fbpx

Medvedko z mladiči bo imela na vesti “okoljevarstvena” organizacija Alpe Adria Green

Fotografija je simbolična. (Foto: iStock)

Zveri na Slovenskem so v zadnjih tednih povzročile veliko škode na drobnici in govedu, zaradi pomanjkanja prostora pa so pričele napadati tudi ljudi. Napad medvedke z mladičema na 80-letno žensko v občini Škofljica, ki se je zgodil v soboto, kaže, da nevladne organizacije nimajo veliko skupnega z realnostjo, saj živijo v utvari, kako naj zveri ne bi bile nevarne. Glede na to, da je pred slabim tednom na istem območju medvedka skoraj napadla tekača, je bila logično izdana odredba za odstrel. Namesto da bi zazvonili alarmi, so se pojavili posamezniki, ki so pričeli fantazirati, da odstrel ni nujen in da bi bila bolj primerna odlov in preselitev v živalske vrtove ali v naravo v tujino. Trenutna situacija pa kaže, da je zadeva preveč resna in za tovrstne projekte, poleg tega pa divja žival v živalski vrt ne sodi, v tujih gozdovih jih nočejo.

Opozorila glede nevarnosti, ki jo predstavlja preveliko število zveri na Slovenskem, so se v praksi izkazala za utemeljena. Okoli 5.30 je v naselju Vrh nad Želimljami v občini Škofljica medvedka napadla 80-letno žensko in jo poškodovala na njenem lastnem dvorišču, potem ko je šla preverit, od kod prihajajo kriki na dvorišču.

Preveč medvedov ustvarja konflikte
Za mnenje o izredni situaciji okoli medvedke z mladiči smo povprašali direktorja Zavoda za lovstvo in naravovarstvo Miho Skerla, ki živi v osrčju notranjskih gozdov, kjer si z zvermi kot so volk, ris in medved deli številne zgodbe iz narave. Po njegovih besedah je ponavadi tako, da ko človek napade človeka, pride do obsodbe. “Tako se ponavadi dela. V vsakem primeru bodo šli v kvoto, ki je pod intervencijskim zakonom. Bilo bi za vprašati okoljevarstveno organizacijo Alpe Adria Green, kaj si oni mislijo? Oni so naredili, kar so naredili. Na vaši televiziji sem povedal, da če bi mojega otroka napadli in da bi podlegel, bi jih tožil za umor. Kar se pa medvedke tiče. Ona je branila mladiče. Nahaja se na robu vasi in tam bo ostala, ker nima več prostora v gozdu, saj je v gozdu preveč medvedov. Tam bo ostala in prišlo bo do konfliktov, zato jo je treba izločiti.” Glede načina, ki so ga predlagali nekateri zanesenjaki, da bi medvedko uspavali in jo preselili v živalski vrt ali v gozd na tuje, je Skerl komentiral, da se takšne stvari načrtujejo več mesecev. “Potrebna je pogodba z državo, napisati je potrebno sprejemnico in tako naprej,” je izjavil, kar še dodatno zavleče celotno situacijo v trenutku, ko je potrebno ukrepati hitro, saj imajo krajani opravka z zaščitniško in nevarno zverjo.

Foto: Nova24TV

Mladiča in medvedko ima na vesti okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green
Skerl je prepričan, da je odstrel najprimernejša metoda, ljudje v mestih pa imajo po njegovem povsem drugačen pogled na to. Za njih, ki živijo na deželi, pa je zadeva povsem logična. “Mislim, da so se prav odločili. Odstrel je pomemben in potreben. Zdaj vidijo ljudje dva uboga mladiča zraven, ampak tako je, ne gre drugače. Mladiča in medvedko ima na vesti okoljevarstvena organizacija Alpe Adria Green, ker ta ni dovolila normalnega odstrela, ker se je pritožila.” Pri tem je dodal, da v naravovarstveni organizaciji enostavno niso kompetentni za področje sobivanja z zvermi.

Spodnji posnetek prikazuje medvedko z mladičema, malo preden je napadla 80-letno gospo:

Gepostet von Katja Gaspari Leben am Samstag, 22. Juni 2019

Možnost napada zelo prisotna
Že pred napadom na 80-letno žensko je Skerl v oddaji Drugorazredni povedal, da ima vsako bitje svoj osebni prostor, ki ga brani. “Človek ima ta prostor recimo za dolžino roke ali roke in pol. Več medvedov, več zveri v gozdu pomeni manj prostora zanje. Medved se širi in ko bo tega prostora še manj, bo teh pogojev za napad še več,” je izpostavil Skerlj. Možnost napada je po njegovih besedah zelo prisotna. “Napadi so pravzaprav zelo pogosti, vendar se največkrat končajo z grožnjo. Napadeni smo predvsem lovci, fotografi in gobarji, namreč, vsi mi se zavedamo, da ne bomo videli živali ali je slikali, če bomo glasni. Ti napadi so potem več ali manj izzvani. Bolje priti v spor z zakonom, kot pa biti poškodovan. Je pa res, da moraš znati vsako zaščitno sredstvo uporabljati. Če ga ne znaš uporabljati, je lahko učinek ravno nasproten,” je jasen.

Ob srečanju z medvedko je po besedah Skerla nujno, da se ji pokaže, da človek zanjo ni nevaren. “Pokazati ji moraš, da si tam in da nisi nevaren, si pa velik in se umikaš. Umakneš se ritensko, nikoli se ne smeš obrniti in teči, ker potem postaneš plen. Plen pa je treba ujeti in ubiti. Tako razmišljajo zveri.”  Na srečo je 80-letnica napad preživela, je pa po poročanju portala RTV Slovenija utrpela poškodbe na desni strani telesa in si pri padcu zlomila kolk, kar le ni tako nedolžno za okrevanje starejše osebe. Primer Petra Zalarja, ki je po napadu medvedke postal tetraplegik, bi moral ljudem predstavljati lekcijo, da so zveri nevarne, ko tem prične primanjkovati prostora zaradi prevelikega števila zveri v gozdu. Še posebej pa v času, ko imajo mladiče. Kakorkoli, težko pa je razumeti tiste, ki se na družabnih omrežjih norčujejo iz napadene, nič krive, 80-letnice in se postavljajo na stran živali.

H. M.