila vrsta šakal pred leti v Sloveniji v neugodnem položaju, se danes ocenjuje, da njihova populacija šteje 750 do 1.000 osebkov, kot izhaja iz osnutka Uredbe o spremembi uredbe o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah ministrstva za okolje in prostor. Še lansko leto so sicer številni mediji poročali o ocenjeni številki 400 šakalov.

Šakali že povzročili za več deset tisoč evrov škode, pokončali so že tudi psa
Na Štajerskem so lovci po poročanju portala Mariborinfo ocenili, da se število srnjadi s prihodom šakala zmanjša za 30 do 40 odstotkov, prav tako pa ta vrsta povzroča veliko premoženjsko škodo. Ta je ocenjena na več deset tisoč evrov letno, v Sloveniji pa smo bili letos priča tudi primeru, ko so šakali pokončali psa. Šakali se sicer v zadnjih letih pojavljajo tudi v Posočju, v Pomurju, v Beli krajini in na Gorenjskem. Tako kot pri medvedu in volku Lovska zveza Slovenije tudi glede šakala zagovarja strokovne in premišljene ukrepe, kamor spada tudi odstrel. Ker ne obstajajo več razlogi za strogo varstvo, omenjena uredba predvideva, da se omogoči trajnostno upravljanje s šakalom po predpisih, ki urejajo lovstvo.

Medvedka z mladičem. (Foto: Andrej Kapla)

Alpe Adria Green želi preprečiti odstrel šakala, kar so dosegli že pri medvedu in volku
A tako kot vedno se nevladne organizacije v zadevo vmešajo, ko je to najmanj potrebno. Organizacija Alpe Adria Green je na ministrstvo za okolje in prostor v zvezi z uredbo tako že poslala pripombe in zahteve v času javne razprave, s čimer želijo odložiti oziroma preprečiti odstrel šakala, tako kot jim je to v preteklosti že uspelo pri medvedu in volku. “Osnutek v celoti zavračamo in predlagamo, da se umakne iz nadaljnje obravnave. V nadaljevanju to tudi utemeljujemo. Izdelati je potrebno najprej strategijo upravljanja šakala,” zapišejo uvodoma. Kot lahko razberemo iz njihove zahteve, Alpe Adria Green želi, da šakal še naprej ostane zaščiten v skladu z direktivo o habitatih.

Foto: Siol

V pripombah kritični celo do migrantske politike države, ki naj bi bila škodljiva divjim živalim
V svojem odzivu glede šakala Alpe Adria Green najde celo prostor za kritiziranje migrantske politike Slovenije. Sicer ne zato, ker bi migranti ogrožali živali in posegali v njihov naravni prostor, pač pa zato, ker naj bi ograje predstavljale oviro prostoživečim živalim v Evropi, ki se, kot pojasnjujejo, selijo po naravnih zakonitostih. Njihova zahteva je sicer sestavljena pretežno iz novinarskih člankov, v katerih so različni strokovnjaki podajali svoje poglede na problematiko.

Foto: posnetek zaslona

Tudi Alpe Adria Green ni nevladna organizacija, pač pa je paravladna organizacija!
V preteklosti smo že poročali o številnih velikih proračunskih porabnikih, ki se predstavljajo kar kot nevladne organizacije, s svojim delovanjem pa vsiljujejo svoje poglede drugim, včasih prek pritiskov na politiko, včasih celo s kršenjem zakona. Takšna sta na primer Mirovni inštitut ali pa Pravno informacijski center. Tudi Alpe Adria Green ni nobena izjema, za svoje delovanje so iz proračuna že prejeli 181.319,90 evra. Davkoplačevalci smo tako prisiljeni financirati paravladno organizacijo, katere dejanja povzročajo znatno škodo na premoženju, ogrožajo pa tudi naše domače živali in celo naša življenja.

Rok Krajnc

 • Janez Korenjak

  Pa ne samo AAG, tudi druge “nevladne” organizacije iz okoljevarstvenega legla so krepko prisesane na davkoplačevalski denar. Čudaška država: financira “nevladnike”, ki so “kao neodvisni” od virov financiranja. Leseno železo…

 • Novakec1

  Bo več dela če boste začel odstreljevat tisto kar ogroža slovenstvo in Slovenijo. Pa še z ustavo je to zagotovljeno ane.

