Medvedko z mladiči bo imela na vesti “okoljevarstvena” organizacija Alpe Adria Green

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Zveri na Slovenskem so v zadnjih tednih povzročile veliko škode na drobnici in govedu, zaradi pomanjkanja prostora pa so pričele napadati tudi ljudi. Napad medvedke z mladičema na 80-letno žensko v občini Škofljica, ki se je zgodil v soboto, kaže, da nevladne organizacije nimajo veliko skupnega z realnostjo, saj živijo v utvari, kako naj zveri ne bi bile nevarne. Glede na to, da je pred slabim tednom na istem območju medvedka skoraj napadla tekača, je bila logično izdana odredba za odstrel. Namesto da bi zazvonili alarmi, so se pojavili posamezniki, ki so pričeli fantazirati, da odstrel ni nujen in da bi bila bolj primerna odlov in preselitev v živalske vrtove ali v naravo v tujino. Trenutna situacija pa kaže, da je zadeva preveč resna in za tovrstne projekte, poleg tega pa divja žival v živalski vrt ne sodi, v tujih gozdovih jih nočejo.

Opozorila glede nevarnosti, ki jo predstavlja preveliko število zveri na Slovenskem, so se v praksi izkazala za utemeljena. Okoli 5.30 je v naselju Vrh nad Želimljami v občini Škofljica medvedka napadla 80-letno žensko in jo poškodovala na njenem lastnem dvorišču, potem ko je šla preverit, od kod prihajajo kriki na dvorišču.

Preveč medvedov ustvarja konflikte
Za mnenje o izredni situaciji okoli medvedke z mladiči smo povprašali direktorja Zavoda za lovstvo in naravovarstvo Miho Skerla, ki živi v osrčju notranjskih gozdov, kjer si z zvermi kot so volk, ris in medved deli številne zgodbe iz narave. Po njegovih besedah je ponavadi tako, da ko človek napade človeka, pride do obsodbe. “Tako se ponavadi dela. V vsakem primeru bodo šli v kvoto, ki je pod intervencijskim zakonom. Bilo bi za vprašati okoljevarstveno organizacijo Alpe Adria Green, kaj si oni mislijo? Oni so naredili, kar so naredili. Na vaši televiziji sem povedal, da če bi mojega otroka napadli in da bi podlegel, bi jih tožil za umor. Kar se pa medvedke tiče. Ona je branila mladiče. Nahaja se na robu vasi in tam bo ostala, ker nima več prostora v gozdu, saj je v gozdu preveč medvedov. Tam bo ostala in prišlo bo do konfliktov, zato jo je treba izločiti.” Glede načina, ki so ga predlagali nekateri zanesenjaki, da bi medvedko uspavali in jo preselili v živalski vrt ali v gozd na tuje, je Skerl komentiral, da se takšne stvari načrtujejo več mesecev. “Potrebna je pogodba z državo, napisati je potrebno sprejemnico in tako naprej,” je izjavil, kar še dodatno zavleče celotno situacijo v trenutku, ko je potrebno ukrepati hitro, saj imajo krajani opravka z zaščitniško in nevarno zverjo.

Foto: Nova24TV

Mladiča in medvedko ima na vesti okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green
Skerl je prepričan, da je odstrel najprimernejša metoda, ljudje v mestih pa imajo po njegovem povsem drugačen pogled na to. Za njih, ki živijo na deželi, pa je zadeva povsem logična. “Mislim, da so se prav odločili. Odstrel je pomemben in potreben. Zdaj vidijo ljudje dva uboga mladiča zraven, ampak tako je, ne gre drugače. Mladiča in medvedko ima na vesti okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, ker ta ni dovolila normalnega odstrela, ker se je pritožila.” Pri tem je dodal, da v naravovarstveni organizaciji enostavno niso kompetentni za področje sobivanja z zvermi.

Spodnji posnetek prikazuje medvedko z mladičema, malo preden je napadla 80-letno gospo:

Gepostet von Katja Gaspari Leben am Samstag, 22. Juni 2019

Možnost napada zelo prisotna
Že pred napadom na 80-letno žensko je Skerl v oddaji Drugorazredni povedal, da ima vsako bitje svoj osebni prostor, ki ga brani. “Človek ima ta prostor recimo za dolžino roke ali roke in pol. Več medvedov, več zveri v gozdu pomeni manj prostora zanje. Medved se širi in ko bo tega prostora še manj, bo teh pogojev za napad še več,” je izpostavil Skerlj. Možnost napada je po njegovih besedah zelo prisotna. “Napadi so pravzaprav zelo pogosti, vendar se največkrat končajo z grožnjo. Napadeni smo predvsem lovci, fotografi in gobarji, namreč, vsi mi se zavedamo, da ne bomo videli živali ali je slikali, če bomo glasni. Ti napadi so potem več ali manj izzvani. Bolje priti v spor z zakonom, kot pa biti poškodovan. Je pa res, da moraš znati vsako zaščitno sredstvo uporabljati. Če ga ne znaš uporabljati, je lahko učinek ravno nasproten,” je jasen.