 • Nata

  Neverjetno kaj si takale nevladna organizacija privošči ??
  Tega enostavno ne razumem .Velik porabnik proračunskega denarja se repenči ??
  Ko prebiraš njihov Statut, se pa za glavo primeš . Saj človek sploh ne ve, kaj pravzaprav delajo !! Kaj je nad njimi samo Bog. . . . . .vemo kateri !!
  In kako lahko zagovarjajo porast šakala v Sloveniji ?
  ” Na Štajerskem so lovci po poročanju portala Mariborinfo ocenili, da se število srnjadi s prihodom šakala zmanjša za 30 do 40 odstotkov,”

 • Van Der Waals

  IZSTAVIT RAČUN AAG!!!

 • wert

  “Organizacija Alpe Adria Green bi zdaj rada preprečila še odstrel šakala…”
  Pravilno.
  Imejmo, kar čez in čez zoološki vrt, Organizacija Alpe Adria Green pa naj oškodovancem poravnava škodo.
  Zmenjeno.
  Dobijo dovolj denarja od države, da lahko povrnejo škodo, ki jo njihovi “varovanci” povzročijo ljudem.

 • me

  Nujen je odstrel na vseh frontah.
  Tudi v politiki.

 • dob

  “povzročil je že za več deset tisoč evrov škode!”

  Ne ga lomit! A je on opral milijardo skozi NLB?

 • soc

  Šakal je vendar slovenska avtohtona žival. Kajne?

  Na vrtu se mi je razbohotil nek eksotičen plevel, kakršnega v predhodnih petih desetletjih zanesljivo ni bilo. Prav tako bijem bitko s tonami čudnih malih “železnih kačic”, ki so se pojavile pred dvemi leti. In nesumiljeno ter zaenkrat brez upa zmage uničujem prve in druge.

  Domnevam, da me bodo bebavi in agresivni zeleni aktivisti po analogiji s šakal zgodbo proglasili za škodljivca, kaj to, morilca, in me prijavili sodmniku za prekrške. Ali pa vsaj dali v ustrezne medije od Mladine do RTV.

  Verniki frankfurtske šole takih in drugačnih agresivnih skupin nas bodo ugonobili desetletja prej kot bi nas “okoljske spremembe”.

  • Janez Korenjak

   …rdeči dvonožni šakal (Canis aureus comunismus) tudi ni avtohtona žival (čeprav je na slovenskem ozemlju prisoten že več kot 80 let), ki pa žal ni predvidena za odstrel. Je trdoživ plenilec, ki živi od truda drugih. Tudi ta problem bi lahko rešili lovci.

   • cosmosjasnovidec

    Rešili bi lahko tudi tebe vendar se nikoli ne nastaviš na pravo mesto.
    ——————————————————————————————–
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec
    —————————————————————————————-

 • Zoran Šuštar

  Živali niso politično opredeljene, niso ne leve ne desne in brez dvoma jih ograje in žica z rezili zelo ovira in jih tudi poškoduje.
  Drugi dejstvo pa je da pravzaprav ravnovesje v naravi podirajo lovci z svojimi posegi, in ko podrejo ravnovesje v eni živalski vrsti, se to nadaljuje naprej kot domine. Če bi divje živali pustili lovci in ministrstva na miru, bi same poskrbele za uravnovešenje s svojo selekcijo.
  Pa še nekaj: poglejte karto Slovenije glede pašnih površin drobnice in goveda, in jo primerjajte s tisto izpred 15 let in boste videli kdo je pravzaprav invaziven in kdo živalim jemlje življenjski prostor. Da o novih naseljih na robovih gozdov in koliko hektarov zelenih površin se letno pozida, tu je Slovenija v vrhu EU.

  • Janez Korenjak

   Laična neumnost: šakal ni prav nobena avtohtona vrsta in ravno šakal podira ravnovesje v naravi. Do sedaj je MOP pustil npr. medvede in volkove na miru (DONDES in AAG sta na upravnem sodišču preprečevala odstrel) in je ravno zato prišlo do prenamnoženosti, da so sedaj ogroženi ljudje in njihove živali – narava ni prav za nič sama poskrbela.
   Glede karte, ki dokazuje večanje kmetijskih površin: prosim, kar pokaži jo! Kmetijske površine se zaradi opuščanja dejavnosti manjšajo in prostor se prepušča velikim zverem.
   Da ne govorimo o tem, da je volk v Slovenijo umetno naseljen – kdo se torej igra z zakoni narave? Lovci mogoče? Ne pozabi, da velike zveri upravlja MOP, lovci so samo izvrševalci upravitelja in jim nikar ne poskušaj naprtiti krivde za prenamnoženost.

  • Common Sense

   Vorasanje: Kako lahko drzis iphone v roki in ob tem trosis taksne neumnosti? Kako ti to rata?

  • dež

   V zadnjem odstavku si napisal neumnost.
   Slovenija se vse bolj zarašča in z okoli 60% gozdov spada med najbolj gozdnate dežele sveta. Z večanjem neprekinjenih gozdnih površin se povečuje življenjski prostor vsakovrstnih gozdnih živali, ki ga pridno poseljujejo (citirano iz enega izmed prispevkov na netu).
   Živali, ko se preveč razmnožijo, zaradi česa zmanjka prostora in hrane v gozdovih, pridejo v naselja, to pa prinese probleme. Zato je nadzor populacije z letnim odstrelom (po potrebi) čisto korekten ukrep države (lovci ga samo izvajajo).

   • Zoran Šuštar

    Enostavno se ne morem strinjati z vami, ker nimate prav. Še enkrat: poglejte si npr. širitev naselij na obrobju Ljubljane, Celja Maribora itd., ter še posebej urbano širitev občin ki mejijo na mesta, kot npr. Domžale, Kamnik, Ilirska Bistrica, tudi Škofja Loka, Ne samo da se širijo linearno, ampak se širijo s kvadratno hitrostjo. Nekatere kmetije se res opuščajo, vendar ne v tako veliki mero kot to trdite in to ni vzrok za porast števila zveri in drugih živali. Obstaja podatek koliko se letno izvede prekvalifikacij kmetiskih zemljišč v zazidljive, tukaj prednjači Ljubljana, in to močno pred ostalimi mesti in naselji. Saj v teh prekvalifikacijah občine poberejo velike denarje. Poglejte kje vodijo kolesarske steze za gorske kolesarje, itd.

    • dež

     Če se naselja širijo še ne pomeni, da se na račun gozdov. Vsaj jaz še nisem zasledil, da bi kje posekali gozd, da bi tam zraslo novo naselje. Naselja (in razne gospodarske cone) se res širijo na kmetijska zemljišča, to je dejstvo, a obrobja gozdov se še vedno zaraščajo.

    • Anton

     Ja recimo jankovič je na obrobju vrhnike pozidal zelo lep hrib , in še danes so hiše prazne. Zakaj te vprašam?

 • totex39

  Ukiniti plačevanje nevladnih organizacij, ko ne bo več financiranja, jih nikjer več ne bo.

  • Hamid Begic

   Tudi cerkev in njihovih organizacij. :)

   PS: To pa ne, ane?!

   • wert

    Bomo raje mošeje, saj ti lahk tud na platcu, ali kjer kol drugje moliš, he, he

   • Anton

    Ja ampak samo rkc, vse ostalo je ok.

 • Hamid Begic

  Sama demagogija in populizem…. Vsak dan članki, kateri vzbujajo neutemeljen strah, delovanje vlade,… :)

  PS: Bedno.. Res bedno. :)

  • Anton

   Ja tunnek, res bedno.

 • barbara rov

  Naj kmetje izkopljejo 6m širok in 3m globok jarek okoli tropa, pa bodo imeli mir, pa še ograje jim ne bo treba postavljati.

  • wert

   Ne le mir, tudi pečenko in golaž bodo imeli na obroke , he, he

  • anzek

   Bi lahko napisal še kakšno bolj butasto??

   • barbara rov

    Zakaj je pa ta rešitev butasta?

    • anzek

     Si že bil kdaj na kmetih? Naša država je hribovita in trop živali je za to, da popase tam kamor človek ne more ali je ekonomsko manj zanimivo.

     SLO se zarašča, zakaj le? Kmetje so pa v očeh oblasti, leve oblasti, tisti katere je potrebno ožeti, so nebodigatreba!

     Sam sem bavim s pašo drobnice in dobro vem kako se zadevi streže.