Ob srečanju z medvedko je po besedah Skerla nujno, da se ji pokaže, da človek zanjo ni nevaren. “Pokazati ji moraš, da si tam in da nisi nevaren, si pa velik in se umikaš. Umakneš se ritensko, nikoli se ne smeš obrniti in teči, ker potem postaneš plen. Plen pa je treba ujeti in ubiti. Tako razmišljajo zveri.” Na srečo je 80-letnica napad preživela, je pa po poročanju portala RTV Slovenija utrpela poškodbe na desni strani telesa in si pri padcu zlomila kolk, kar le ni tako nedolžno za okrevanje starejše osebe. Primer Petra Zalarja, ki je po napadu medvedke postal tetraplegik, bi moral ljudem predstavljati lekcijo, da so zveri nevarne, ko tem prične primanjkovati prostora zaradi prevelikega števila zveri v gozdu. Še posebej pa v času, ko imajo mladiče. Kakorkoli, težko pa je razumeti tiste, ki se na družabnih omrežjih norčujejo iz napadene, nič krive, 80-letnice in se postavljajo na stran živali.

H. M.

 • Franc Šink

  Dlje se bo odlašalo, več zveri bo treba odstraniti in več bo krvi.

 • Janez

  Iz Slovenije bo treba odstraniti še kaj drugega,ne samo medvedov in volkov.Danes ob 4.30 sem zopet videl volka na pašnikih Meninskih Ravni.Lani pa en mesec prej na istem mestu.Hvala bogu,še ni naredil škode med telički,ki jih čuvam.

  • Janez Korenjak

   a Mesec? :-)

 • Sandokan

  Zadn čas da pridejo vsemirci in nas vse odvzamejo, nas največje škodljivce na tem svetu.

 • Novakec1

  Pa nehite že javnon pametovat o zvereh v slolandiji, te stavari se naredijo potiho pod okriljem noči in ne obešat na tavelik zvon.

  • rabbit

   Točno tako delavci iz Bosne pravijo, da pri njih ni nobenega problema, vzame se puško in se problem reši.

   • šmentanamuha

    Krvoločbna zajkla bo drgač šla sam v gošo in lastnoročno zadavila vse medvede.

    • rabbit

     Bi bilo dobro, da bi se muha najprej naučila brati in pisati, mi smo to osvojili v prvem razredu osnovne šole.

 • Anton

  al obstaja, oz če že naj kdo objavi, študijo, kolikšna je vzdržna populacija teh nebodigatreba medvedov in volkov za Slovenijo

  sarkazem press

  • piki

   ….koga briga…zdaj je čas lova na trofeje..

 • Nšo-či

  Odstrel medvedke z mladiči je strahopetno dejanje. Je brezpogojna ljubezen medvedke in svoboda v njenih očeh tsto s čimer se ta družba ne more soočiti? Kakšna dvoličnost. Zakaj pa ne prepovemo pitja alkohola, več invalidov ustvarja kot srečanja z medvedkami.

  • šrauf

   Ali je muca,ki se pol ure “izživlja” z ujeto miško preden jo poje sadistična?

   • piki

    ..zakaj le…mačka je plenilka…mimogrede…vprašanje je glupo

   • Nšo-či

    Ne vem, kaj bi mi s tem rad povedal. Medvedja mati je brezpogojno ljubila svoja mladička.

    https://youtu.be/QD4j3jF0TAk

  • Silos

   Ne pametuj,pojdi se sprehajati sama po gozdu ali morda pojdi pomagat kakšnemu kmetu,
   pa ,če slučajno srečaš medvedko in ti odgrizne pol riti boš drugačnega mnenja!

   • Nšo-či

    Oboje…. z veseljem. Rada hodim po gozdu. Sama. Spominja me na otroštvo, čas z dedkom, ki je fotografiral živali za razne revije. Moj sanjski kraj je neka gorska metija. Oboje pa ni pomembno zate. Nenavadno je to, da te ceste, ki terja ogromno življenj ni strah. Gozda te pa je

    • Silos

     No očitno lahko rešiva problem in se greva skupaj sprehajat :) mene ne bo strah
     ti še pa ne boš sama sprehajala!