     • barbara rov

      Koliko parcele za drobnico pa imaš? Neko zaščito za živali pa moraš imeti, ponavadi imate kole pa 3 žice gor not pa elektriko. To je nezadostna rešitev proti volku, saj je prebrisan pa tudi rov zna skopati pod ograjo. Zaščita je draga zato sem predlagal jarek ki se mi zdi učinkovita in poceni rešitev, lahko cam dam pa tudi kakšno precej dražjo. Saj imate kmetje precej denarja saj vas vidim s trahtorji za 100 000 EUR…

     • Silos

      Bumbar na m3 !

     • barbara rov

      Volkovi jejo tistim, ki za svoje živali niso poskrbeli…Sicer pa, to itak ni moj problem, ker se sten ne ukvarjam…

     • Silos

      Potem pa ne pametuj!

     • barbara rov

      V Ljubljanskem živalskem vrtu imajo skopan jarek okoli slona. Zdej, če imaš pa veliko površino, je pa zaščita draga, ampak, tak problem so imeli tudi v preteklosti, namreč, kmetje niso imeli denarja za ograjo, pa so iztrebili volka. Zato je volk tudi iztreblen, ker kmetje niso imeli denarja za ograjo (po mojem mnenju).

     • anzek

      Jaz imam ograjeno dobrih 5 ha zemlje. Za to sem porabil, samo za material, cca 20.000 DEM. Tehnologijo za izgradnjo ograje sem uporabil od firme Gallagher : https://www.gallagher.eu/en_export/high-tensile-fence-sheep.

      El. pastir je tudi od te firme, je predhodnik tega el pastirja: https://www.gallagher.eu/en_export/electric-fencing/energizers/gallagher-i-series-m2800i-electric-fence-energizer-230v-including-accessories
      Tri žice niso dovolj, jaz imam 5 žic debeline 3,5mm z veliko natezno trdnostjo. Za ovce je dovolj, za zveri pa je to odločno premalo. Vidim pozimi po sledeh v snegu, lisice so prebrisane živali. Tudi one mi kdaj pa kdaj odnesejo kakšnega jagenčka.

      Tiste kmete, ki imajo take traktorje, kar pozabi, tisti ne pasejo živine, ukvarjajo se v glavnem s kravami in proizvodnjo mleka, pa še prave barve moraš biti, oni so pri koritu.

 • bubamara

  Čestitam kmetom za odstrel medvedke. Danes te država sili vzeti stvari v svoje toke. Bravo. Samo tako naprej.

  • šmentanamuha

   Kakšno veselje ob umoru plemenite živali, ki ni nikogar niti poškodovala. Tu se vidi kultura ljudi. Nobenega obžalovanja. Nikjer nobenega poskusa, da bi jo odpeljali globlje v gozd. Kmeti pa kot nalašč pasejo živali medvedom pred nosom in to brez zaščite. Primitivno. Česa se tako veseliš?

   • Anton

    Kultura ljudi se kaže v kočevskem rogu teharjah in hudi jami.

    Je pa res da ljudje nimajo občutka do Božjega stvarstva. Danes je prišel šintar po crrkjeno kravo in teleta in jo tako nagravžno naložu na kamjon, da mi še zdaj slabi. Vendar pa me ne čudi, saj še ciganov ne pustimo pokopat..

    • šmentanamuha

     Tudi to je res.

   • bubamara

    Medvedka je napadla žensko in je bil odrejen odstrel. Vendar ni bilo junaka med lovci, ker če bi ustrelil napačno medvedko, je kazen 800eur. Malce več sočutja za ljudi, ki živijo med zvermi.

    • šmentanamuha

     Napad medvedke na neko x babico je fake news, ki je služil sovražnikom medvedov. Tako zlagane novice nam že dolgo niso prodali (no, meni je niso). Za lažnive ljudi nimam sočutja, tudi oni model, ki je s fotoaparatom rinil v medvedji brlog z mladiči, se mi ne smili. Pobiti celo medvedjo družino, ker je neka x oseba samo videla medvedko, je res nekaj strahopetnega in zavrženega. Ljudje rinejo na medvedji teritorij, potem pa jadikujejo, ko zagledajo medveda. Patetično.

     • anzek

      Ti si ena taka “fake news” v kompletu!!

     • šmentanamuha

      Slab argument.

     • anzek

      S človekom, ki ne spoštuje drugih, je to več kot dober argument!!

     • bubamara

      Sej bo.

     • šmentanamuha

      Naj ti bo tako, kot želiš drugim.

   • anzek

    Vam sem že enkrat napisal: najprej pojdite iz bloka na deželo, poglejte malo k kakšnemu, ki pase živali, zamislite si volka, medveda, šakala, ki prihaja proti vam, potem pa pametujte.
    Niso problem volkovi, medvedi, problem je njihovo število!! Medvedov je bilo leta 2000 200 sedaj pa cca 1000!! Volkov je tudi nenormalno veliko, grozno so se namnožili, razlog: tako volk kot tudi medved, tudi šakal, nimajo naravnih sovražnikov, oni so naravni sovražniki srnjadi, jelenjadi, zajcem………drobnici, ostalim domačim živalim…Zato je njihov naravni sovražnik samo človek, v našem imenu gospodarijo lovci, pa še tem ne pustimo, da bi opravljali svojega dela.

    Kako je že napisal Prešeren?? Le čevlje sodi naj kopitar!!

    • šmentanamuha

     Če se bojiš medveda in volka, potem ne živi na njegovem terenu.
     Da se tudi drugače:
     https://zooparkrozman.si/
     Zoo park Rožman

     Vrzdenec 61, 1354 Horjul

     041 234 719

     [email protected]

     Facebook

     • anzek

      Od kdaj je pa to teren medveda, volka, šakala??

      Če bi rada živela v živalskem vrtu, zverinjaku, izvoli, nekaj nas je pa še prisebnih in kaj takega ne dopustimo!!
      Kakšne sekaš, pa to ne moreš verjeti, ti živalski vrt primerjaš z divjino.O ravnanju z živalmi NIMAŠ POJMA!!
      Prav je, da se take zagovornike kot si ti, popiše in se jim izstavi račun za škodo kmetom kot tudi, bog ne daj, poškodbo ali celo smrt človeka!!

     • šmentanamuha

      To je od nekda teren volka in medveda, za šakala ne vem. Razvajenemu potrošniško naravnanemu zahodnjaku se zdi povsem normalno, da se pobije vse živlaii, če si on slučajno zaželi zgraditi hišo, tam kjer so medvedi in volki. Izseka gozd, naseli govedo ali drobnico in potem s puško čaka na medveda in volka, ki si drzne priti tam mimo. Tvoj komentar je znamenje strahopetnega človeka.

     • anzek

      To je komentar človeka, ki je, med drugim, tudi kmet in namerava tudi kmet ostati!!
      V kolikor se bodo v naše kraje naselile te zveri, je z mojim, pa ne samo z mojim, ketovanjem konec, kajti zavedam se, da nobeno vlaganje v preventivo na takem terenu kot sam živim, ne bi bilo smiselno!! Takim, kot ste vi, ki pametujejo iz varnega zavetja bloka, je služenje vsakdanjega kruha španska vas, ampak zavedajte se, da je kmetijstvo nujno potrebno za kolikor toliko obdelano krajino, za to, da boste tudi taki kot ste vi, imeli kaj dati v usta, kajti SLO se intenzivno zarašča.

      Potrebno se je vrašati: kako to, da je povprečno vsak dan v SLO 5 kmetij manj! Le kakšno krajino bomo pustili našim zanamcem, če bo vse zaraščeno, od česa bomo živeli, od kreditov?
      Pamet v roke muhica!! Pa iz bloka pojdite malo od Škofljice proti Vnanjim goricam. Pojdite malo peš, boste tudi vi videli v živo medveda, jaz sem ga, pred leti pa boste potem pametovala.

     • Nata

      Hm. . . . . . zanimivo debato imata z anzekom.

      On, ki kmetuje in ve kakšni stroški so z zaščito , pozna pač problem s te strani.
      Ti pa gledaš drugače. Vsak iz svojega zornega kota imata prav.

      Veš, država pa prerekanje med drugače mislečimi dobro izkorišča.

      In, veliko je kmetij, ki že desetletja tam stojijo in ljudje skrbijo za svojo posest.
      Zakaj nekaj časa ni bilo te nadloge ? Ker je bilo več obdelane zemlje.
      Ko so kmeta spravili v tovarne , za stroje, je leta prodajal zemljo za vikende.