 • Hamid Begic

  Stroka se strinja, da bi odstrel, prinesel več škode, kot koristi…Zrušil ekosistem….Zakaj ne poslušamo strokovnjakov…..Ne pa nepismeni del državljanov Slovenije?! :)

  PS: Podpišite peticijo: https://www.pravapeticija.com/peticija_proti_interventnemu_zakonu_o_odvzemu_200_medvedov_in_11_volkov_sprejetemu_20junija_2019?uv=15906475&utm_so

  • Anton

   itak, poznamo take “strokovnjake”, danes pišejo tako, jutri bodo drugače, odvisno od višine ponujenega denarčka

   sarkazem press

   • piki

    ..jih dobro poznamo….90 jih je v dz…take streljajo in take zakone sprejemajo,da se nam,ki to mirno gledamo ,bohinjske krave smejijo

   • rabbit

    No to so taki strokovnjaki iz ljubljanskih blokov, ko medo stopi samo na Rožnik takoj pride specialna enota policije in ga ubije brez milosti.

 • James Lammar

  Ni je napadla! Ima pa Jure Leben tam hišo, pa si bo malo počistil naokoli!

 • James Lammar

  Brezsodni poboj!

 • James Lammar

  Vse spominja na leto 1945, ko je iz gozda prilezlo neskončno število “strokovnjakov”, ki so ugotovili, da so izvensodni pogromni odlična zadeva!

 • piki

  …kdaj bo “napadena” gospa sposobna povedati zgodbo sama….pred kamero?!

  • rabbit

   Jo je preberi v Slovenskih novicah.Potem pa gobcaj.

 • piki

  ..če bi medvedka hotela ubijati,bi domnevno napadena gospa ne bila v bolnici ampak v mrtvašnici……

 • piki

  ..če problem prevelike populacije medveda in volka obstaja ZDAJ….zakaj tile,ki na veliko lapajo po medijih in opravičujejo vladni sprejem interventnega odstrela…kar počez in pojma nimajo kako bo šlo in se bo izšlo…..NIČ niso storili,da do tega ne bi prišlo….saj so ja morali vedeti kam vse skupaj pelje…ane…..šele zdaj,ko je tistih pet kmetov pripeljalo dva kadavra pred vlado,so pametni,da je čudno,da jim betic ne odnese

 • James Lammar

  Potrebno preveriti ali je za tisto območje kakšna vloga za spremembo prostorskega načrta (golf plac ipd.)

  • piki

   :-)

 • piki

  Silos Nšo-či • 2 hours ago
  Ne pametuj,pojdi se sprehajati sama po gozdu ali morda pojdi pomagat kakšnemu kmetu,
  pa ,če slučajno srečaš medvedko in ti odgrizne pol riti boš drugačnega mnenja!
  *********************************************************************************************

  ..in zakaj naj bi šla pomagat kakšnemu kmetu?….da te pa medved napade,je pa toliko možnosti kot,da ti bo na sprehodu padel helikopter na glavo…..

 • Monika April Primc

  Razmahnil je orel peruti in se nesel nad naše planine, oči so žarele strele, njegov glas je bil grom in je sipal ogorčenja svete besede v nižine, – po nove, po sveže po slavne trofeje ste prišli v gozd, po volke in po medvede.

 • James Lammar

  MARIBORČANI ODLOČNI!
  Medvedko in njena pubeca ter tistih 200 medotov pripeljite na Pohorje!

 • Boris Turk

  Komentar na: “Potrebna je pogodba z državo, napisati je potrebno sprejemnico in tako naprej,”

  Se pravi, v vmesnem času mora nekje prebit. Ji jaz odstopim svojo sobo. Pismo, iščete izgovore, da je za posrat. Prav, spišite sprejemnico, naredite pogodbo. Ali pa najdite drugi način, kjer ne bo potrebna usmrtitev.

 • šmentanamuha

  V enem članku ne drugem portalu piše. da je medvedka mrcvarila 80-letnico, ki je potem, ko so jo končno po ne vem kakšnem času, ki si ga niso znali izmisliti, rešili iz krempljev napadalne medvedke, utrpela lažje poškodbe. … Mislim, še izmišljevati si ne znajo. Tale medvedka se te ženske ni niti dotaknila. Ženska se je zaradi histerije, ki jo zganjate mediji, prestrašila in se verjetno zvrnila in si poškodovala kolk. …od medvedke mrcvarjena 80-letnica z lažjimi poškodbami … jebite se s takim novinarstvom.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!