      Zemlja se je vedno bolj zaraščala in zveri so se vrnile.
      In kaj delajo silni lovci ? Puškice na rami in krivce za klobukom nosijo. . . . .

     • cosmosjasnovidec

      In popolnega usekanca.
      ——————————————————————————————–
      Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
      DR.Cosmosjasnovidec
      —————————————————————————————-

     • cosmosjasnovidec

      Teren divjih živali ste zavzeli vi,ker se niste mogli namestiti tja kjer jih ni zato ne bluzi teslo.
      Če si že na njihovem terenu si lastnino zaščiti z ustreznimi objekti kakor se spodobi ne pa,da zaradi skopuštva nagovarjaš folk k pobojom divjih živali.
      Če ti kaj ne odgovarja se odseli tja kjer divjih živali ni saj si ti na njihovem območju kamor si se prislinil in ne oni na tvojega.
      ——————————————————————————————–
      Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
      DR.Cosmosjasnovidec
      —————————————————————————————-

    • Nata

     Ne se jezit !! Saj tam pri Alpa Adria Green so sami stručkoti. . . . . .
     ki se imajo nadvse lepo, ko meglo prodajajo !
     https://alpeadriagreen.wordpress.com/kaj-delamo/

    • cosmosjasnovidec

     Daj ne bluzi konj zabit.Uredi si zaščito kakršna mora biti in zapri kljun.
     Ti si se prislinil na teren divjih živali ter ga zavzel sedaj bi jih pa rad še pobijal zahojenec skopušni samo,da ti ne bi bilo treba kaj dati iz žepa.
     Odseli se od tam,če ti ne odgovarja kakor tudi drugi ostali tebi podobni prismuknjenci pa bo vse v redu.
     Kdo vas je silil,da se slinite na terene katere so last živali kar je tudi proti zakonito vendar vam je komunajzerska golazen seveda vse pustila,ker ste bili njihovi špeclji.
     ——————————————————————————————–
     Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
     DR.Cosmosjasnovidec
     —————————————————————————————-

   • Observer

    Medvedko lahko odpelješ v gozd…in potem novo…in novo…in novo…dokler jih ni na tisoče. In kako dolgo je takšno početje vzdržno? Enkrat se zveri namnožijo preko mere in jih je potrebno zreducirati do primernega števila. Takšno vlogo imamo ljudje, dano od Boga. Gospodujemo nad živalskim svetom. Če tega ne počnemo zaradi tega, ker so se ljudje v mestih pomehkužili ter poneumili in vidijo živalski svet samo preko cenzuriranih NatGeo dokumentarcev, kjer ti ne pokažejo kako zveri trgajo svoj plen pri živem telesu, potem bo pa obratno. Smili se ti medved, smili se ti volk… kaj krava, srna, ki jo zveri raztrgajo, ker jih je preveč, se ti pa ne smilijo? Se ti ne smilijo ljudje, še posebej otroci, ki potem nimajo nič več za jest, ker so zveri vse požrle?

    Vsi bi morali gledati posnetke kako zveri v Afriki trgajo svoj plen pri živem telesu, nakar bi to prenesli v naš svet kaj se dogaja po naših gozdovih in pašnikih, pa bi se hitro streznili…

    • šmentanamuha

     Pravijo tudi, da je ljudi preveč, da smo prenaselili planet in bo treba zmanjšati število. Načrt je že pripravljen. Si prepričan, da nisi med tistimi, ki so določeni za “odstrel”? Tudi naš odnos do živali določa našo karmo.

  • šmentanamuha

   Še živali imajo več sočutja:
   A Lioness Adopts a baby antelope. A short documentary that will open your eyes.
   https://www.youtube.com/watch?v=mZw-1BfHFKM

   • Observer

    Žal samo anomalija. Do Kristusovega ponovnega prihoda je kruta realnost še vedno taka:

    https://www.youtube.com/watch?v=VECtHHQjCqg

    Tega ti pa na TV v dokumentarcih ne pokažejo, ker je preveč kruto za gledalce. Zato pa imate ljudje popačeno predstavo o zvereh. Se jih da natrenirat, da se te navadijo ja in jih lahko božaš kot mačke, če jih od malega vzgajaš, samo še vedno so zveri, še vedno morajo jesti. In ko se namnožijo…pojedo vse kar je pod njimi v prehranjevalni verigi.

  • cosmosjasnovidec

   In to pomeni za tebe “vzeti stvari v svoje roke”,da so kmetavzarski zahojeni smrdljivci ubili Medvedko katera nikomur ni bila nič kriva?
   Stvari bi kreteni zabiti kmetunski vzeli v svoje roke,če bi šli v parlament in tam pobili nekaj parlamentarske golazni katera si to zasluži a so se pederajsi smrdljivi strahopetni seveda raje spravili na medvedko.
   Upam,da jim bo v bodoče toča sklestila vse kar imajo vsako leto predvsem pa njihove zabite kmetavzarske buče,ker so taki zabiteži navlaka na zemlji.
   ——————————————————————————————–
   Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
   DR.Cosmosjasnovidec
   —————————————————————————————-

 • jakob kovač

  Take nevladne organizacije ki delajo samo škodo za svojo promocijo je treba odstranit,ker imajo res nore pobude,kot na primer prepoved vetrnih elektrarn zaradi ptic,kot da se ptiči ne znajo ognit elektrarni.

 • Janko Pirnat

  Kako so lahko registrirali angleško ime, če pa imamo zakone, da se morajo pravne osebe poimenovati v slovenskem jeziku???

 • Franjo Trojner

  Tej nevladni organizaciji takoj zapreti pipico z državno finančno podporo.
  Tudi sam imam rad živali, a število zveri je potrebno omejiti na število, da so koristne in ne delajo škodo.
  Šakal lovi zajce, miši, podgane, fazane, srnjad, če mu zmanjka hrane pa tudi muce in manjše pse, kar lastnikom hišnih ljubljenčkov gotovo ne bo všeč. Lastnikom drobnice in govedi škodo delajo medvedi in volkovi, ob priliki tudi potepuški psi, ob pomanjkanju hrane pa jim bodo škodo delali še že danes preštevilni šakali. In mimogrede, populacija divjega zajca je v Sloveniji kritično majhna. Šakal v Sloveniji ni avtohtona vrsta! In brez skrb, ko se populacija še poveča se bo kr hitro pojavil tudi v Ljubljani, kjer bo ljubki šakal stikal po vaših smeteh, zelo mu bodo teknile vaše muce in psi! Takrat boste pa pisali peticije za odstrel.
  Pa še to TUJERODNI KORMORANI so uničili ribji fond v rekah in potokih po Sloveniji, uničujejo tudi drevesa na katerih gnezdijo, ta se od njihovih iztrebkov dobesedno posušijo, pa ne ukrepa nihče, čeprav ribiške družine že leta prosijo za pomoč.

 • SIMON ROZIC

  Naj nesposobne, lahkomiselne tetke, ki sicer doma božajo le svoje mačke, takoj
  pristopijo oškodovanim kmetom v pomoč; naj čuvajo domače živali ali ponudijo svoje
  prihranke, ki jih pridobivajo z odpiranjem in zapiranjem ust!

 • xtc

  Šakal ni povsem avtohtona vrsta v SLo zato je odstrel smiseln.

 • Imperial Commando

  Sakali so vecinoma mrhovinarji, tako kot aktivisti, valda ne bodo pustili odstrel svojih.

 • šmentanamuha

  No no no, Gr Enze, raje postani prijatelj živali in njihov zaščitnik.
  Amazing Moment A Lioness Named Sirga Hugs A Man Who Saved Her Life
  https://www.youtube.com/watch?v=v9jSs7EMKT8

 • cosmosjasnovidec

  Vsi bi zadnje čase samo kar počez pobijali vse divje živali.
  To so začetki sfustriranih frutalnih motenj,ker je prekleti butasti strahopetni folk preveč posran,da se upre lopovskim manipulacijam vlade katera jih ima za navadne bedake pa se strahopetci posrani raje spravijo na divje živali.
  ——————————————————————————————–
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec
  —————————————————————————————-

  • anzek

   Butelj!!

   • cosmosjasnovidec

    Je tvoj stari kreten zato tudi ti ne moreš biti pameten z tvojo prazno plešasto kmetavzarsko bučo.
    ——————————————————————————————–
    Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
    DR.Cosmosjasnovidec
    —————————————————————————————-